JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)

Full text search

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)
JUHÁSZ PÁL (SZDSZ) A szövetkezeti törvényről van szó, ugye? (Igen.) Jó, elnézést. Köszönöm szépen Elnök Úr a szót! Nem óhajtok nagyon hosszú lenni, hiszen a múltkori vitában már rengeteg érv elhangzott pró és kontra. Elhangzottak azok a pró érvek a szövetkezeti törvény módosítása mellett, miszerint az átalakulási törvény és a gazdasági válság következtében olyan képtelen helyzetek alakultak ki, amelyek miatt mindenáron cselekvő beavatkozásra van szükség a mezőgazdaságban. Így is van!
Elhangzott az is - ha nem is ilyen explicite -, hogy a mezőgazdaságra vonatkozó gyerekes törvényhozás egy technikailag kezelhetetlen állapotot hozott létre a szövetkezetekben, egyszerűen azért, mert noha szövetkezetnek hívjuk őket, valójában közreműködők, a vagyonnak csak a kisebbségével rendelkeznek, a vagyon többségével ma azok rendelkeznek, akik nem közreműködők a szövetkezetben. Így egy képtelen helyzet jött létre. A tulajdonosi viszonyai szerint ez inkább egy részvénytársaság jellegű vagy pedig közkereseti társaság jellegű társaság, valójában a jogban szövetkezetnek van bejegyezve, és ez a helyzet abszurd.
Tehát ezért nagyon látjuk, hogy a törvényen változtatni kell. Másrészt azonban azt is látnunk kell, hogy az a beterjesztett módosító javaslat, amit a mezőgazdasági bizottság kormánypárti tagjai terjesztettek be, az igaziból az eddigi gyerekes törvényhozási folyamatba illeszkedik, nem a problémák megoldására, hanem egy felgyűlt feszültség kezelésére irányul csupán, nem törődve azzal, hogy milyen újabb feszültségeket kelt ez a kérdés.
Ezért véleményünk szerint, noha igaz, hogy a szövetkezeti törvény átalakítására szükség van, noha igaz, hogy a hagyományos termelőszövetkezetekben, különösen a mezőgazdasági szövetkezetben nem célszerű vállalati formák, mégis azt tartjuk, hogy így, ilyen nyersen és direkten ez az átalakítás, ez a törvényátalakítás nem jó.
Azért nem jó, mert nem lehet úgy megszüntetni egy gazdálkodási formát, hogy nem építünk közben újat. A pusztítás nem átalakítás.
Már a tavalyi törvénynek, az átalakulási törvénynek is az volt a legfőbb baja, hogy nem volt benne semmi pozitívum, amely terelte volna az ügyben érdekelteket arra, hogy hogyan szervezzék meg a gazdálkodásukat, csak az a negatívum, hogyha bajban vagy, vagy bizalmatlan vagy a másikkal, akkor ess neki, vidd el te a vak lovat, mielőtt a másik vinné. Nyilvánvaló, hogy ebből gazdaság nem tud kisülni.
Hál' istennek azonban a mezőgazdaság nehéz helyzete mostanra olyan széleskörűen mozgatta meg a közvéleményt és aktivizálta az ezzel foglalkozó társadalmi szervezeteket, hogy - ahogy már korábban is kiderült - a Kormány tagjai közül is sokan rádöbbentek, hogy ez a kérdés részlegesen nem kezelhető észszerűen.
Így ma elkezdődtek a tárgyalások arról, hogy hogyan lehetne bizonyos lépéseket megtenni úgy, hogy az ne hozzon létre egy eleve eldöntött helyzetet, és hagyjon időt a történelemnek érni, és hagyjon időt a jogalkotásnak még egyszer kiérleltebben foglalkozni a szövetkezeti törvénnyel.
Ebben a módosítási tervben mi egyetértünk azzal, hogy szűnjenek meg a kiválás jellegű intézményi ajánlatok, de a szétválás váljon könnyebbé. Egyetértünk azzal, hogy minden pénzügyi eszközzel és szabályozási eszközzel erősítsük azt, hogy a szövetkezetek tagjai és lehetőleg a szövetkezetek tudjanak idővel újra tulajdonossá válni, és meg tudják váltani a vagyont azoktól, akik kívülállók, és így induljon be egy olyan pozitív folyamat, amelyik időt ad arra, hogy később, a gazdasági viszonyok változásával értelmes, új tagolódásokba forduljon át a mai szövetkezeti rendszer. Köszönöm a figyelmet! (Taps a bal oldalon.)
(18.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me