MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)
MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy ebben a kérdésben a hisztéria már az egekig hatol, engedjék meg, hogy néhány szóval nagyon röviden a következőkre hívjam fel a figyelmet.
Bibó István azt mondotta, hogy a demokrácia ott kezdődik, ahol a félelem megszűnik. A tsz-tagok félelme most kezd esetleg megszűnni, de a múlt évben még nem szűnt meg, sőt nagyon is féltek. Mindenfelé, amerre járok az országban, jönnek az üzenetek: ha csak lehet, vigyük keresztül a Zsiros-féle törvényjavaslatot, mert már unják a téeszelnök urak uralmát, tisztelet a kivételnek.
A másik: kezemben van a Szolnok megyei Telegráf, kimondottan baloldali újság, amely a következőket mondja. A besenyszögi határban jártak. Hát, mondanom sem kell, hogy a besenyszögi téesz az állatállomány nagyobb részét, talán mindet eladta. (Olvassa.) "Ellentmondásos arcát mutatja az idegennek a besenyszögi határ. A földet nagyrészt beművelték ugyan a gazdák, a téesz volt telepeivel, istállóival azoban egészen más a helyzet." Tehát itt kell visszautasítanom azt az aljas vádat, hogy mi szétvertük a téeszeket és ennek termelési következményei vannak. Nem igaz, mert az újgazdák megművelték a földet. Az aztán, hogy a téesz istállóinak egy része üresen áll, látszik rajtuk, hogy a régi tulaj már nincs birtokon belül - nem tudom, miért adták ki -, az újak viszont még nem tűntek föl.
Azt akarjuk, ez a törvényjavaslat azt mondja, hogy önállóan működőképes gazdasági egységeket kell kialakítani. A gazdasági egység önállóan működőképes, ha működtetése technológiailag elkülöníthető a további vagyoncsoportok működtetésétől anélkül, hogy azok közül bármelyiknek a működése ésszerű gazdálkodás ellenére ellehetetlenülne.
Tehát vissza kell utasítanom azokat a vádakat, hogy szét akarjuk szedetni a traktorokat és ehhez hasonlók. De továbbmegyek, azt mondja Nagy Tamás úr - nagyon helyesen -: arra kellene törekednünk, hogy akik működtetni akarják a gazdaságot, azok tudjanak üzletrészeket vásárolni azoktól, akik egyetlen dologban érintettek, abban, hogy az üzletrészeket pénzzé tegyék. Tehát ha összeáll egy csoport, amely ki akar válni és esetleg nem elég az üzletrészük arra, hogy azt az istállót vagy egyéb egységet megvegyék, akkor ők majd megvásárolják az üzletrészeket azoktól, akik csak éppen el akarják adni. Itt kell rámutatnom arra az - hogy úgy mondjam - anyagban lévő szermaradványra, hogy spekulációs dolognak tartják ezt. Szó sincs róla! Ez piac! Úgyhogy, tisztelt Országgyűlés, a magam részéről kérem, hogy ezt a javaslatot elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm a szót. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me