SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Magam is a tájékoztatás egy szeletével szeretnék foglalkozni, mégpedig az igazságügyi tájékoztatás problematikájával.
A hiteles és gyors tájékoztatás, a társadalmi jelenségek bemutatása, az összefüggések feltárása a sajtó fontos feladata. A sajtószabadság teljessége a demokrácia fontos kritériuma - de a teljesség természetesen nem korlátlanságot jelent, hisz például a hatályban lévő sajtótörvény is felhatalmazza az igazságügy-minisztert, hogy a büntetőeljárásokkal, a nyomozati szakasszal kapcsolatban eltérő szabályozásra adjon lehetőséget; és a Kormány által benyújtott, de még nem tárgyalt sajtótörvény is tételesen szabályozza a törvény javaslatában ezt a kérdést.
Az eltérő korlátozó szabályozásnak kiemelkedő jelentősége van egyrészről a nyomozás eredményességével kapcsolatban, másik oldalról viszont az eljárás alá vont személlyel kapcsolatban, és harmadsorban pedig a nyilvánosság, a társadalom tájékoztatása vonatkozásában.
Úgy gondolom, a szabályok nyilvánossága garanciális jelentőségű. Fontos, hogy nyilvánosan, mindenki által áttekinthető garanciákkal biztosított szabályozás legyen e kérdéskörben. Ismeretem szerint a miniszter úr, mivel észlelte és úgy gondolta, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozásban ellentmondás van, egy bizottságot állított föl a kérdéskör megvizsgálására és egy új szabályozás létrehozására.
Államtitkár úrtól kérdezem ennek alapján, hogy a fentiekkel összefüggésben - a kérdéskörre vonatkozó egységes szabályozás megszületéséig - az igazságügyi tájékoztatás jelenlegi gyakorlatát milyen jogszabályok rendezik.
Második kérdésem, hogy az igazságügyi tájékoztatásra vonatkozó egységes szabályozás előkészítése milyen fázisban van, és milyen alapelveken nyugszik. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me