TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. (Mikrofonját nehezen tudja feltűzni, hosszasan igazgatja.) Elnézést, valaki közben megfordította itt a felcsatolhatóságát ennek a masinának. (Derültség. - Közbeszólások. - Bejczy Sándor: Már megint az ellenzék!) Igen, köszönöm szépen a közbeszólást: jelezték, hogy a Ház részéről történt ez az intézkedés. (Derültség.)
Úgy gondolom, lényegét tekintve most a lakásjogszabály azon kettősségéről folyik a vita, a kormányzó párt részéről éppúgy, mint az ellenzéki oldalról, hogy hogyan lehet a bérlők és a tulajdonosok szinkronitását megteremteni, és egyáltalán, a módosító indítványok mérhetetlen tömege milyen koncepció felé fogja elvinni a beterjesztett javaslatot - nevezetesen: a bérlők irányába vagy a bérbeadók irányába.
A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt egy harmadik irányvonalat képvisel, nevezetesen azt a nézetet, hogy hiába vitatkozunk mi itt arról, vajon mennyiben kell megvédeni a tulajdonosok érdekeit - mint ahogy azt most dr. Vizy képviselő úr tette -, vagy mennyiben kell a bérlők érdekeire tekintettel lenni - mint ahogy azt Salamon elnök úr tette a bérlimittel kapcsolatos módosító indítványában -; vagy akár vehetjük azt is, hogy a szolnoki önkormányzat végül is milyen zseniális megoldást alkalmazott, nevezetesen, hogy lassan már ő fizet vissza a bérlőnek, és nem kell lakbért sem fizetni.
Úgy gondolom, végül is a mi álláspontunk azért tér el mindezektől az álláspontoktól, mert úgy ítéljük meg a helyzetet, hogy a lakáskérdést nem lehet jogszabállyal megoldani. Bármilyen csodálatos is az az előterjesztés, az a törvényjavaslat, nem ér egy hajítófát sem, mert fából vaskarika lenne lakástörvénnyel megoldani a lakáshelyzetet. A lakáskérdést egyedül és kizárólag megfelelő számú lakások építésével lehet megoldani.
Éppen ezért én úgy gondolom, vissza kell térnem Török Ferenc képviselőtársunknak arra a megjegyzésére, hogy egyetlenegy pártnak sincs megfelelő lakáskoncepciója. Én az ő ilyen véleményét elfogadom, mint a szabaddemokraták szónokának álláspontját, hogy a szabaddemokraták pártjának nincs elfogadható lakáskoncepciója. (Derültség.) ., de ne mondja ezt igen tisztelt Török képviselőtársam a Független Kisgazdapárt nevében, ugyanis nekünk van olyan lakáskoncepciónk, amelynek alapján rögtön megoldható volna ez a kérdés. (Derültség.) ., és államtitkár úrnak sem kellene itt kínlódnia a válaszokkal. Mert ha a kormányzat magáévá tenné a Független Kisgazdapárt álláspontját, akkor a lakástörvény számos elemét kiiktathatná.
Mi tehát ez a koncepció? (Hodosán Róza: Halljuk!) Egész egyszerűen az önkormányzati törvényt kellene módosítanunk, és az önkormányzatok számára kötelezően előírni, hogy a lakossági létszámhoz viszonyított megfelelő számú keretet a lakásépítkezéshez szükséges telkekként kell biztosítaniuk a lakásépítkezéshez. Az államnak pedig nem az uzsorakölcsönök uzsorakölcsöne uzsorakamatainak a kifizetésére kellene kölcsönt felvennie, hanem adott esetben, mondjuk, lakásépítésre. És miután ebben az országban található föld, víz, fa, kő, azt állítani a harmadik évezred küszöbén, hogy űrutazásokban, mondjuk, részt tud venni a magyar állam, de nem tud lakást építeni. (Derültség.) ., ez nyilván olyan koncepciótlan tényállítás, amelyet nem lehet elfogadni.
Szerintünk tehát állami kölcsönöket erre a célra kellene fölvenni, és ezeket a lakásokat a mi megítélésünk szerint olyan módon lehetne értékesíteni, hogy 8-10-12 éves lízingeléssel lehetne tulajdonba adni - a lízingelés egy alacsony albérleti díjnak megfelelő tétel ellenében tulajdonképpen lehetővé tenné a nagyon nagy számú lakásépítkezést egyszerre, és ezzel megoldható volna a lakáshelyzet.
Elhatározás, állami akarat kérdése az egész. Tudniillik, helyesen eldönteni azt, hogy most a jelenlegi szabályozást mennyiben kell a bérlők javára, vagy mennyiben kell a bérbeadók javára elmozdítani, úgy gondolom, egész egyszerűen nem lehet. Azért nem lehet, mert a bérlő szempontjából éppúgy igazak az okfejtések, mint a bérbeadó szempontjából. Hallhattuk, hogy milyen bölcs indokai vannak a bérlimit felső határa meghatározásának, de legalább ennyire bölcs a tulajdonosok oldaláról Vizy képviselő úr okfejtése.
Mi tehát úgy gondoljuk, hogy végül is egy felemás, valóban kaotikus állapotot teremtő törvény fog születni a Parlament és a kormányzati szervek legnagyobb igyekezete ellenére is. És hogy ez mennyire így van, hadd utaljak arra: például az, hogy a javaslat 36. §-a mennyiben ütközik a szerződési szabadságba, vagy mennyiben nem ütközik, mennyiben ütközik a jogállamiságba a mai körülmények között, az attól függ, hogy a bérlő vagy a tulajdonos oldaláról nézem-e a kérdést.
Ugyanitt vagyunk azonban a sokat vitatott 10. § kapcsán is, hiszen az valóban egyértelmű, hogy a lemenők köréből kirekeszteni az unokát, az minden józan érv ellen szóló megoldás. Az unokát a köztudomás szerint a nagyszülő nemegyszer jobban szereti, mint a saját gyerekét, ezért attól a lehetőségtől is megfosztani, hogy a saját lakásába bejelenthesse az unokáját, az egy nyilvánvaló képtelenség.
Ugyanakkor rá kell arra mutatnom: nem tud ez a törvény igazán jó megoldást találni, mert hiába sorolja fel a 10. §-ban a felmenők körének meghatározásánál a szülőnél a nevelőszülőt és a mostohaszülőt is, nagyon jól tudjuk mi, akik gyakorló ügyvédek voltunk, hogy a "nevelőszülő" fogalmával mennyire vissza lehet élni. Adott esetben azt, hogy ki a nevelőszülő, az a bérlő fogja meghatározni, aki ki akarja játszani a törvény rendelkezéseit - mi pedig feladjuk a magas labdát a törvény rendelkezéseinek a kijátszhatóságához.
Én tehát úgy gondolom, hogy mégiscsak alapvetően koncepcionális bajok vannak ezzel a törvénnyel, mint ahogy a koncepcionális hibák ütköznek ki abban a körben is, hogy addig nem lehet tisztességes lakástörvényt csinálni, amíg - amint említettem - nincs megfelelő számú lakás, és hozzátenném: nincsenek rendezve a tulajdoni viszonyok.
(12.40)
A tulajdoni viszonyok rendezetlensége még inkább növelni fogja a kaotikus állapotokat, hiszen gondoljunk arra, hogy az egyházak tulajdoni helyzetétől kezdve a Tudományos Akadémia által bejelentett igények teljesítéséig bezárólag a mérhetetlenül sok egyéb tulajdonos igényének elbírálatlan voltát is ide számítva, a tulajdoni viszonyok bizony még rendezetlenek, ezért ezt megelőzően a lakástörvény meghozatala csak növelheti a kaotikus állapotokat.
De koncepcionális hibákat látok abban a körben is, hogy ez a kérdés nincs igazán komplex módon áttekintve. Hadd utaljak arra, hogy például az előterjesztés 11. §-a az eltartási szerződésekkel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza, de ugyanakkor nincs eldöntve, hogy a mi viszonyaink között egyáltalán ennek az erkölcstelen szerződési formának - amely más halálára spekulál - van-e helye a mi jogrendünkben, vagy nincs helye. Én személy szerint nagyon erősen amellett volnék, hogy ezt a szerződési formát ki kell iktatni a lakásszerzési lehetőségek közül. De ilyeneket - úgy gondolom - sorozatosan lehetne találni.
Tekintettel azonban arra, hogy a fiatal demokraták részéről megkértek, időben visszafogottabb legyen a felszólalásom, mert még arról az oldalról lenne felszólalási igény, azzal kívánom lerövidíteni és befejezni a felszólalásomat, hogy végül is igaza volt Deutsch Tamásnak abban a megközelítésben, hogy a módosító indítványok tömkelege tulajdonképpen a kívülálló számára - és itt a kívülálló alatt még az országgyűlési képviselőt is értenem kell - áttekinthetetlen, nem lehet tudni, hogy végül is milyen koncepcióba torkollik az egész. Azért áttekinthetetlen, mert előre nem tudhatjuk azt, hogy a kormányzati képviselő a gombnyomogatások idejében végül is mire fog igent mondani és mire nemet.
A lakáskoncepció szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mi most a szerződéses szabadság elve alapján állunk-e, és ezt a koncepciót mondjuk-e ki, vagy adott esetben egy bizonyos ideig bérlővédelmet akarunk alkalmazni. Ha akarunk, akkor nyilvánvalóan olyan kérdéseket is el kell dönteni, mint amit Filló képviselő úr felvetett. Nevezetesen, hogy vajon elképzelhető-e egy olyan jogszabály, amely a mi igényeinknek megfelel, de, mondjuk, a nagykörút páros oldalán más lesz a bérbevevő jogi helyzete, és egészen más négyzetméterenkénti árat kell fizetnie, mint a másik oldalon.
Tehát úgy gondolom, végül is elképesztő ellentétekhez fog vezetni, ha ezekben a kérdésekben nem tudunk egy olyan koncepciót kialakítani, ami a kívülálló számára is áttekinthető és elfogadható. Ezért úgy gondolom - bármennyire is államtitkár úr nemtetszésével fog találkozni -, hogy célszerűbb lenne, ha visszavenné átdolgozásra ezt a törvényt, és az elfogadott koncepció alapján átdolgozott törvényt nyújtana be újra. Köszönöm a türelmüket! (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me