SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Képviselő Úr, köszönöm a formabontó interpellációvéget - és evégett a következőket kell mondanom.
Az egyik, a legelső probléma, amit fölvetett: drágább gyógyszer van, olcsóbb gyógyszer nincs. A degresszív árrés bevezetése ezt az ellenérdekeltséget igyekezett tompítani. Természetesen megszüntetni nem tudja, de jelzésértékűen ebbe az irányba tereli a dolgokat.
A másik állítás, ami szerepelt az interpellációban: azért van gyógyszerhiány, mert a gyógyszertári központnak a nagykereskedelemmel foglalkozó része a magánpatikákba is szállít. Ez egyáltalán nem így van. Az, hogy szállít, így van - de ennek nincs szerepe abban, hogy az egyik helyen hiány van a másikon nem. A dolog pont fordítva működik. Az a gyógyszertári központ, amely jelenleg sajnálatos módon és szándékaim ellenére - de teljesen törvényesen - birtokosa az állami gyógyszertári hálózatnak, ezáltal a nagykereskedelmi haszon mellett a kiskereskedelmi hasznot is saját magába tudja bezsebelni. Ilyen értelemben érdeke az, hogy a saját hálózatába szállítson. Nem az az érdeke, hogy az ország túlsó végében lévő magángyógyszertárba szállítson. Fordítva viszont: a magángyógyszerész érdekelt abban, hogy az ország túlsó végében föllelhető nagykereskedőtől is beszerezzen, és ezért nincs nála hiánycikk. Tehát a rendszer pont fordítva működik.
Annak az oka pedig, hogy mind ez ideig nem sikerült a gyógyszertári központokról leválasztani a hálózatot, egyes-egyedül a gyógyszertári központok némely tulajdonosának heves ellenállása, az az értelmetlen jogvita volt, hogy kié a gyógyszertári központ. Ez ügyben a Parlament határozott: még ez évben megindul a privatizáció, és mindenki olyan helyzetbe kerül a patikában, mint az előbb emlegetett magángyógyszerész - és ilyen értelemben képviselő úr záró kérdésére érzésem szerint igennel lehet felelni.
A képviselő úr azon állításával kapcsolatban, miszerint az egészségügyi törvény - ahogy szoktuk mondani: a 75/II-es - az én felelősségemmé tenné a gyógyszerellátást, hadd idézzem a vonatkozó törvény 1990. évi XII. törvény általi módosítás alapján szóló 55. § (1) bekezdését: "A gyógyszerellátás biztosítása a gyógyszer forgalmazó feladata." Tekintettel arra, hogy a Népjóléti Minisztérium nem gyógyszerforgalmazó, ilyen irányú felelőssége nem áll fenn. Természetesen van felelőssége, és ez a regulációra vonatkozik.
Egy modern minisztérium nem irányít, nem vállalatokat menedzsel, nem boltokba szállít árukat: egy modern minisztérium regulál. Hogy ezt esetleg lassan teszi, ezt már az előző kérdés során egy példa alkalmával tisztáztuk.
(15.00)
A képviselő úr állítása szerint a kormányprogrammal ellentétes az a gyakorlat, mely a jogszabály által meghatározott feltételeket teljesítő, meghatározott eljárást lefolytató cégeknek a gyógyszerekkel folytatott nagykereskedelmi tevékenységét engedélyezi.
Tisztelt képviselő úr! Először is jogszabály alapján mennek ki a felhatalmazások, tehát nem szabályozatlan, nem rendezetlen a kérdés. Másodszor is nem a kormányprogrammal ellentétes. A kormányprogramnak az a célja, hogy személyi jogon működő szabad gyógyszertári hálózat legyen, ennek pedig feltétele, hogy nagykereskedelmi versenyhelyzet álljon elő. Hogy a csudában lesz nagykereskedelmi verseny, ha egy nagykereskedő van az országban? Ezért adtuk ki a nagykereskedelmi engedélyeket.
Majd a következő kérdésében azt állítja, hogy százat. Nem 100-at, 36-ot, ami eddig megjelent és négyet, ami a közeljövőben megjelenik. Ezek között valóban vannak gyógyszertári központok, mert a gyógyszertári központok átalakulásának egyetlen esélye és reménye, hogy az a rész, amely nagykereskedelemmel tud foglalkozni, tudjon nagykereskedelemmel foglalkozni, ne pedig egy központi, centrális elosztó hivatalként dolgozzék.
Képviselő úr! Nyilván órák hosszat folytathatnánk még ezt a vitát. Azt gondolom, hogy a leglényegesebb dolgokra válaszoltam, és köszönöm, hogy alkalmat adott, hogy ezeket elmondhassam; egy következő interpellációban még tudjuk folytatni. Köszönöm az interpellációt és köszönöm a kérdést. A következő most következik kettővel később. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me