SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! A levegő minőségét a kiterjedt mérőhálózat eredményei alapján ismerjük. A megállapítás, hogy a levegő minősége romlik, egy picit árnyalásra szorul.
Az ország egyes területein a légszennyezettség csökkent, más területeken - főleg a közlekedési eredetű szennyezettség - stagnál, illetve emelkedik. A főváros sem tekinthető egységesnek. Az éves átlagot nézve a kéndioxid-szennyezettség stagnál, a nitrogéndioxid és az ülepedő por átlagos koncentrációja sajnálatosan emelkedik.
Az egészségügyi határértékeket gyakran meghaladó koncentrációkat elsősorban a Belvárosban mértek, az ólomszennyezettség viszont a benzin ólomtartalmának csökkenése, ólommentes benzin elterjedése következtében visszaszorulni kezdett. Mindezekkel együtt a főváros - elsősorban közlekedésből adódó - légszennyezettségi helyzetét mi is súlyosnak tartjuk.
A közlekedési, fűtési, ipari eredetű légszennyezettség kedvezőtlen légköri viszonyok mellett magas értékeket érhet el. A füstködriadó elrendeléséhez szükséges határértékeket az egyes országok eltérően szabályozzák. A jelenlegi magyar határértékek a németországival azonosak. Ezen értékek revideálását, újragondolását, szükségesnek tartjuk. A népjóléti tárcához tartozó intézmények feladata a légszennyezés mérése, az egészségügyi határértékek tudományos igényű megalapozása és kimutatása.
A tisztiorvosi szolgálat kezdeményezésére a népjóléti és a környezetvédelmi tárca bizottságot hozott létre a szmogriadó határértékének felülvizsgálatára. A bizottság elkészítette javaslatát, mely minden komponensre vonatkozóan szigorítja a határértékeket.
Tehát azt hiszem, világos a feleletem: nem jók a jelenlegi határértékek, de megindult a munka és kidolgozásra kerültek az újak.
Az új határértékeknek is van nemzetközi bázisa, egyébként az osztrák szmogriadó határértékeivel látszik megegyezőnek lenni. Ezzel párhuzamosan a kéndioxid és az ózon egészségügyi határértékeinek csökkentését is előirányozták.
Mind a népjóléti, mind a környezetvédelmi tárca foglalkozott a kérdéssel. Itt szeretném tájékoztatni önt és az Országgyűlést arról, hogy az AMTSZ intézményei által működtetett mérőállomásokat kalibrálják, a mérések minőségét ellenőrzik, így a tudomány mai állása szerint az eredményeket - nyilván a mérési hibahatáron belül - megbízhatóknak lehet tekinteni.
A levegő szennyezettségével kapcsolatos adatközlés - ahogy ön is említette - javult. A vidéken mért adatok közlése jórészt anyagi kérdés és az évente kétszeri, fűtési, nem fűtési szezonban mért eredmények átlagértékei formájában az Egészségtudomány című tudományos folyóirat hasábjain jelennek meg. A napilapos megjelenés természetesen más és sokkal jobb dolog - ezzel egyetértek.
(15.10)
Jelenleg kétféle mérőrendszer üzemel az országban. Az egyik automata; a telemetrikus mérőállomások folyamatosan mérik a legfontosabb szennyezőket és a meteorológiai paramétereket. Erre azért van szükség, mert a légszennyezettség az adott pontra jellemző - a szennyezettség mértékét, terjedését a meteorológiai viszonyok befolyásolják. Az értékelést végző szakemberek ezeket figyelembe veszik. Budapesten nyolc ilyen állomás üzemel; az ország legszennyezettebb területein most kerül 19 telepítésre. Ennek a hálózatnak a létrejöttét a PHARE-program támogatásának köszönhetjük.
Az automata monitorok által mért emissziós értékek és meteorológiai paraméterek együttes értékelése megoldottnak látszik. A laboratóriumi analízisen alapuló mérőállomások - ezek nincsenek felszerelve meteorológiai mérésekre - a szezonális átlagértéket az értékelésnél figyelembe veszik.
Amennyiben a kérdés a szmogszituációra vonatkozott, a válasz igenlő, mert nemcsak a mért szennyezők mennyiségét, de a Meteorológiai Szolgálat által mért és szolgáltatott adatokat - tehát akut esetben - értékelik.
A képviselő úr rámutatott: a környezet szennyezettsége - beleértve a légszennyezettséget is - tartósan magas; és ha tartósan magas, akkor ez egészségkárosító lehet. A műszerek figyelése és a normák megállapítása kiemelten fontos feladat. Azt remélem, hogy a szmogriadó értékeinek megváltoztatása - érzésem szerint képviselő úr a leglényegesebbnek ezt tarthatta a föltett kérdésekből - megnyugtató választ nyer, és ilyen értelemben kérem válaszom elfogadását. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me