BÉKI GABRIELLA (SZDSZ)

Full text search

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ)
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ) Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége támogatta a szakképzési hozzájárulásról és a szakképzési alapról szóló 1988. évi XXIII. törvény kivételes és sürgős eljárással történő módosítását.
Ismeretes, hogy a gazdasági társaságként működő volt vállalati tanműhelyek részére az 1993. évi költségvetési törvény augusztus 31. óta nem teszi lehetővé a tanulónkénti normatív támogatást. A jelenlegi törvénymódosítás legfontosabb tartalmi eleme, hogy a gazdasági társaságként működő tanműhelyek számára hozzájárulást biztosít a gyakorlati oktatásban részesülő szakképzőiskolai tanulók alapképzésének költségeihez. Minthogy ez a gyakorlati képzés feltételeinek biztosítása szempontjából alapvető fontosságú, támogatni fogjuk a módosítást.
Ugyanakkor el kell mondani, hogy ebben a rövid, hét paragrafusból álló előterjesztésben is több olyan pont van, amelyben eltér álláspontunk az előterjesztőétől. Így például nem értünk egyet azzal, hogy a módosítás lényegében változatlanul hagyja az 5. § (2) bekezdését, vagyis kötelezettségként írja elő, hogy a szakképzési alapból hozzájárulást kell biztosítani a Nemzeti Szakképzési Intézetnek a szakmai oktatás érdekében végzett fejlesztő tevékenységéhez. Mivel elkülönített állami pénzalapból költségvetési intézmény működési költsége nem támogatható, helyesebb lett volna, ha csupán a hozzájárulás lehetőségéről szól a törvény, ahogy azt Körösfői László és Horváth László képviselőtársaim is javasolták módosító indítványukban.
Ugyancsak érthetetlen számunkra, miért nem szól a javaslat a támogatások felhasználásának ellenőrzéséről. A törvénymódosítás szabályozza a szakképzési alap felhasználását, az Országos Képzési Tanácsra és a megyei, fővárosi munkaügyi tanácsokra bízva az ezzel kapcsolatos feladatokat, a pályázatok kiírását és elbírálását. Amikor ez év nyarán a szakképzési törvény vitája zajlott, súlyosan kifogásoltuk, hogy az országos képzési jegyzék és a kamarai törvény létrejötte előtt kerül kihirdetésre a szakképzési törvény. Azóta fél év telt el, és változatlanul hiányoznak ezek, a működés szempontjából alapvető dokumentumok. Félő, hogy ha a szakképzési alapból nyújtott támogatás felhasználásának az ellenőrzése kikerül a most tárgyalt törvény eredeti szövegéből, azzal csak fokozódik majd az amúgy is meglévő bizonytalanság.
Egyebekben azokkal a módosító indítványokkal, amelyek az időközben bekövetkezett törvényi változásokkal — péládul a társasági adóról szóló törvénnyel — összefüggésben vagy a számvitel megváltozott rendje miatt váltak szükségessé, egyetértünk, és azokat megszavazzuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me