BRETTER ZOLTÁN (SZDSZ)

Full text search

BRETTER ZOLTÁN (SZDSZ)
BRETTER ZOLTÁN (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Javaslatom igen rövid. Módosuljon az iskolaszékek felállításának törvény szabta határideje. A szeptemberben elfogadott közoktatási törvény ugyanis február végét jelöli meg. Eddig az időpontig minden iskolában működnie kell iskolaszéknek.
Javaslatom szerint jövő év szeptemberéig járna a haladék. Hangsúlyozni kívánom, hogy a határidő eltolása egyáltalán nem jelenti azt, hogy az iskolaszékeket ellenezném. Igenis, szükség van rájuk, és nem kívánjuk akadályozni megalakulásukat.
Ugyanakkor az is igaz, hogy a közoktatási törvény vitájában azt az álláspontot képviseltük, miszerint az iskolaszékeket ne kényszerek kényszerével erőltessük az iskolákra. Teremtsük meg létrejöttük lehetőségét a törvényben, de bízzuk az érdekeltekre, hol akarnak, hol van lehetőségük vagy hol tudják megszervezni az iskolaszékek felállítását.
Bebizonyosodik, hogy ez az álláspont közelebb áll a valósághoz, hiszen sok-sok iskola van, ahol szervezési nehézségekbe ütközik az iskolaszékek létrehozása.
Engedjék meg, hogy ennek az állításnak az alátámasztására két tényt említsek. A Szülői Kamara sajtóban is megjelent felmérése szerint jelenleg a megalakulandó iskolaszékek csupán mintegy 10%-a jött létre. Hamarosan itt vannak az ünnepek, ezzel együtt az iskolai szünet. Időt és alkalmat kell adni arra, hogy idejüket, munkájukat áldozni kívánó, hozzáértő emberek jelentkezzenek a felhasználók képviseletére.
Nagyobb városokban gondot okozhat, hogy az iskolaszékekbe a fenntartók igen nagy számban kell, hogy képviselőket küldjenek. Például a fővárosban 150 iskola van és 89 képviselő. Az önkormányzatnak komoly erőfeszítésébe kerül, hogy megtalálja mindazokat, akiket az iskolaszékekbe delegálhat.
A szervezési nehézségek sokrétűek, de nem volnának önmagukban elegendőek a határidő-módosítás indokára, ha nem mutatnának egy lényegesebb érvre: nevezetesen arra, hogy a demokratikus eljárás csorbul, amennyiben egy helyettesítő, az idő kényszere által hajtott formális eljárás lépne helyébe.
Anélkül, hogy egyes esetekre vonatkozó példákat mondanék, kérem, gondolkozzanak el ezen a megállapításon.
Végül szeretném kérni az érdekelteket, ne mulasszák el megalakítani az iskolaszékeket, hiszen ezek fontos szerepet játszanak az iskolák életében. Fórumot biztosítanak önkormányzat és pedagógusok közötti egyeztetésre, a szülők számára közel hozzák az iskolai életet, ezzel megértőbbé tehetik szülő és pedagógus viszonyát. Mindezen előnyök belátására is jól jönne a lélegzetvételnyi szünet. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me