HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF)

Full text search

HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF)
HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretnék hozzászólni a törvénymódosításról szóló törvényjavaslathoz. Nagyon fontosnak tartom ezt a törvényjavaslatot, meggyőződésem, hogy a farmergazdálkodásnak egy rendkívül fontos eleme, hogy segítsék azokat a gazdákat, akik valamilyen pénztőkével rendelkeznek, de megindulni nem tudnak, hogy elkezdjék azt a gazdálkodást, amit szerettek volna az elmúlt években megindítani.
Ehhez kapcsolódva én május—júniusban kidolgoztam egy traktorprogramot, és itt láttam a mezőgazdasági fejlesztési alap működésének hiányosságait. Ennek az alapja az volt, hogy az egyéni gazdálkodó 20% saját erőt tett le, és az 50% a mezőgazdasági fejlesztési alapból jött, a 30% pedig banki hitel; a mindenkori banki kamat 50%-át egyébként a mezőgazdasági fejlesztési alap szintén lehetővé tette.
Azonban probléma volt ennek a 30%-nak a banki fedezete, az előteremtés. Nagyon sok kistermelő, magánvállalkozó visszalépett ettől a lehetőségtől is, mert egyrészt a 20% saját erő letétele problémát jelentett, ezenfelül pedig a 30% banki hitel elnyerése egy 150%-os fedezetet kívánt. Tehát így tette lehetetlenné ennek a programnak a működtetését.
Úgy próbáltunk áthidaló megoldást tenni, hogy a mályi Agrokerrel kidolgoztunk egy programot, aminek a lényege az volt, hogy egyrészt a 20% saját erő letétele után egy olyan pályázati ívet kellett kitölteni, ami eleve garancia volt ahhoz, hogy a megyei Földművelési Hivatal és a Földművelésügyi Minisztériumban a kuratórium kedvező elbírálás alá vegye. Ennek a lényege az, hogy körülbelül 20-25 hektár saját földdel vagy bérleménnyel kellett rendelkezni. Tudniillik egy gazdálkodást nemcsak beindítani nehéz, hanem azt 3-5 évig fenntartani.
Nos, tárgyalásokat folytattunk az APEH megyei hivatalával is, és sikerült azt is elérni, hogy az Agrokeren keresztül az áfá-t megelőlegezzék. Így az elmúlt fél év alatt 121 erőgépet juttattunk a gazdaságoknak, és ez azt jelentette, hogy közel 120 család indulhatott el a farmergazdálkodás útján. Azonban meggyőződésem, hogy sokkal többen vették volna igénybe, hogyha a most beterjesztett törvényjavaslatban biztosított 500000 forint támogatással élhetett volna ez a 120 család. És meggyőződésem az is, hogy az elkövetkezendő fél évben, tehát január 1-jével igénybe vehető ez az 500000 forint, akkor sokkal többen fognak erre mozdulni.
Hiszen a 20% saját erő nagy problémát jelentett sok farmergazdának, emellett a 30%-os banki kamattal előállított rész is problémát jelentett. Mind a kettőt kiiktathatja, tehát ha 500000 forintot meg tud nyerni a kistermelő, akkor nagyobb lehetősége van arra, hogy egy erőgépet a felszereléssel együtt, tehát usque 1,2 millió forintot meg tudjon nyerni.
Ezért rendkívül fontosnak tartom elsősorban azon a vidéken, ahol élek, Zemplén megyében, hogy megindulhassanak azok a farmergazdák, akiknek nem állt rendelkezésükre megfelelő anyagi erő, hogy megindíthassák a saját gazdálkodásukat. Tehát ezért kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a lehetőséget. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me