JAKAB FERENC, a napirendi pont előadója:

Full text search

JAKAB FERENC, a napirendi pont előadója:
JAKAB FERENC, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! A szóban forgó önálló képviselői indítvány lényege, hogy a földművelésügyi alapokról szóló 1992. évi LXXXVIII. törvény 20. §-a a következő (2) bekezdéssel egészüljön ki. Lényege — és természetesen az eredeti szöveg jelölése megváltozik —, hogy az (1) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott beruházásokhoz egy alkalommal, pályázat alapján, a beruházás költségeinek 30%-áig, de legfeljebb 500000 forintig terjedő vissza nem térítendő támogatás adható az alap felhasználási feltételeinek teljesítése esetén.
Az a) és a c) pont lényege a következő:
az a) pont: a mezőgazdasági alaptevékenység folytatásához szükséges beruházásokhoz és rendeltetésszerű működtetésüket szolgáló egyes infrastrukturális beruházások megvalósításához;
a c) pontban: az erdőgazdálkodási alaptevékenység folytatásához szükséges beruházások közül az erdőfeltárás létesítményeihez, az erdőtelepítés és -ápolás gépi berendezéseihez adható a mezőgazdasági fejlesztési alapból támogatás.
A törvénymódosítás indoklása röviden a következő: a mezőgazdaság tulajdonviszonyainak átalakítása, a magántulajdonon alapuló új agrárvállalkozások kibontakozása, illetve megerősödése szempontjából különös jelentőségű a mezőgazdasági fejlesztési alap beruházási-támogatási rendszere. E támogatásokhoz azonban a kezdő- és felhalmozott vagyonnal nem rendelkező potenciális vállalkozók sok esetben nem jutnak hozzá, mivel a támogatáson felüli saját forrásokat nem képesek előteremteni. Hitelhez sem jutnak, mivel a hitel igénybevételéhez szükséges vagyoni garanciát és saját forrást nem tudják biztosítani.
Az említett problémát enyhíti a törvénymódosító javaslat, amely elsősorban a kisebb fejlesztéseket megvalósító kezdő egyéni agrárvállalkozók számára jelentene komoly segítséget. Ezt a törvénymódosító javaslatot az Országgyűlés 229 szavazattal 2 ellenében, 7 tartózkodás mellett tűzte napirendjére. Remélem, hogy a szavazás alkalmával is legalább ekkora támogatást fog kapni ez a törvénymódosító javaslat. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me