G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP)

Full text search

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP) Tisztelt Államtitkár Úr! Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A nagy igazságtalanságokat csak az igazság megőrzésével lehet megszüntetni, csak oly módon oldódhat föl a trianoni tragédia, ha a szlovák, román és más népek igazsága mellett a magyar igazságok is hasonló módon kaphatnak helyet egy kerekasztal körül. De hogyan várhatjuk el ezt addig, amíg a magyar társadalom s az új nemzedékek a mai napig ki vannak rekesztve saját igazságuk tananyagából?
Az új politika sajnos, erre a hiányra építi a maga gyors lépéseit. Az ukrán szerződés legnagyobb hibája, hogy végleg befejezettnek kívánja tekinteni a magyar történelmi időt. Tudjuk, hogy az eddigi, XX. századi megoldások mindig tragédiába torkolltak. Csak akkor következhet valódi változás ebben a kérdésben, ha a közép-európai politikusok együttesen ismerik fel a kárpát-medencei népek sokszínűségében rejlő erőt. Jelenleg a közös Nyugat-Európa játszik csiki-csukit hol az egyik, hol a másik közép-európai országgal.
Ám, a kossuthi vagy a brzezinski elvek alapján megteremthető lenne a közös Közép-Európa, amely ily módon fölemelkedve Európa egésze számára biztosíthatná a béke egyensúlyát. Ezzel kiegyenlítődhet a nyugati és a keleti politikai serpenyő. Ezért a közép-európai népek kultúrájának gyökeréig kellene visszanyúlni a pillanatnyi megoldások keresése helyett.
A határok középpontba állítása csak a békétlenség, a provokációk, a zsarolások eszközei lehetnek, így válaszát elfogadni nem tudom.
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me