HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Miskolctól mintegy hatvan kilométerre, a Rakaca-patak völgyében, festői környezetben a '60-as évek elején épült meg az úgynevezett Rakaca-víztározó. A víztározó célja elsősorban Kazincbarcika és környéke víztartalékainak biztosítása volt. Az elkészült víztározó mellett — mintegy "melléktermék"-ként — rövid idő alatt körülbelül háromszáz üdülőtelek épült. Általában kispénzű emberek építkeztek itt, saját maguk, barátaik segítségével. A tó nyári hétvégeken több ezer fő horgásszal is benépesült.
Sajnos, mindezekről csak múlt időben beszélhetünk, mert ma másfél millió köbméter iszap borítja a tavat, térdig ér a víz, iszapszigetek tarkítják, és teljesen el van algásodva.
Tisztelt Országgyűlés! Interpellációm eddigi kezelése dicséretes példája lehetne az interpelláló és az interpellált minisztérium közötti kívánatos együttműködésnek. Az történt ugyanis, hogy interpellációm benyújtása után nem sokkal a Környezetvédelmi, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Hajós Béla úr kezdeményezésére a helyszínen találkoztunk szakemberekkel, bemutatták a terveket, a tó megmentésére készült terveket, és megbeszéltük mi, ott, együtt, hogy mit kellene tenni az illetékes hivataloknak, szerveknek a tó megmentése érdekében.
Nagyon szívesen lemondtam volna interpellációmról, ha egészen biztos lehetnék abban, hogy a folytatás is hasonló lesz a kezdethez. Sajnos, ebben nem egészen lehetek biztos, hisz több minisztériumtól is függ a megoldás, ezért kérdéseimet a környezetvédelemért, a vízügyekért és a tulajdonosi kötelezettség teljesítéséért felelős miniszter uraknak teszem fel — mert a végrehajtás lehetősége az ő döntésüktől függ.
(15.40)
Kérdéseim a következők. Tudomásuk van-e arról, hogy a Rakaca-víztározót a teljes eliszaposodás, a teljes pusztulás veszélye fenyegeti? Terveznek-e sürgős intézkedést miniszter urak a Rakaca-tó megmentése érdekében? Várom a választ. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me