SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Már 1988-ban minisztertanácsi rendelet alanyi jogon tette lehetővé a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés ellátásában való részvételt. Ennek eredményeként megindult egy olyan folyamat, amelyben a magánvállalkozások kizárólag a jól jövedelmező vonalakat választva ki, és ott nem egy esetben a tisztességes piaci magatartás normáiba ütköző menetrend alkalmazásával, a közlekedési vállalatok utasforgalmi, gazdasági pozícióit rontották, miközben e szervezetek kötelezően látták el feladataikat.
E folyamat előrevetítette annak veszélyét, hogy a többségi állami tulajdonú társaságok kiszorulnak a gazdaságos vonalakról, ezáltal megszűnik a gazdaságos és gazdaságtalan vonalak közötti keresztfinanszírozás lehetősége, így a legtöbb település közlekedési kiszolgálása kerülhet veszélybe.
(15.30)
Az említett problémák elkerülése érdekében került a tevékenység koncesszióköteles körbe. A törvény alkotóinak szándéka az volt ezzel, hogy abban a szűk körben, ahol az állami vagy önkormányzati gazdasági monopóliumok fenntartása továbbra is indokolt, ott e körülmény érdemi, valóságos rendelkezési jogot kell, hogy biztosítson az állam vagy az önkormányzat számára.
Meg kell jegyeznem, hogy a képviselő úr által példaként említett Nyugat-Európában sem a szabad verseny jellemző a menetrend szerinti személyszállításban, hanem ezen országok többsége külön személyszállítási törvényben szabályozza a tevékenységvégzés meglehetősen szigorú feltételeit. A képviselő úr konkrét kérdéseire azonban a következő a konkrét válasz:
1. A koncessziós pályázatot helyi közlekedésre az önkormányzat képviselő-testülete, míg helyközi tömegközlekedésre a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter jogosult kiírni. A törvényi felhatalmazás alapján koncesszió kiírására elsősorban ott és akkor kerülhet sor, ahol és amikor a személyszállítás fejlesztése ezt indokolttá teszi. Menetrend alapján végezhető helyi tömegközlekedéssel kapcsolatos koncessziós pályázat kiírására ezért eddig nem került sor.
2. Az autóbuszt üzemeltető személyszállító vállalkozók azonos, esetenként előnyösebb helyzetben vannak, mint a közlekedési társaságok. A magánvállalkozók ma már uralják az úgynevezett különjáratok piacát — a bel- és külföldi utakat tekintve egyaránt. Elég, ha arra utalok, hogy az ezret is meghaladó utazási iroda és utasközvetítő szervezet jelentős része rendelkezik autóbusszal, vagy vállalkozóval bonyolítja le az általa hirdetett utakat. A Volán különjárati kapacitása az utóbbi években stagnált, sőt a piaci helyzet hatására jelentősen visszaszorult. Ily módon a személyszállításnak ezen a területén a piaci viszonyok érvényesülhetnek.
3. A koncesszióról szóló törvény, illetve az úgynevezett ágazati koncessziós törvény eredménye, hogy a korábbi évek csúcsteljesítményéhez viszonyított 20%-ot meghaladó utasszám-csökkenés, az üzemeltetési költség emelkedésének átlagot meghaladó mértéke és az utazási szokásokban bekövetkezett változások ellenére a személyszállítással foglalkozó társaságok megfelelnek a velük szemben támasztott állami elvárásnak.
Ezek után a válaszom általánosságban csak az lehet, hogy a menetrend alapján végzett közúti személyszállítás körét tekintve nem kívánjuk jelenleg módosítani a koncessziós törvényt. Nem zárható ki azonban, hogy később önálló törvényben szabályozzuk a személyszállítási tevékenységet, ennek időhorizontja azonban nagyban függ az általános gazdasági feltételektől. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me