VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Full text search

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A piacgazdaságra történő áttérés szükségszerűen magával hozza a magánszektor térnyerését az állami tulajdon mellett. A törvényi szabályozás változása lehetőséget teremt a gazdasági élet szereplői számára a törvény oldaláról biztosított egyenlő versenyfeltételek kialakulásához.
Ebben reménykedett az a vállalkozói réteg is, amely az autóbusszal történő személyszállításban kívánt részt venni. Miniszter urat talán nem kell emlékeztetnem arra, hogy például Nagy-Britanniában vagy Ausztriában a magánvállalkozásokkal történő személyszállítás aránya jóval nagyobb a mienknél, körülbelül egyharmadát teszi ki az össz-szállításnak.
Sajnos, a kedvezőtlen jelek arra utalnak, hogy ez az arány nem fog változni, ha az eddigi tendencia, mármint a Magyarország rovására meglévő arányok fennmaradnak. Igen elenyésző azok száma ma Magyarországon, akik ilyen vállalkozásra adják a fejüket. A koncesszióról szóló törvényben meghatározott koncesszió kiírására a legritkább esetben kerül sor, a vállalkozók tehát be sem tudnak kapcsolódni a szállításokba. A kevés vállalkozó, aki a csoda folytán mégis működik valahogy, közel sincs versenyhelyzetben az állam által preferált Volán Vállalatokkal.
A koncesszióról szóló 1991-es törvény 5. § (1) bekezdése ugyanis kimondja, hogy az állam nevében a pályázat kiírására, elbírálására és a koncessziós szerződés megkötésére a tevékenység tárgya szerint illetékes ágazati miniszter jogosult, így tehát ebben a kérdésben a közlekedési miniszter úr.
A felvetett problémák alapján kérdezem a miniszter urat: mennyi kérelem érkezett be eddig koncesszió kiírására, és a miniszter úr ezekből mennyit támogatott?
Másodszor: véleménye szerint milyen esélyei vannak ma egy magánvállalkozónak a Volán Vállalatokkal szemben.
S végül harmadszor: ön szerint szükséges-e a koncesszióról szóló törvény módosítása az anomáliák kiküszöbölésére?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps a FIDESZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me