VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Full text search

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Először is szeretném megköszönni válaszát, azt, hogy valóban igyekezett azokra a kérdésekre válaszolni, amiket kérdeztem. Válaszára azonban mindenképpen mondanom kell néhány dolgot.
Először is, amit a magánvállalkozók régóta kifogásolnak: hogy nem kapnak koncessziós pályázatokat amiatt, mert azzal érvel a minisztérium, hogy kizárólag a jól jövedelmező útvonalakat akarják megszerezni, ez egész egyszerűen nem igaz. Egész egyszerűen nem igaz, miniszter úr. Én próbáltam utánajárni, hogy ilyen magánvállalkozókat találjak. Mint ahogy az ön válaszában is elhangzott: egyetlenegy koncessziós pályázatot sem írtak ki eddig.
Itt van például előttem az egyik abádszalóki vállalkozó levele. Abádszalók és Szolnok között kíván járatot indítani, beszerezte az összes önkormányzat támogató ajánlatát, minden szükséges irattal rendelkezett — ennek ellenére ezzel utasították el az ő pályázatát is, hogy kizárólag jól jövedelmező útvonalra akart engedélyt kérni. Ez egész egyszerűen nem igaz, mert nincs Volán-járat ezen az útvonalon.
A versenyhelyzet nemcsak abban nyilvánul meg, hogy kap-e egy magánvállalkozó koncessziót vagy nem kap. A versenyhelyzet abban is megnyilvánulhat, hogy milyen feltételek mellett kell egy magánvállalkozónak ma versenyezni egy Volán-járattal. Míg a Volán-buszos például a maga szervizében levizsgáztathatja a járművét, ha mondjuk, ezt egy magánvállalkozó akarná megtenni a Volán-szervizben, ezt például már nem teheti meg.
Sikerült föllelnem egy 1992. február 27-i Magyar Hírlap-cikket, amiben dr. Baksa Sarolta, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium jogi osztályának vezetője nyilatkozik. … ebben kerek perec megmondja, hogy a tömegközlekedésben az autóbusz-forgalomban nincsenek vállalkozók, ami azt bizonyítja, hogy képtelenség nyereségesen művelni ezt az üzletágat. Ez sem igaz, egész egyszerűen: azért nem képesek ezt az üzletágat egyáltalán folytatni, mert nem írnak ki koncessziós pályázatokat.
És folytathatnám a sort: beszéltem nyíregyházi vállalkozóval, aki elmondta, hogy a különjáratát naponta ellenőrzik, és próbálják minden módon lehetetlenné tenni a vállalkozását; beszéltem hódmezővásárhelyi vállalkozóval, aki elmondja, hogy nem kap koncessziós kiírást, bár fürtökben lógnak az emberek a Volán-járatokon.
Úgy érzem tehát, miniszter úr, hogy akkor követnék el hibát, ha elfogadnám az ön válaszát, azt a választ egyébként, amelyet bármelyik Volán-vezérigazgató vagy igazgatósági tanácstag megtehetett volna az ön helyében.
Nem fogadom el a válaszát. (Taps a bal oldalról.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me