BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A lakáscélú támogatások módosításáról szóló 136/1993-as számú kormányrendelet csak egyik eleme a lakásfinanszírozási rendszer megújításának, ezért tisztelettel a képviselő úr figyelmébe ajánlom az 1038/1993-as számú kormányhatározatot is, amely tulajdonképpen a koncepciót jelöli meg, és az abban szükséges lépéseket foglalja össze.
E szerint a koncepció szerint a piacgazdaság viszonyaihoz alkalmazkodó és jól működő lakásgazdaság csak több év alatt alakítható ki, és az átmenet ideje alatt az állami részvétel nem nélkülözhető. Az alapelv az, hogy a támogatásokat elsősorban a szociális körülmények alapján rászorultaknak kell nyújtani. A következő néhány évben az épülő lakások számának növelésére kell koncentrálni, és átmenetileg konjunkturális eszközöket is alkalmazni kell.
(14.10)
A szociálpolitikai kedvezményt a gyermektelen fiatal házaspár ma is kamatozó hitelként veheti igénybe korlátozott összegben. A jövő évtől hatályos módosítás a megelőlegezett összeg kölcsönkénti nyújtásának rendszerét fenntartva, a fiatal házaspárra bízza, hogy milyen összeget vesz föl fizetőképessége határai között. Tartozását — mint eddig — a gyermekek születésekor kell csökkenteni, de a szerződéskötéskor hatályos szabályok szerint, a gyermekre igénybe vehető, progresszíven növekvő összeggel.
A törlesztési támogatásnak a szociális rászorultságtól csak kevéssé függő jelenlegi rendszere igen nagy és állandóan növekvő összeggel terheli a költségvetést, 1993-ban már több mint 17 milliárd forinttal. A nyújtható hitel a lakásárakhoz képest kevés, a valóban rászorultak támogatására pedig nem marad elegendő forrás.
A hitelezés új rendszerével a költségvetési támogatás nem növekszik, sőt, '95-től még a jelenlegi kamatszint mellett is gyorsan csökken — így lehetővé válik, hogy a lakáscélra fordítható költségvetési eszközöket közvetlenül a szociális helyzethez igazodó támogatásokra használjuk föl. Itt tehát nem a költségvetési megtakarítás, hanem a szociálisan rászorultakra való koncentrálás a cél.
A törlesztési támogatás helyett bevezetendő kamattámogatás lehetővé teszi a halasztott kamatfizetésű hitelezést, amelyben az átlagos jövedelmű fiatalok az eddiginél magasabb összegű hitelhez juthatnak, és a költségvetésből többet lehet fordítani a rászorultságon alapuló támogatásokra.
Az így kialakuló hitelrendszerben a pénzintézet és az adós megállapodásával válik megoldhatóvá a sorkatonai szolgálatot teljesítők problémája is.
Azt hiszem, a képviselő úr nem a Közlönyben megjelent rendeletet olvasta, mert abban nincs szó a munkáltatói támogatásról, vagy annak korlátozásáról.
Feltételezésem szerint az is ismert a képviselő úr előtt — hiszen nemrég fogadta el a Parlament a személyi jövedelemadóról szóló törvényjavaslatot —, hogy abban évi 60000 forint adóalap-csökkentés érhető el új lakás építése vagy új vásárlása esetén — tehát az a vonal, amit a képviselő úr hiányolt, benne van a személyi jövedelemadó rendszerében.
Az Országgyűlés tárgyalja a következő évi költségvetést — erről jövő héten fogunk dönteni. Ebben a költségvetésben van előirányzat a szociálpolitikai kedvezmény emelésére. Amennyiben a tisztelt Ház — és esetleg a képviselő úr is — elfogadja a költségvetést, akkor elmondhatja, hogy segített hozzájárulni ahhoz, hogy két gyermek után az eddigi 200000 helyett 300000 forint legyen a támogatás, három gyerek után pedig az eddigi 600000 forint helyett 900000 forint.
Bízom benne, hogy a képviselő úr ezt is figyelembe véve fogja döntését meghozni a költségvetés szavazásakor. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me