JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Horváth Miklós képviselőtársam! Igen, egyetértek. Mózs József képviselő úrnak a Velencei-tavi Intéző Bizottsággal kapcsolatban feltett kérdéseire október 19-én és november 16-án dr. Latorcai János ipari és kereskedelmi miniszter úr arról tájékoztatta az Országgyűlést, hogy az Országos Idegenforgalmi Tanács állásfoglalása alapján intézkedett a kiemelt üdülőkörzetekben működő intézőbizottságok újjászervezéséről. Ennek lényege, hogy az intézőbizottságok alulról építkezve demokratikusan alakulnak újjá, összhangban a piacgazdaság követelményeivel, figyelembe véve az önkormányzatok megváltozott feladat- és hatáskörét. A Közép-Tisza vidéki, a Mátra-bükki, a Sopron-Kőszeg-hegyaljai és Dunakanyari Intéző Bizottságok átalakításának folyamata a befejezéséhez közeledik, gyakorlatilag a Velencei-tavi Intéző Bizottság átalakítása késlekedik egyedül.
Az intézőbizottságok az eddigi tapasztalatok alapján minden esetben hatékonyan látják el a kiemelt üdülőkörzetekben a területfejlesztéssel és a turizmussal kapcsolatos koordinációs feladatokat. A bizottságban részt vesznek a helyi önkormányzatok, a társadalmi szervek és az érdekelt tárcák képviselői, vagyis az intézőbizottságok és a képviselő úr által szorgalmazott Velencei-tavi Regionális Tanács feladat- és hatásköre között lényeges különbség gyakorlatilag nem képzelhető el, nem is lehet. A területfejesztési feladatokat és azok intézményrendszerét átfogóan kell áttekinteni és kialakítani, és csak ezután lehet az intézőbizottságok sorsáról végleges döntést hozni. Erre azonban — azt kell mondanom, hogy sajnos — csak később kerülhet sor, tekintettel arra, hogy a területfejlesztési törvény a kidolgozás stádiumában van, és a turizmus állami és területi irányításáról szóló 1029/1989., valamint 2006/1979. minisztertanácsi határozatok korszerűsítésére is csak ezután fog sor kerülni.
Tisztelt képviselő úr! Ezért nem értünk egyet azzal, hogy az egyes intézőbizottságok sorsáról, illetve ezek átszervezéséről a Kormány külön-külön, egyenként döntsön. Ezt a kérdést egységes szabályozási rendszer keretében kell tisztázni. Amíg azonban erre sor kerülhet, nem keletkezhet űr a Velencei-tónál sem, tekintettel a tóval kapcsolatos jelentős feladatokra. Ezért tartjuk fontosnak a Velencei-tavi Intéző Bizottság mielőbbi újjászervezését átmeneti időre, és hatékony működésének biztosítását, és magától értetődően nem zárkózunk el a későbbiekben egy, a törvényi feltételrendszeren alapuló, jól működő Velencei-tavi Regionális Tanács létrejöttétől. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me