MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ)

Full text search

MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ)
MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ez ügyben — még a nyári szünet előtt — a Kormány '94. évi költségvetési törvényjavaslatának benyújtása előtt kérdést intéztem Szabó Iván miniszter úrhoz, amelyre adott válaszában a miniszter úr elismerte, hogy ez az ügy jócskán a Kormány körmére égett, és ebben valami gyökeres változtatást kell tenni.
Valóban, a miniszter úr válasza után nem sokkal a sajtóban arról lehetett olvasni, hogy tervezik a szociálpolitikai támogatás összegét jelentősen emelni, illetve a lakásvásárlási hitelek és kamatok ügyében is komoly változtatások lesznek kedvező irányban. Ezek ismeretében megdöbbenéssel olvastam a Magyar Közlönyben, a Kormány 136/1993. október 7-én megjelent rendeletét, amely módosította a lakásépítési és -vásárlási támogatás alaprendeletét, a 106/1988. számú minisztertanácsi rendeletet. Megdöbbenésem természetesen nem a módosításnak szól, hiszen magam is szorgalmaztam a régi rendszer megújítását, hanem annak, hogy ez a módosító rendelet drasztikusan szűkíti a korábban biztosított kedvezményeket is.
Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a módosító rendeletet. Eszerint, a szociálpolitikai támogatás összegét ma már hitelként, banki kamattal kell felvenni és csak a gyermek vagy gyermekek születése után írják jóvá azt az összeget, amely szociálpolitikai támogatás címén jár. A korábbi rendelet szerint e támogatás összegét előre biztosították, ezzel jelentősen csökkent a lakásépítésre és -vásárlásra egy összegben fizetendő teher.
Továbbá: megszűnt az általános támogatási kölcsön teljes köre. Ezek után csak új lakás építésére és vásárlására vehető igénybe. Ezzel korlátozta a Kormány azon fiatalok lakáshoz jutásának a lehetőségét is, akik az új építések hiányában, magánforgalomban oldanák meg lakásproblémájukat.
Továbbá: megszűnt a kiemelt törlesztési támogatás, amely egy gyermek után 40% volt az első öt évben, két gyermek után 70, három gyermek után pedig 80%. Ezt a támogatást is megelőlegezte a pénzintézet. E rendszer helyett a Kormány módosítása folytán belépett az úgynevezett állami kamattámogatás. Ez független a gyermekek számától, de nagyon is függ a család jövedelmétől, ugyanis a kevés jövedelmű család nem kap vagy alig kap, a nagyobb jövedelmű pedig megkaphatja.
A támogatás mértéke is nevetséges ebben a rendszerben, hiszen a tartozás 4%-a az első öt évben, 3%-a a második öt évben és 1%-a a harmadik öt évben. Nem is beszélve az azóta már elfogadott, társasági adót módosító rendeletről, amely tovább korlátozta a kedvezmények körét azzal, hogy a munkáltató által az adózott eredményből nyújtható munkáltatói támogatás összegét drasztikusan csökkentette.
Még ez a rendelet szüntette meg például a sorkatonai szolgálatot teljesítő fiatal legfeljebb egy évre szóló lehetőségét arra, hogy kérje a törlesztés felfüggesztését vagy mérséklését. Ez teljesen megszűnt. Azonkívül megemlíthetjük a személyijövedelemadó-törvényt, amelynek koncepciójában semmi kibontakozás nem látszik arra, hogy a lakásépítést ezen törvényen keresztül hogy támogatná a Kormány.
Tisztelt államtitkár úr! Korábbi kérdésemre adott válaszában egyetértett velem abban, hogy a lakásépítés, -vásárlás szociálpolitikai rendszere elavult, azt meg kell változtatni. A kérdésem csak az, hogy így, ilyen irányban? Ezért teszem fel az alábbi kérdéseket:
Miért volt szükség arra, hogy a korábban biztosított kedvezményeket ilyen drasztikusan csökkentse a kormány?
Milyen új támogatási koncepció bontakozhat ki ebből?
Végül is mi az a rendszer, amellyel végre hathatósan előmozdítja a Kormány az új lakások építését Magyarországon, illetve a fiatalok lakáshoz jutását?
Mekkora lesz tehát a szociálpolitikai támogatás összege?
A fentiek tükrében, annak alapján, amit elmondtam, nem látok ilyen koncepciót. Ezért szeretném megtudni államtitkár úrtól, hogy a Kormánynak mi az álláspontja ebben az ügyben. Úgy gondolom, nem vagyok egyedül. Várom válaszát. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me