SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Igen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság által kezelt poroszlói ingatlan eladásának ügye már korábban ismertté vált előttem. A Heves Megyei Néplap november elején megjelent "Lakat alatt a Tisza-part" című cikke és a koalícióhoz tartozó képviselőktől, többek között dr. Lukács Tamástól kapott információk alapján tájékoztatást kértem.
Ezt követően november 16-án vizsgálatot rendeltem el az ügyben. A vizsgálat megállapításai alapján tájékoztattam a képviselő urat, hogy a poroszlói terület tulajdonjogi átjegyzésére nem került sor. Felhívtam az igazgatóság vezetőjét, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket az adásvételi szerződést megelőző eredeti állapot visszaállítására. Erre azért volt szükség, mert megalapozottnak bizonyultak azok az információk, amelyek a létrejött adásvételi szerződés megkötését megelőző igazgatósági eljárás, nevezetesen a nyilvános versenytárgyalás elmaradását kifogásolják.
Az újabb értékbecslés alapján írásba foglalt adásvételi szerződés a vásárolt területre olyan mérvű tévedést is tartalmaz, amely a szerződés érvénytelenítését indokolja. Az eredeti állapot visszaállításával egyidejűleg utasítottam az igazgatóság vezetőjét a kérdéses terület tulajdonjogának olyan rendezésére, amely a további tulajdonosváltozásoktól függetlenül az apponháti Tisza-part megközelíthetőségét mindenki számára biztosítja, és egyúttal figyelembe veszi a természetvédelmi, vadászati és nem utolsósorban vízügyi műszaki előírásokat, érdekeket.
A vizsgálat megállapította, hogy a Vízügyi Igazgatóság sok szabályt megsértett, de speciálisan nem sértett természetvédelmi jogszabályokat. Az igazgatóság a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságával az adásvétel során együttműködött. A természetvédelmi előírások betartására utaló kötelezettséget a szerződés tartalmazza. Az adásvételhez jogszabályi előírás hiányában a hivatkozottakkal ellentétben nem szükséges a Nemzeti Park hozzájárulása. Az ingatlan értékesítésére nem az állami alapfeladatok finanszírozásának pótlása érdekében került sor, mint ahogy az a kérdésből esetlegesen kiolvasható lenne, hanem a szükségszerűség vezérelte, hogy az ingatlan kellő színvonalú fenntartásához az igazgatóság nem rendelkezik pénzeszközökkel.
Tájékoztatom a tisztelt képviselő urat, hogy az általam elrendelt vizsgálat időszakában elkészült a szóban forgó terület új értékbecslése is. Az Igazságügyi Műszaki Szakértői Intézet az ingatlan értékét 4,9 millió forintban, a tényleges eladási ár alatt állapította meg. Ezért a Vízügyi Igazgatóság szakszerűtlenség miatt eljárást kezdeményezett a 13 millió 600 ezer forintos értéket megállapító OTP Ingatlan Rt. ellen. Véleményem szerint azonban a valódi árat úgyis a vevő fogja megadni, ha erre szabályos versenytárgyalást fognak kiírni.
Végezetül tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a jogos lakossági igényekre, a terület jogi helyzetének megnyugtató rendezését követően elrendeltem: az elidegenítést, függetlenül az értéktől, csak nyilvános árverésen keresztül bonyolíthatják le. Kérem elfogadni a választ. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me