SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését. Először legyen szabad néhány tényszerű dolgot mondanom. Az ön által is idézett magzati élet védelméről szóló törvény nyomán elkészült egy népjóléti minisztériumi rendelet a terhesgondozásról. Először lett ezáltal magas szinten, jogilag szabályozva a magzat egészséges fejlődését ellenőrző és ezzel összefüggésben a várandós nő egészségét védő szűrővizsgálatok rendje. A rendelet 2. számú mellékletében megtalálhatók a terhesgondozást végző orvos által elrendelhető szűrővizsgálatokra vonatkozó szabályok. El kell végezni a 8., illetve a 10. terhességi hétig az első ultrahangvizsgálatot, a 16—18. hét között a másodikat — itt a velőcsőzáródási rendellenességek, gerinc-, koponyahasadékok, koponyahiány szűrése történhet meg. Ezzel párhuzamosan megvizsgálják az anya vérszérumából mérhető úgynevezett alfa-foetoprotein-szintet; ez az alfa-foetoprotein egy olyan laboratóriumi vizsgálat, amelyet Magyarországon kívül egyedül Nagy-Britanniában végeznek rendszeresen. Ezt csak azért említem, hogy a hazai egészségügy teljesítőképességét nemzetközi szinten is láthassuk.
Hogy ki ne szaladjak az időből, és a képviselő úr konkrét két kérdésére is válaszoljak:
Mi a lehetőség a genetikai vizsgálatok finanszírozási feltételeinek javításában? Rendkívül széles körű genetikai vizsgálat történik Magyarországon. Ezek tudományos keret terhére számolódnak el, kivéve egyetlenegyet, amit utólag az egészségpénztár megfizet. Nyilván ez a járható út a továbbiakban; amennyiben a vizsgálatok szakmailag megalapozottak, az eredmények hitelesek, annyiban kerülhet át a kutatásból a rutinfinanszírozásba a kérdés.
Nagyon fontosnak tartom azonban, hogy ne használjunk olyan érveket, mint ami a képviselő úr írott szövegében szerepel, hogy a beteg gyermek ellátása nagyságrendekkel nagyobb terhet jelent, mint a kiszűrés. Ez az érv hol igaz, hol nem igaz; de ha ezt az érvet így használjuk, akkor nagyon csúnya dolgok is mondhatók. Akkor mondható, hogy az öreg ember ellátása is sokkal nagyobb terhet jelent, mint az el nem látása. (Moraj a bal oldalon.) És ezt nyilván a képviselő úr sem gondolja komolyan. (Közbeszólás a bal oldalról: Nem erről beszélt!) Én csak az élet védelmére vonatkozó dolgok fontosságára szeretnék itt rámutatni.
Arra azonban — a szakmafejlődés jelenlegi vonalát figyelve — látok lehetőséget, hogy a klinikai genetika mint szakvizsgatárgy is megjelenjék. A szakorvos-képesítés átszervezésével kapcsolatban kiterjedt vizsgálatok és elemzések folynak; ezekbe elvben be lehet vinni, sőt van is szó róla, hogy a klinikai genetika szakmai színvonalát egy szakvizsga is hitelesítse. Hiszen nagyon kemény döntésekről van szó, valójában a szülők döntéséről — mit vállalnak, mit nem —, az orvos feladata, hogy a leghitelesebb, tudományosan legkorrektebb válaszokat adja a szülők kérdéseire az adott terhességgel kapcsolatban, illetve a jelenleg tapasztalt genetikai ártalom ismétlődő vagy nem ismétlődő voltával, magyarán szerzett vagy öröklődő voltával kapcsolatban.
Ezért én azt gondolom, hogy a megindult társadalombiztosítási nyomvonal lehetőséget biztosít a kutatási bizonytalanságból a finanszírozási biztosabb irányba való, de csak fokozatos mozgásra, és a szakvizsga ugyancsak bekerülhet. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me