SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ön úgy fogalmazott, hogy reméli, megértem az aggodalmát. A válaszom az, hogy megértem. Remélem, olyan lesz a válasz érdemi része is, amely valamilyen módon orvoslást nyújt arra a problémára, amelyet ön felvetett.
Szeretném mondani és emlékeztetni önt arra, hogy a mezőgazdasági földhasznosítási célú, úgynevezett földalapú támogatás finanszírozására a területfejlesztési alap szolgál. Így a támogatás folyósításával összefüggő kérdések, így a pályáztatás is a területfejlesztési alapokról szóló törvény, illetve az ezzel kapcsolatos törvénymódosítás alapján rendezhető.
Bár a területfejlesztési alapot — ön is mondta — nem a földművelésügyi tárca kezeli, de mert a kérdés feltevése nekem szól, a választ az alapkezelő környezetvédelmi és területfejlesztési miniszterrel egyetértésben fogom megadni.
A földalapú támogatásra jogosult települési kör meghatározásáról az Országgyűlés — mint ön által is ismert — szeptemberben döntött. Eszerint támogatásra a céltámogatási kiegészítő keret felhasználásáról szóló 59/1993. számú kormányrendelet 1. számú mellékletében megjelölt települések közül azok jogosultak, amelyeknél a külterületi szántóföld minősége nem haladja meg a 17 aranykorona/hektár átlagos mértéket.
A támogatásban részesíthető települések körét, az érintett földterület nagyságát, a 1,5 milliárd forint keretösszegből adható támogatás mértékét és nem utolsósorban a pályázat konkrét feltételeit is csak ezt követően lehetett véglegesen meghatározni.
A két minisztérium igyekezett előre dolgozni. Ennek tulajdonítható, hogy a törvénymódosítással egyidejűleg megjelent egy pályázati felhívás, amelyet sajnos utólag korrigálnunk kellett a törvénymódosítással jóváhagyott települési jegyzék és a folyósítás technikai lebonyolítása miatt. Ismert, hogy az APEH helyett az Állami Fejlesztési Intézet, rövidebb nevén az ÁFI folyósítja ezt az összeget.
A két minisztérium a szükséges módosításokat végrehajtotta. Az új pályázati felhívás a 13. számú Környezetvédelmi és Építésügyi Értesítőben és a múlt heti 24. számú Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítőben megjelent. A földhasználók tehát — bár sajnos késve — folyamatosan hozzájuthatnak a szántó, a gyümölcsös, a szőlő esetében az 1800 forint/hektár, gyepterület esetében pedig az 500 forint/hektár támogatáshoz. Annak érdekében, hogy mindenki megkaphassa a jogos támogatást, az igénybevétel időpontját 1994. január 31-ig kiterjesztettük.
Ami most már a jövő évi földalapú támogatás kérdését illeti: az ehhez szükséges forrás megteremtésében személyesen is közreműködött ön is, én is, az Országgyűléssel együtt. Azt is fontosnak tartjuk elmondani, hogy a két minisztérium az 1994. évi földalapú támogatást már tavasszal folyósítani tervezi. Ehhez a szükséges törvényi feltételek, tehát az Országgyűlésnek az ez év szeptemberében meghozott határozata alapján már biztosítottak. Ezzel az idei év átmeneti zavarai, amelyek a késedelmet okozták, véglegesen megszűnnek. Reméljük, hogy amennyivel az idén később, jövőre annyival korábban fogják megkapni, és ezzel ezt is be tudják integrálni a termelésükbe. Köszönöm, hogy meghallgattak, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me