VARGÁNÉ PIROS ILDIKÓ (Agrárszövetség)

Full text search

VARGÁNÉ PIROS ILDIKÓ (Agrárszövetség)
VARGÁNÉ PIROS ILDIKÓ (Agrárszövetség) Tisztelt Elnök Úr! Tiszelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miért kényszerültem arra, hogy kérdést tegyek föl a földművelésügyi miniszter úrnak? Azért, mert a földhasználók érdekében ismét szólnom kell.
Az 1993. évi költségvetési törvény lehetővé tette, hogy a területfejlesztési alapból 1,5 milliárd forintot fel lehessen használni a hátrányos helyzetű térségek mezőgazdasági termelőinek a támogatására. Vagyis azok a gazdálkodók, akik olyan földön gazdálkodnak, aminek az átlagos aranykorona-értéke nem éri el a 17 aranykoronát, és a település munkanélküliséggel is sújtott, vissza nem térítendő, normatív támogatásért pályázhatnak. Az elmúlt években ez volt az egyetlen olyan termelői támogatás, amit közvetlenül a földhasználó kapott meg. Csak most, 1993-ban bővült a lehetőség a vetési támogatásokkal és a kamatkedvezményes hitelekkel — már annak, aki egyáltalán hozzájutott vagy hozzájut hitelhez. Így nagyon sok termelőnek csupán a földalapú támogatás maradt mint lehetőség. De mikor? 1993 telén.
Már tavaly is interpelláltam a földalapú támogatás mielőbbi kifizetése érdekében. Akkor is megkésve, de legalább szeptemberben az ügyesebbek már hozzájuthattak pénzükhöz — igaz, sok-sok türelem és utazgatás árán.
Tanulva az előző évből, 1993-ban már áprilisban felhívtam a Kormány tagjainak figyelmét arra, hogy a földhasználóknak nagy szükségük van minden fillérre, így erre a 1,5 milliárd forintra is, mert nekik ez a reményt, a munkát jelentette volna. Sajnos, a helyzet az előző évhez viszonyítva még rosszabb lett: most már 1993. decembert írunk, és a törvényben biztosított lehetőségükkel többségükben még most sem élhettek azok, akiknek erre nagyon nagy szükségük van. Keményen sújtotta gazdálkodásukat a mások tehetetlensége, és az időjárás is.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeinek többségét, földhasználóinak nagy részét érinti a földalapú támogatás. Ezért tartom én ezt ilyen fontosnak. A mi megyénkben az idén is tovább csökkent a mezőgazdasági termelés. A foglalkoztatás visszaesése számottevő és általános — főleg a termelőtevékenységet végzők körében. A foglalkoztatási lehetőségek a mezőgazdaságban szűkültek a legnagyobb mértékben, ahol szinte csak feleannyi ember számára volt munkaalkalom, mint a tavalyi év azonos időszakában.
Tisztelt miniszter úr! Tudom, hogy a területfejlesztési alap felelős minisztériuma a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium, mégis önt kérdezem, azért, mert egy olyan miniszter, aki fontosnak tartja a mezőgazdaság feladatait, megérti aggódásomat, hogy 1,5 milliárd forint költségvetési támogatás nem került időben a jogos címzettekhez.
(14.20)
E rövid bevezető után megkérdezem miniszter urat: mi az oka annak, miniszter úr, hogy a mezőgazdasági termelők még 1993 novemberében sem juthattak hozzá a törvényben előírt és biztosított 1,5 milliárd forintot jelentő földalapú támogatáshoz?
Másodszor: bár a kérdést írásban nem nyújtottam be miniszter úrnak, de élve a lehetőséggel, mégis megkérdezem: az 1990. évi költségvetési törvény sarokszámainak ismeretében lát-e lehetőséget arra, hogy ezt a földalapú támogatást a termelők már 1994. tavaszán igénybe vehessék? S akkor talán csökkeni fog a vetetlen területek nagysága is. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me