WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ)

Full text search

WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ)
WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A magyar lakosság drámai fogyatkozása nemcsak a magyar halálozással, hanem az élveszületések számának fokozatos csökkenésével is összefügg. Míg 1970-ben az 1000 lakosra jutó élveszületések száma 14,7 volt, addig 1991-ben számuk már csak 12,3, és ez a csökkenő tendencia továbbra is jelen van.
(14.50)
Napjainkban a csecsemőhalálozások oka körülbelül 23%-ban a méhen belüli fejlődés időszakában kialakuló fejlődési rendellenesség. A magzati életben keletkező durva elváltozások a csecsemőhalálozások második leggyakoribb oki tényezői. A fejlődési rendellenességek gyakorta olyan betegségek kialakulását eredményezik, amelyek bár nem járnak együtt korai elhalálozással, de olyan súlyos testi vagy szellemi károsodásban manifesztálódnak, amely sok esetben nem teszi lehetővé azt, hogy a betegséggel sújtott gyermek családi közösségben éljen. Elhelyezésükről és hosszabb-rövidebb ideig tartó gondozásukról, orvosi és gyógyszeres kezelésükről az államnak kell gondoskodnia.
Mint ismeretes, a magyar Országgyűlés 1992 decemberében törvényt fogadott el a magzati élet védelméről. A törvény preambulumában megfogalmazza, hogy a magzati élet védelme a gyermeket váró nőről történő fokozott gondoskodással valósítható meg. A törvény 3. §-ának 2. pontja kiemeli, hogy a terhesgondozás keretében — többek között — elvégzik a magzat egészséges fejlődését ellenőrző és a gyermeket váró nő egészségvédelmét biztosító szűrővizsgálatokat. A törvényben előírtak megvalósítása azonban alapvetően financiális okok miatt komoly gondokat jelent. A prenatális genetikai vizsgálatok elvégzéséhez és a lehetséges korszerű módszerek alkalmazására — citogenetika, molekuláris genetika, enzimdiagnosztika és DNS-próbák — felkészült szakemberek vannak, de gyakran az anyagi eszközök hiányából adódóan szigorú korlátozásra kényszerülnek ezek a laboratóriumok. Tájékozódásom szerint a szakmai feltételek javításához kívánatos lenne annak biztosítása, hogy klinikai genetikából is lehessen szakorvosi képesítést szerezni, mivel ennek hiányában e más országokban már régen elismert szakma jövőjét nem lehet biztosítani.
Ezért tisztelettel kérdezem a miniszter urat:
1. Milyen lehetőséget lát a genetikai vizsgálatok finanszírozási rendszerének javítására, különös tekintettel arra, hogy a beteg gyermekek ellátása nagyságrendekkel nagyobb terhet jelent, mint a kiszűrés?
2. Lát-e lehetőséget arra, hogy klinikai genetikából is lehessen szakorvosi képesítést szerezni? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me