FILLÓ PÁL (MSZP)

Full text search

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan ügyben kértem napirend előtt szót, amely sok ezer budapesti polgárt érint, és amely kérdés már két ízben is interpellációk kapcsán a Ház elé került, de mindkét esetben az illetékes miniszter urak 30 napos haladékot kértek a válaszadásra.
Tisztelt képviselőtársaim! A távközlési törvény a koncessziós pályázatok ügyét a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter hatáskörébe utalta. E hatáskörrel élve a miniszter úr 54 körzetre osztotta fel az országot. Ebből egyetlen körzet Budapest. Annak bizonyítása, hogy a főváros egy körzetben tartása az ország és a lakosság együttes érdeke, a miniszter úr és a Kormány felelőssége. Ugyanakkor mindenki tudatában van annak, hogy a nagyobb privatizációs bevételt és a koncesszió díját hosszú távon az igénybe vevők, a lakosság fogja megfizetni.
Budapesten több társaság is alakult telefonszervezés kapcsán. Az érintett budapesti kerületek polgármesterei augusztus 24-én levélben keresték meg a miniszter urat, jelezve, hogy a helyi társaságok és az önkormányzatok, bízva az eddigi ígéretekben, megszervezték a telefonépítő és -üzemeltető társaságokat, és beszedték a Matávval egyeztetett meghirdetett összegeket. Most, nem egészen két hónappal az év vége előtt döbbentek rá a szervezők arra, hogy a több tízezer budapesti igénylő számára csak évekkel később, 1994. december 31-e helyett 1997. december 31-ig valósulhat meg a telefon, s akkor is csak lényegesen kedvezőtlenebb feltételek mellett. A Matáv ajánlatából egyértelműen kiderül, hogy meg van győződve arról, hogy monopolhelyzetét meg tudja tartani — és azzal vissza is él.
Egyetlen példát szeretnék önökkel megosztani. A XV. kerület vonatkozásában ez az ajánlat a következő: 15000 forint helyett az egyéni előfizetőknek 45000 forintot kell kifizetniük, a vállalkozóknak pedig 30000 forint helyett 90000-et. Ezen túl még 16000 darab fizetőképes telefonigénylőhöz is köti a javaslat a megvalósulást.
Tisztelt Ház! Egyértelműnek látszik, hogy az ajánlat ebben a formájában megvalósíthatatlan, hiszen a lényegesen olcsóbb, 15 és 30000 forintos összegek esetében is csak 13500 bekötésre váró jelentkezett. A többi kerület és telefontársaság is hasonlóan lehetetlen helyzetbe került.
Ezért ezúton is szeretném felhívni a tisztelt tárca figyelmét, hogy minden lehetséges intézkedést tegyenek meg annak érdekében, hogy a több tízezer budapesti igénylő esetében a társaságok által ígért anyagi feltételekkel és határidőre megvalósulhasson a telefonfejlesztés. Ellenkező esetben nincs más lehetőség, mint a társaságok megszűnése és a befizetett összegek tömeges visszafizetése.
Végezetül tiltakozunk az ellen, hogy a Kormány rövid távú érdekeinek alárendeljék a lakosság hoszszú távú érdekeit. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me