KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Ügyrendi szempontból meglehetősen szokatlan az az önálló indítvány, amelyet Tompa Sándor képviselőtársammal terjesztettünk be. Hiszen két kormánypárti képviselőtársunk javaslatára a közelmúltban a Parlament megnyitotta a közalkalmazotti törvény vitáját, a napirendre tűzést mi is támogattuk.
Támogattuk azért, mert úgy ítéltük meg, hogy Tarnóczky Attila és Rudics Róbert képviselőtársaink a közalkalmazotti törvénynek egy súlyos hibáját igyekeznek kiküszöbölni akkor, amikor a besorolással kapcsolatos problémákat rendezni akarják.
A mi indítványunk formai szempontból az ő javaslatukhoz nem kapcsolható, mert egy másik, rendkívül fontos kérdéskör rendezésére tett javaslatot.
A mi javaslatunk a közalkalmazottak kiszolgáltatottságát próbálja megoldani, még akkor is, ha tudjuk, hogy ezzel a törvénnyel ezt a kiszolgáltatottságot teljesen megszüntetni nem lehet. A közalkalmazotti törvény ugyanis a közalkalmazottak munkavégzésének követelményeit gumiparagrafusokkal szabályozza. A közalkalmazott munkáját a közérdek kizárólagos figyelembevételével köteles végezni, és köteles munkahelyén kívül is közalkalmazotthoz méltó magatartást tanúsítani.
A közalkalmazott munkaviszonyát alkalmatlanság címén bármikor meg lehet szüntetni. De hogy a közalkalmazott mikor, milyen feltételek mellett válik közalkalmazotti jogviszonyára alkalmatlanná, ez a törvényből nem derül ki.
A közalkalmazotti területen dolgozó vezető megbízása indokolás nélkül visszavonható, hogyha ez a megbízás határozatlan időre szól. A határozott idejű megbízás megszüntetésénél is csak annyi a törvényi megszorítás, hogy a megszüntetés indokának valónak és okszerűnek kell lenni.
Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Tompa Sándor képviselőtársammal nem vitatjuk, hogy javaslatunknak megvan az aktualitása. Ezekben a hetekben, napokban az ország, a közvélemény egy sajátos szemléltető oktatást kapott arról, hogy mennyire valóság az a kiszolgáltatottság, amelyről az előző mondataimban szóltam. A médiaügyben kialakult vita nem csupán társadalompolitikai kérdés, hanem munkaviszonnyal öszszefüggő kérdés is, hiszen a médiaügyben konfliktusba került rádiós és televíziós dolgozók munkavállalók is.
Ebben a szemléltető oktatásban kiderült, hogy a közérdeket mindig az aktuálisan kinevezett főnök jelölheti meg, és ha egy rádiós alkalmazott megtagadja műsorainak előzetes cenzúráztatását, akkor alkalmatlanná válik munkájának, munkakörének a betöltésére.
Mégis azt kell mondjam, hogy javaslatunk nem csupán és nem is elsősorban rádiós és televíziós ügy. Hiszen a rádió és a televízió dolgozóin kívül több százezer közalkalmazott van ebben a méltatlan és bizonytalan helyzetben.
Végül szeretném megjegyezni, hogy van tudomásunk arról, hogy az illetékes tárca előkészíti a közalkalmazotti törvény átfogó módosítását. Sem a mi javaslatunk, sem Tarnóczky Attila és Rudics Róbert javaslata nem teszi feleslegessé ezt a kormányzati előkészítő munkát. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy egy előkészítés ígérete nem mentesíti a Parlamentet a sürgős és azonnali cselekvés felelőssége alól. Kérem képviselőtársaimat, hogy indítványunk napirendre tűzését támogassák. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me