ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (Kisgazda)

Full text search

ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (Kisgazda)
ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (Kisgazda) Mindenekelőtt köszönöm a lehetőséget. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A demokrácia alapvető ismérve a törvények uralma mellett a politika kiszámíthatósága, az azonos mérce, mellyel mindenekelőtt a kormányzati politika megítéli az eseményeket.
Körülbelül két esztendeje annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének újrajelölésére nyilvánvalóan azért nem került sor, mert politikailag minősített cselekedetre szánta el magát. Aláírását adta egy polgári kezdeményezéshez, mely közvetve ugyan, de mégiscsak bírálta a Kormányt.
Másfél éve már annak is, hogy az Országgyűlés elfogadta a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt, melynek bevezető szövege többszörösen is hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy a közügyeket pártpolitika-semleges, pártatlan tisztviselők intézzék. Nem szükséges részletezni, mennyire fontos ez a politikai semlegesség nemcsak a köztisztviselők, de minden döntési helyzetben lévő közalkalmazott számára is. Képzeljük csak el, miféle világ lenne az, amelyben a köztisztviselők és közalkalmazottak pártpolitikai elkötelezettségüket nyíltan hangoztatva hoznának köztudomásúan politikailag elfogult döntéseket. Mindezt azért tartottam fontosnak előrebocsátani, mert úgy vélem, hogy a demokrácia egy nagyon fontos, kikezdhetetlen alapelvéről van szó.
Tisztelt képviselőtársaim! Magyarország egy fontos beosztású közalkalmazottja az elmúlt hetek során egyértelműen politikai szerepet vállalt. Pártgyűlések szónokaként lép fel, mikor is például bírálja a Kormányt, következetlennek nevezve annak politikáját, sőt azt állítva, hogy a Kormány nem rendelkezett a rendszerváltás forgatókönyvével. E magas beosztású közalkalmazott a vele vitában állókat politikai alapon minősíti, egyszerűen csak nemzetárulónak bélyegezve őket.
Kérem, lehet e nézetekkel vitába szállni vagy azonosulni. Egy bizonyos, hogy véleményem szerint egy magas beosztású közhivatalnok politikai gyűlések szószékéről mindezt nem engedheti meg magának. Vagy ha megengedi, akkor elveszíti politikai ártatlanságát. Súlyosan elfogultnak tekinthető innentől kezdve. E perctől kezdve nem lehet képes megfelelni a közhivatalnoki tevékenység pártpolitika-semlegességéhez fűződő kívánalomnak.
Sokszorosan így van ez, ha az illető egy közszolgálati rádiót vezet, mint Csúcs László, a Magyar Rádió elnöki jogokat gyakorló alelnöke teszi, aki miatt mindezt kényszerültem itt elmondani. (Közbekiáltás a jobb oldalról: Na, na!)
Csúcs László az elmúlt napokban egyértelműen politikai szerepet vállalt, pártpolitikusként nyilvánult meg, sőt az egyik gyűlésen a legnagyobb kormányzópárt elnökét megnevezve politikai segítséget kért.
A demokrácia egy fontos alapelvéből kiindulva, véleményem szerint, akkor járt volna el következetesen, ha már politikai szerepvállalása előtt lemondott volna tisztéről. Mivel erre nem került sor, talán még nem lenne késő, ha néhány órán belül ezt megcselekedné. Ha erre nem kerül sor, akkor viszont a Kormánynak kellene kezdeményeznie a felmentését, az egykori Surányi-ügy logikájából egyértelműen ez következne. Köszönöm a figyelmet! (Taps a bal oldalon.)
Döntés törvényjavaslat sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me