SZABÓ LAJOS, DR. (Kisgazda)

Full text search

SZABÓ LAJOS, DR. (Kisgazda)
SZABÓ LAJOS, DR. (Kisgazda) Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Két közérdekű dolgot szeretnék megemlíteni. Az első a földadó aktuális problémája.
Az újságokban, legalábbis a Csongrád megyei lapokban az APEH egy felhívást tett közzé, hogy azok a földhasználók — és ebbe beleértve az ideiglenes földhasználókat a kárpótlásra jogosultak közül — november 15-ig fizethetik pótlékmentesen, büntetésmentesen a földadót. Ez rendkívüli módon megdöbbentette az ideiglenes földhasználókat.
Egy évvel ezelőtt sikerült a magyar Országgyűlésben olyan törvényt elfogadtatni, amelyik lehetővé tette, hogy azok a kárpótlásra jogosultak, akik nem a saját hibájuk miatt, hanem a kárpótlási törvény végrehajtásának az elhúzódása miatt nem jutottak hozzá a földtulajdonukhoz, nem tudtak földet vásárolni, azok jogosultak a kárpótlási földalap terhére ideiglenes földhasználatot vállalni olyan esetben, amikor a földet egyébként használó termelőszövetkezet a földhasználati jogáról lemond. Az ideiglenes használatot vállalók ezzel együtt jelentős kockázatot is vállaltak, nemcsak a gazdálkodás kockázatát, hanem azt a kockázatot is, hogy vajon az a föld, amibe ők munkát fektetnek bele, ami az esetek egy jelentős részében egyébként parlagon maradt volna, az az árverés során az ő végleges tulajdonukba kerül-e vagy nem.
Ezért nagyon méltánytalannak tartom — a mi frakciónk annak tartja, és annak tartják az ilyen ideiglenes földhasználók is —, hogy most őnekik földadót kell fizetni az 1993-as évi földhasználat után, szemben azokkal, akiknek a szerencse úgy kedvezett, hogy a kárpótlási jegyüket hamarabb megkapták, vagy a kárpótlási hivatal korábban tudta az általuk kijelölt földre vagy kiszemelt földre az árverést megtartani.
Én kérném a pénzügyminiszter urat — miután a beosztottjai szerint ez az adótétel teljesen jelentéktelen az államháztartásban —, hogy nyugtassa meg az ideiglenes földhasználókat, akik jutalmat érdemelnének, nem büntetést. Ha legalább a tavasszal közöltük volna velük, hogy: "hé, emberek, vigyázzanak, mert itt adót is kell majd fizetni a földhasználat után", akkor ennek tudatában vállalták volna ezt a kötelezettséget; de abban a tudatban vállalták, hogy — mint kárpótlásra jogosultak — három évig adómentességet élveznek. Ezért kérném a pénzügyminiszter urat, hogy intézkedjen ebben a kérdésben lehetőleg úgy, hogy ne kelljen az ideiglenes földhasználóknak adót fizetni, ugyanis Kádár Béla miniszter úr naponta mondja, hogy hiányzik az exportárualap. Ezek az emberek pedig bizony segítenek abban, hogy több legyen ennek a mezőgazdaságnak az exportra előállított terméke.
A másik, amit röviden szeretnék említeni, a földárverésekkel kapcsolatos problémák. Nagyon szomorúan tapasztalom, hogy olyan módon megnőtt a föld iránti igény, hogy a kárpótlásra jogosultak egy-egy árverésen az eredeti szándékuknak sokszor csak a negyed-ötöd részét tudják megvásárolni. Én magam is így jártam, amikor a családi örökséget szerettem volna visszavásárolni. Ez tulajdonképpen azért nagy baj, mert az általuk megvásárolni kívánt földet — ami, sajnos, egyébként sem nagy darab, amúgy is elaprózódott — négy-öt részletben tudják visszavásárolni. Olyan eseményekről tudok beszámolni, hogy 4 méter 60 centi széles és 1010 méter hosszú földparcellát tudott valaki vásárolni egy ilyen árverés során.
(15.10)
Én kérném a Kormányt, hogy nagyon figyeljen föl erre a jelenségre, és minél sürgősebben tárgyaljuk a földtörvényt, ami lehetőséget ad majd az ilyen földterületek összevonására.
Tavaly ilyenkor a földrendező bizottságokkal kapcsolatos törvény előterjesztésénél próbáltunk tenni egy kísérletet. Sajnos, ez egy kétségbeesett kísérlet volt, hogy a földrendező bizottságoknak adott hatáskörrel megelőzzük ezt a problémát. Sajnos, nem találtunk megértésre sem a koalíciós partnereknél, sem az ellenzék képviselőcsoportjainál. Ezért mi nem tudjuk vállalni a felelősséget, mert, még egyszer hangsúlyozom, mi kísérletet tettünk arra, hogy ezt a problémát megelőzzük. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me