KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Kormány nevében megerősítésre ajánlom az 1992. március 6-án Magyarország és Üzbegisztán között az államközi kapcsolatok alapjairól aláírt szerződést.
Az Üzbég Köztársaság Közép-Ázsia meghatározó hatalma, egyben az ősi selyemút révén, amely napjainkban új életre kelt, történelmi híd Kelet-Európa és Kína, valamint Oroszorszg és a Közel-, illetve a Közép-Kelet között. Fővárosa, Taskent, egyben Nyugat-Turkesztán központja. Turkesztán nyugati fele, amely szinte egész Közép-Ázsiát magában foglalta, cári kormányzóságként érte meg a bolsevik fordulatot. A bolsevikok, hogy megnyerjék a közép-ázsiai értelmiséget, ígéretet tettek az egységes és önálló Turkesztán megalapítására. Amikor azonban hatalmukban megerősödtek, Turkesztánt kisebb államokra osztották szét, amellyel — mint sok más helyen is — számos nemzeti és nemzetiségi viszály alapját teremtették meg.
Üzbegisztán 1924-ben jött létre, s ma 21 millió lakosával a térség legnépesebb országa. Üzbegisztán a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban különleges lehetőségekkel rendelkezik. Harmadik-negyedik helyen áll a világ gyapottermelésében, óriási aranybányái a volt Szovjetunió aranykészleteinek mintegy 60%-át rejtik, és igen jelentősek az üzbegisztáni gázkészletek is.
A Magyar Köztársaság kormánya a Szovjetunió felbomlása óta különleges figyelmet szentel a közép-ázsiai térségnek, amelynek népei nagyra értékelik hazánk gazdasági és tudományos eredményeit. 1993. áprilisi közép-ázsiai körutam során taskenti tárgyalópartnereim kifejezésre juttatták, hogy országuk modernizálásában számítanak tapasztalatainkra, a magyar szakemberekre, a magyar technológiák ottani meghonosítására.
Az alapszerődés megkötésére Abdulhasim Mutalov üzbég miniszterelnök 1992 márciusában tett magyarországi látogatása alkalmával került sor. Az alapszerződés megerősítéséről az Üzbég Legfelsőbb Tanács 1993. május 6-án döntött. Az alapszerződés hitet tesz az államközi kapcsolatoknak a nemzetközi jog általánosan elfogadott elvei és normái alapján történő fejlesztése mellett. Szorgalmazza a két fél rendszeres konzultációit a kölcsönösen érdeklődésre számot tartó kérdésekben. Szilárd alapja a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésének. Lehetőséget nyújt a keleti piacok megtartásához, illetve visszaszerzéséhez.
A magyar—üzbég alapszerződés aláírása a közép-ázsiai magyar külpolitikai nyitás kezdete volt, amit számos más térségbeli lépés követett. A kelet-közép-európai országok közül a Magyar Köztársaság volt az első, amely e távoli, nyersanyagokban gazdag térséggel rendezett kapcsolatot épített ki. A térségbeli magyar külpolitikai jelenlét, valamint a magyar keleti politika egészének szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy a magyar—üzbég államközi kapcsolatok alapjairól szóló szerződést a Magyar Köztársaság Országgyűlése ratifikálja.
Mindezek alapján kérem a tisztelt Házat a magyar—üzbég alapszerződés megerősítésére. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me