LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr kérdésében említett október 19-i tájékozatónkban a tisztelt Házat és képviselő urat is arról tájékoztattuk, hogy a társadalmi-gazdasági rendszerváltás keretében — a piacgazdaságra való átmenet igényeinek megfelelően — az Országos Idegenforgalmi Tanács állásfoglalása alapján intézkedtem az intézőbizottsági szervezetek demokratikus újjászervezésére. A régi struktúra ugyanis már nem működött hatékonyan, és halaszthatatlanná vált annak újjászervezése. Ennek lényege, hogy az intézőbizottságok alulról építkezve, demokratikusan alakulnak újjá, figyelembe véve az önkormányzatok megváltozott feladat- és hatáskörét.
A Közép-Tisza-vidéki, a Mátra—Bükki és a Sopron—Kőszeg-hegyaljai Intéző Bizottságok átalakítása lényegében megtörtént. A Duna-kanyari Intéző Bizottság újjászervezése a közeljövőben várható. A megújuló intézőbizottságok hatékonyan látják el a kiemelt üdülőkörzetekben az idegenforgalmi és bizonyos értelemben a területfejlesztési feladatokat is.
Jelenleg nem tartom aktuálisnak a Velencei-tónál a balatonihoz hasonló regionális tanács létrehozását, mert annak jogállása, feladatai még egyértelműen nem tisztázottak. Véleményem szerint ezeket a kérdéseket a kidolgozás alatt álló területfejlesztési törvénnyel és az idegenforgalom területi irányításáról szóló minisztertanácsi határozat korszerűsítésével összhangban lehet majd tisztázni. Ezért magam is szorgalmazom, hogy a Velencei-tónál is minél előbb alakuljon újjá az intézőbizottság, tekintettel arra, hogy a tó körüli problémák elmélyültek, és nem lehet várni addig sem, amíg egy esetleges regionális tanács létrehozásának feltételei kialakulnak, és dönteni lehet arról, hogy az intézőbizottsági vagy a regionális tanácsi szervezeti forma lenne a hatékonyabb a tó problémáinak megoldására, a turizmus prioritásainak figyelembevételével. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me