GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! A Balaton vízminőségének két alapvető gondját a tó felgyorsult eutrofizációja jelenti, valamint a parti sáv vizének bakteriológiailag kifogásolható állapota. Ez utóbbit a strandoknak a túlterheltsége okozza, illetőleg azok higiénés szempontból nem megfelelő volta.
A tápanyagterhelés csökkentése részben a külső terhelés, valamint a tóban levő iszap okozta belső terhelés mérséklésére irányul.
Az előbbiek alapján gyakorlatilag nem lehet javítani a Balaton vízminőségét a csatornázás, illetőleg a szennyvízkezelés megfelelő bővítése, fejlesztése nélkül.
Ez év szeptemberében a Kormány határozatban kötelezte a tárcámat arra, hogy a Balaton vízminőség-javításához szükséges intézkedésekről még ez évben készüljön el nálunk a vízminőség javítása érdekében egy, a kormányzati és önkormányzati feladatokat részletező terv. E munkában kiemelten kezeljük a Balaton vízgyűjtőjén, és ezen belül az üdülőkörzetben a szennyvízkezelés fejlesztését.
Az intézkedési tervet előkészítő tárgyalások során világossá vált, hogy a Balaton ökológiai állapotának javítása azt teszi szükségessé, hogy ezeket a beruházásokat gyorsítsuk. A siófoki szennyvíztelepet intenzifikálni kell, melynek a kapacitását 12500 köbméterre bővítették. A balatonberényi szennyvíztisztító telep 1978-ban létesült, majd később foszformentesítővel egészült ki. Tehát biológiai szennyvíztisztító telep jelenleg csak 400 köbméter/nap kapacitással működik, bővítésére egy tanulmányterv elkészült. A balatonújlaki szennyvíztisztító telep kapacitása nem a kiviteli tervnek megfelelő. A hiányosságok miatt a tisztítási hatásfok sem megfelelő, új műtárgy építése szükséges.
Az említett magaspartok csúszásveszélyének elhárítására a Balatoni Regionális Tanács egy határozatban hívta fel a figyelmet, amelyben a balatonfőkajári szennyvíztisztító, az akarattyai és a balatonvilágosi csatornázás kiépítésének gyorsítását javasolta, hogy ezzel is mentesítsék a szikkasztott szennyvizek okozta csúszásveszélytől a magaspartokat.
Sajnálatos, hogy az 1994. évi céltámogatási rendszerből a szennyvíztisztítás és a csatornázási célok kikerültek. Ezt a PM-nek már észrevételeztük egyébként.
A KTM szeretné, hogyha a Balaton környéki csatornázásokat, amelyek a Kormány által jóváhagyott regionális terv alapján folynak, folyamatos munkának tekintenék, és így a kivitelezési munka nagy része áfa-mentes lenne. Így egy ilyen jellegű előterjesztést nemsokára a Kormány elé fogok vinni.
(14.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me