KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelettel bejelentem, hogy a koalíciós képviselőcsoportok mai frakcióülésén hozott határozatnak megfelelően a képviselőcsoportok állásfoglalását tartalmazó levelet intéztünk Göncz Árpád köztársasági elnök úrhoz, amit — szintén a koalíciós képviselőcsoportok kérésére — ismertetni szeretnék:
Göncz Árpád úrnak
a Magyar Köztársaság elnöke
Tisztelt Elnök Úr! Aggodalommal értesültünk arról, hogy a La Stampa című olasz napilap, annak nyomán, hogy elnök úr beszélgetést folytatott külföldi újságírókkal, az elmúlt héten olyan cikket közölt, amelyben számos, elnök úrnak tulajdonított megállapítás és az alábbi alcím szerepel — idézem —: "Az elnök is a jobboldali kormány ellen — Segítsen Európa!" (Közbeszólás a bal oldal széléről: Úgy van!)
A La Stampa interpretációja olyan, a valóságot nem tükröző, egyoldalú és torz képet fest belső viszonyainkról, amely alkalmas az ország jó hírnevének és tekintélyének csorbítására. Egyetértünk viszont elnök úrral abban, hogy — idézem —: "Az ellenzékiek nem tudnak beszélni a néppel, és ez mindenekelőtt súlyos, különösen a választás előtt." (Moraj a bal oldalon.) Elnök úr ezen megállapítása természetesen minősítheti az ellenzék politikáját, de aligha alkalmas olyan következtetések levonására, hogy Magyarországon — idézem—: "Jobboldali veszély van", még kevésbé arra, hogy — idézem —:"Az elektronikus média, rádió, tévé és az MTI tájékoztatóirodája a kormány szócsövévé váltak." (Közbeszólás a bal oldalról: Úgy van!)
Tudjuk, hogy elnök úr a kormánykoalíciótól eltérően értékeli a médiában kialakult helyzetet, azonban úgy véljük, elnök úr nem fogalmazhatott meg olyan sommás ítéleteket, amelyek az idézett lapban megjelentek. Meggyőződésünk, hogy az újság által elnök úrnak tulajdonított végletes megállapítások, amelyek ellen elnök úr Európától vár segítséget, pusztán a La Stampa torzításai. Örömmel és megnyugvással töltene el bennünket, ha elnök úr a levelünkben foglaltakat meg tudná erősíteni.
Szeretnénk megragadni az alkalmat annak hangsúlyozására is, hogy most és az elkövetkezendő hónapokban az Országgyűlés egészére, a kormányzatra és valamennyiünkre nehéz, felelősségteljes munka hárul. Úgy véljük, az ország gondjai, a gazdasági és szociális problémák nem teszik lehetővé, hogy az ország felelős és alkotmányos tényezői között terméketlen vita bontakozzék ki. Elhibázott dolognak tartanánk, ha a súlyos problémák irányából a figyelem felesleges feszültségeket keletkeztető viták irányába fordulna. Bár az alkotmányos tényezők megítélése több kérdésben eltér egymástól, e nézetkülönbségek nem gátolhatnak bennünket annak a feladatnak a megoldásában, amelyre nézetkülönbségeink ellenére a magunk posztján kölcsönösen indíttatva és kötelezve vagyunk.
Elnök úr! Szeretnénk, ha a médiával kapcsolatos vitás kérdések megítélése kapcsán az ellentétek nem mélyülnének tovább. Úgy gondoljuk, hogy bármely politikai kérdésben az eltérő vélemények kölcsönös tiszteletben tartása mellett a párbeszéd az, amely az ellentétek tisztázásának eszköze lehet, és erre a magunk részéről mindig nyitottak vagyunk.
Tisztelettel üdvözöljük: Kónya Imre, Csépe Béla, Böröcz István, a koalíciós pártok frakcióvezetői. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me