TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm szépen, Elnök Úr, a szót, de legyen szabad rögtön az elején megjegyeznem: az a tény, hogy elnök úr a mai napig nem kívánja az Alkotmány erejű Házszabályt önmagára nézve kötelezőnek elismerni, ez mit sem változtat azon, hogy én, mint a Független Kisgazdapárt Piacpárt-frakciójának tagja fogok felszólalni, még akkor is, ha elnök úr nem ekként jelölt meg. De nagyon jó, hogy elnök úr ilyen bevezetéssel adott nekem szót, mert rögtön rá tudok mutatni arra, hogy Bejczy Sándor képviselőtársunk a magyar Országgyűlés őszi ülésszakának november 8—9-i üléséről felvett hiteles jegyzőkönyv tanúsága szerint bejelentette november 8-án, hogy november 6-án az addigi történelminek nevezett párt a jövőben mint ETKPP megalakul — elnézést, de még nem gyakoroltam be eléggé ezt a nevet, nem voltam benne biztos, hogy érdemes lesz megtanulnom, hátha mire megtanulnám, már nem is lesz alkalmam elmondani —, tehát ez a képződmény a jövőben ilyen néven frakcióként és pártként is megalakult. És amint azt Bejczy Sándor képviselőtársunk a képviselőcsoportja nevében bejelentette, a mai naptól, a bejelentés napjától a képviselőcsoport nagy többsége — mondta ő — a jövőben ezen az új néven kíván szerepelni. Ezt még precizírozta Böröcz frakcióvezető úr a médiumok hasábjain.
Elmondotta, igaz ugyan, hogy megalakultak, de az ügyintéző szerveket és a pártalkotmányt szentesíteni — ő használta ezt a kifejezést, még örültem is, hogy hallgattam a rádiót, meg olvastam az újságot, mert én botor módon azt hittem, hogy a pártalkotmányt elfogadják, vagy nem elfogadják, vagy megszavazzák, vagy megalkotják, nem tudtam arról, hogy szentesítik — tehát szentesíteni december 18-án fogják —, ahogy azt Böröcz képviselőtársunk bejelentette.
No, most már ezekből a tényekből az alábbi megállapítások következnek. Ha egyszer november 8-án egy új frakció alakult, tehát a régi, úgynevezett 36-ok frakciója tagjainak nagy része — amint Böröcz frakcióvezető úr elmondta, kétharmad része — új néven frakciót alakított, akkor kérdezem én: Kónya képviselőtársunk vajon micsoda kormánykoalícióról beszélt? Nem teljesen világos, hogy milyen nevű kormánykoalícióban működő pártok nevében szólalt ő fel, hiszen az ETKPP-t nem hallottam említeni a beszédében.
(15.20)
Ami a frakció megalakulását jelenti, rögtön fölmerül bennem a kérdés, hogy miután nyolc ember ide nem lépett be a sajtóbeli közlések szerint, akkor miért 36-oknak nevezzük ezt a képződményt, miért nem 28-aknak. Igen tisztelt elnök urat felkérem, hogy a valóságnak megfelelően a jövőben tehát szíveskedjék közölni az ország nyilvánosságával, hogy megszűnt az úgynevezett 36-ok frakciója, helyette létesült a 28-ak frakciója. Hogy hogyan kell ezt nevezni, persze ott már komoly gondban leszek, elnök úr, miután az én legjobb tudomásom szerint a Parlament nem helyezte hatályon kívül a mai napig sem az 1989. évi II. törvénynek — tehát az egyesülési jogról szóló törvénynek — a 3. § (4) bekezdését, ami valamennyiünk számára útmutatást jelent abban a körben, hogy a pártok, a politikai pártok jogi személyek, és ezek a jogi személyek a bírósági nyilvántartással tekinthetők pártnak. Tehát amíg a bírósági nyilvántartást be nem csatolják — mármint a jogerős nyilvántartásba vételt —, addig új pártról beszélni nem lehet.
Én ennek következtében kérem igen tisztelt elnök urat, hogy vegye tudomásul Bejczy Sándor november 8-i bejelentése következtében, hogy a korábbi 36-os frakció megszűnt, tehát ilyen néven ne engedélyezze elnök úr a 36-oknak a felszólalását, ne engedélyezze frakcióként való megjelenését, és az összes ebből fakadó következményeket vonja le.
Hogy alakulhatott-e új frakció, ezt pedig az után tessék eldönteni, amikor majd a bírósági nyilvántartásba vételről szóló iratot az ETKPP be fogja csatolni. Pillanatnyilag némiképpen szkeptikus vagyok abban a körben, hogy hogyan fogják tudni ezt becsatolni, miután az előbb hivatkozott — egyesülési jogról szóló — törvény ugyancsak kimondja, de kimondja ezt az 1989. évi XXXIII. törvény, amely a pártok működéséről és gazdálkodásáról szól. Konkrétan ennek a 12. §-a előírja azt, hogy milyen minimális feltételei vannak a pártalapításnak, és eszerint meg kell alkotni bizony az alapszabályt, el kell fogadni az ügyintéző szervezeteket, és amíg nincs elnök, nincsenek meg az ügyintézésre, képviseletre jogosult személyek, nincs meg az alkotmány, addig bizony még egy bejegyzésre alkalmas okiratocska sem jöhetett létre.
Tehát ezért az én megítélésem szerint a koalíció tagjaként való jelentkezése az ETKPP-nek nyilvánvalóan semmiféle jogi alappal nem bír. Nem is szólok akkor már arról, hogy mi van szegény 8-akkal, mert akkor ők nem részesei az ETKPP-nek, és nem tudom, hogy ennek következtében milyen jogcímen nyilatkoznak vagy szólalnak fel.
Tehát én úgy gondolom, igen tisztelt elnök úr, a legbölcsebb, amit tenni lehet ebben a helyzetben: szíveskedjék végre tudomásul venni, hogy a Házszabály nemcsak ránk, országgyűlési képviselőkre, hanem elnök uramra is vonatkozik, és elnök úr egy kétharmados parlamenti többséggel megalkotható vagy módosítható Házszabállyal szemben, bármennyire tiszteljem is egyénileg elnök urat, de a szavát mégsem tekintem törvényrontónak ebben az esetben. Tehát szíveskedjék a Független Kisgazdapárt-frakciót elismerni, a 36-okra megállapítani, hogy 28-akká csökkentek, de nem lehet tudni, hogy 28-akként milyen képződményt jelentenek. Addig is, amíg becsatolják a párttal kapcsolatos jogerős dokumentumokat, addíg szíveskedjék őket függetleneknek nevezni — és nem Torgyán Józsefet, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt országos elnökét. Köszönöm a szót, elnök úr. (Kis taps. Közbeszólások: Éljen!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me