HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)
HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! John Kennedy, a 30 évvel ezelőtt meggyilkolt amerikai elnök 1961-ben egyik beszédében azt mondta, hogy oly sok kihágást követnek el fekete polgártársainkkal szemben, hogy amennyiben az állam nem lép fel megfelelően a jelenséggel szemben, fekete polgártársainknak nem lesz más választásuk: az utcára fognak vonulni.
(15.00)
Kérdésemet az a — sajnos egyre inkább mindennapivá váló — tapasztalat, a kihágások fogalmaztatják meg, mely szerint magyar állampolgárok, a roma kisebbséghez tartozó egyének és közösségek napi életükben a faji diszkrimináció kemény korlátaival találkoznak: helyi önkormányzatoknál és rendőri szerveknél, ahol ügyfélként tájékoztatást, segítséget vagy védelmet kérnek, és sértő, megalázó szavakkal utasítják el őket; munkahelyeken, ahol munkát keresve a "négerre és cigányra nincs szükségünk" jelszavába ütköznek, vagy éppen nyilvános szórakozóhelyeken, ahonnan a cigányos bőr és hajszín alapján utasítják ki őket.
A jelenség természetéből adódóan a megtörtént esetek általában tanúk jelenléte nélkül zajlottak le, mégis sikerült számos jellemző esetet hitelesen dokumentálnunk. Ezek sorából ezúttal csak egyet említek: egy sárospataki szórakozóhely kidobólegényei a helyi roma szervezet kérésére aláírásukkal is tanúsították, hogy a helyiség tulajdonosának utasítására egyetlen cigányt sem engedhetnek be.
Magyarország, tisztelt miniszter úr, az 1969. évi 8. törvényerejű rendelettel kihirdette a faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről New Yorkban, 1965. december 21-én elfogadott nemzetközi egyezményt, amelyhez már korábban, 1967. május 4-én csatlakozott.
Kérdésem, hogy a Magyar Köztársaság érvényes jogrendje, a faji egyenlőség puszta deklarációján túlmenően milyen konkrét törvényes garanciákkal biztosítja a hivatkozott nemzetközi egyezmény betartását. Illetőleg, amennyiben ilyen törvényi garanciák jelenleg még nem léteznek, dolgozik-e az Igazságügyi Minisztérium ilyen értelmű törvénytervezeteken, amelyek belátható időn belül szankcionálni hivatottak a faji egyenlőségre vonatkozó nemzetközi konvenció hazai sérelmét. Vagy, amennyiben nincsen ilyen törvények alkotását célzó politikai akarat, valóban egyetlen lehetőség-e, hogy a sértett kisebbségek nemzetközi jogi fórumokhoz forduljanak jogvédelemért, vagy az utcán fejezzék ki tiltakozásukat — mint ahogy arra Kennedy elnök figyelmeztetett. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me