PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Békés megye ivóvíz-ellátási kérdései sajnálatos módon sokat szerepelnek az Országgyűlés előtt, ami a kedvezőtlen természeti adottságok és az emberi egészséget veszélyeztető vízminőségi problémák következménye.
A térség legsúlyosabb ivóvíz-ellátási problémáját a magas arzéntartalom jelentette, illetve bizonyos helyeken jelenti még ma is. Az arzén csökkentésére kidolgozott program végrehajtása örvendetesen felgyorsult, folyamatosan lépnek üzembe az új műszaki létesítmények.
(15.40)
Így például a közelmúltban került átadásra a Szeghalom és Füzesgyarmat egészséges vízellátását biztosító tisztítómű.
Ez alkalommal egy másik vízminőségi problémáról szeretnék kérdést intézni a miniszter úrhoz, nevezetesen arról, hogy a megye északi részén igen magas az ivóvíz jódtartalma. Tudomásom szerint a jód az emberi szervezet számára fontos nyomelem, ezért a hiányos, de a fokozott jódbevitel is káros az egészségre. Amerikai előírások a napi jódbevitel limitált alsó és felső határát 35 és 300 mikrogramm/nap értékben adják meg. Sajnos, a Sárrét néhány településén igen magas 1000-1500 mikrogramm/liter jodidion-koncentrációjú ivóvizet szolgáltatnak a vízművek, de vannak olyan kutak is, amelyekben 3500-4000-es értéket mértek. Ez napi 2-2,5 liter vízfogyasztást feltételezve legalább 3000-4000 mikrogramm jódbevitelt jelent az előbb említett 300 mikrogrammal szemben naponta.
A jód vonatkozásában a magyar ivóvízszabvány nem tartalmaz határértéket, ugyanakkor a WHO által javasolt határérték 100 mikrogramm/liter.
Tisztelt Országgyűlés! Az első, veszélyre utaló jelzések óta négy év telt el, de a mai napig nem rendelkezünk a közegészségügyi szervek egyértelmű állásfoglalásával a magas jódtartalom közegészségügyi megítélését, a beavatkozások szükségességét illetően, pedig mindezt célszerű lenne figyelembe venni a térség vízfeltárásai során és az ivóvízminőség-javító program hátralevő beruházásainak megvalósításakor. Másrészt gyorsítani kellene a műszaki-fejlesztési munkát, mert a jódmentesítésre ma még nem rendelkezünk alkalmazható technológiával.
A megyei ivóvízminőség-javító program is nyitottan hagyja e probléma megoldását, holott e beruházás keretében célszerű lenne felvállalni a jódmentesítést is. Több település — köztük Gyomaendrőd város is, ahol a jódkoncentráció 2100 mikrogramm/liter — nem részese az arzénes programnak, bár a jód jelenléte indokolja a sürgős beavatkozást.
Úgy érzem, hogy e feladat is csak központi kezdeményezéssel és erőteljes költségvetési támogatás mellett valósulhat meg.
Ezek után kérdezem a miniszter urat, hogy milyen eredményekről tud beszámolni az ivóvíz jódtartalmával kapcsolatban végzett vizsgálatokat illetően.
Mikorra várható a helyzetet értékelő közegészségügyi állásfoglalás kialakítása?
Várható-e, hogy ez a fontos komponens, a jód, a magyar ivóvízszabvány előírásai között is megjelenik? A Népjóléti Minisztérium állásfoglalása alapján várható-e az egészségesivóvíz-ellátás feladatai között a jódmentesítés központi költségvetésből való kiemelt támogatása? Köszönöm, és várom miniszter úr megnyugtató válaszát. (Taps az SZDSZ padsoraiban.Vörös Vince)
Köszönöm. Az elhangzottakra dr. Surján László népjóléti miniszter úr adja meg a választ.
Dr. Surján László népjóléti miniszter válasza

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me