KAPITÁNY FERENC, a Kisgazda-képviselőcsoport vezérszónoka:

Full text search

KAPITÁNY FERENC, a Kisgazda-képviselőcsoport vezérszónoka:
KAPITÁNY FERENC, a Kisgazda-képviselőcsoport vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális törvény hatálybalépésétől eddig eltelt idő tapasztalatai azt igazolják, hogy a törvény a szociális biztonság egyik igen fontos elemeként minden hangoztatott kritikája ellenére jól működött, de finomításokra szorul. Újszerűsége ellenére az önkormányzatok, elkészítve a végrehajtást szolgáló saját rendeleteiket, egyre hatékonyabban dolgoznak a törvényi rendelkezések végrehajtásán.
Most már az lenne a kívánatos, hogy a törvényt generális változtatás nélkül néhány évig hagyják működni. Ez a végrehajtásán dolgozó személyek, de az érintett állampolgárok érdekében is elvárható lenne. Most kezd kialakulni az összhang az önkormányzati, a munkaerő-foglalkoztatási és a társadalombiztosítási szervek eljárási gyakorlata között, ami a gyors és érdemi segítségnyújtás adását jelenti a rászoruló állampolgárok részére. Ehhez szükség volna arra is, hogy az együttműködésre kötelezett szervek is megismerjék a törvény célját és főbb jogintézményeit.
A korábbi gyakorlat helyett nehezen érvényesül a törvény célja, vagyis törvény alapján kapjon segítséget a rászoruló, aki a törvényi feltételeknek megfelel, és ne kivételesen, méltányosság alapján. Sokan megalázónak tartották, hogy segélyt kérjenek.
Nagyon fontos a szociális törvény által bevezetett, rászorultságtól függő szociális ellátásokra való jogosultság megállapítása szempontjából irányadó jövedelemfogalom pontos meghatározása, amit ez a módosítás megold. Pontosan meghatározza, hogy mi tartozik a jövedelem, a vagyon és a rendszeres pénzellátás fogalma alá. Itt említem meg, hogy külön törvénymódosító javaslatot kellett benyújtanunk a személyijövedelemadó-törvénnyel kapcsolatban alig két héttel ezelőtt, mert például a temetkezési segélyt is adóztatható jövedelemként kezelte.
Sikerült a szociális juttatások indokolt részét a jövedelemadó-fizetési kötelezettség alól kivonni. Ezért is nagyon örvendetes számunkra, hogy egyértelművé teszi a jövedelem jellegű, egyébként szociális jellegűnek is minősíthető fogalmakat. Most minden érdekelt, úgy az érintett személyek, mint az önkormányzat is, világosan látja a kötelező és a lehetőség közti eltéréseket. Példával illusztrálva.
Egyértelműsíti az eseteket, hogy a jövedelemadó-pótló támogatás megállapítása mikor nem tagadható meg. Így a példánál maradva kimondja, hogy a jogosultság megnyílik akkor is, ha a munkanélküli a járadék folyósítása után nem tud elhelyezkedni, vagy elhelyezkedik ugyan, munkaviszonya azonban ismételten megszűnik, és újabb járadék folyósítására nem szerez jogosultságot. Vagy a jogosultság akkor is megállapítható, ha a munkanélküli a járadék folyósítása alatt újabb munkaviszonyt létesít, vagy átképzésben vesz részt, az újabb munkaviszony megszűnése után azonban járadékra még nem lesz jogosult. Átképzés esetén a szabály úgy módosul, hogy ha átképzés után sem tud elhelyezkedni, és már járadékra sem jogosult, a jövedelempótló támogatást részére meg kell állapítani.
Mindennek egyetlen feltétele, hogy a munkanélküli a munkaügyi központtal végig kapcsolatban legyen, együttműködjön. Vagyis a támogatás akkor sem állapítható meg, illetve nem folyósítható, ha az önkormányzat közhasznú vagy egyéb munkahelyet ajánl fel, és ezt a munkanélküli nem fogadja el. Ez is bizonyítja — és szerencsésnek tartjuk —, hogy az önkormányzatok aktívabban kapcsolódhatnak be a munkanélküliek foglalkoztatásába, és megragadhatják a lehetőséget e társadalmi réteg munkába állítására. Még egyszer aláhúzom: ha nincs együttműködés, nincs jövedelempótlás.
Nagy érdeme a javaslatnak, hogy a fentiek mellett szabályozza a közösségi munkavégzés fogalmát. Sok vitát fog kiváltani, de mégis indokolt elfogadni, hogy az önkormányzatok aktívabban kapcsolódjanak be a munkanélküliek foglalkoztatásába, közhasznú munkában való részvétel felajánlásával a munkanélküliek részére.
Hasonlóan egyet lehet érteni az úgynevezett közösségi munkavégzés céljával és bevezetésével. Elsősorban a községben a lakosság egyetértésével fog találkozni mindkét jogintézmény bevezetése, az önkormányzatok érdekeltségét pedig a törvényi szabályozás igyekszik messzemenően biztosítani.
Két lényegi változtatásról érdemes szólni, egyetértve a változtatás indoklásával. Először: indokoltnak látszik, hogy az önkormányzattól rendszeres szociális segélyben részesülő állampolgár, akinek tartásra képes és kötelezhető hozzátartozója nincs, de ingatlan vagyonnal rendelkezik, a kifizetett segély összege hagyatéki teherként bejelenthető legyen az ingatlan vagyonának terhére. Nem indokolt, hogy az örökösök, akik az állampolgár eltartásáról, gondozásáról nem gondoskodtak, az örökséget minden teher nélkül megkapják.
A családok támogatását jelenti másodszor az, hogy a javaslat a gyermeknevelési támogatás feltételrendszerét itt is bővíti, amikor a szülő saját háztartásában neveltnek tekinti azokat a gyermekeket is, akik csak átmeneti jelleggel vannak távol a szülői háztól, így kollégiumban, diákotthonban vagy esetleg kórházban. A saját háztartásban neveltek törvényjavaslat szerinti felsorolásából viszont hiányolom a hetes jelleggel elhelyezést biztosító intézményekben, a hetes óvodában, átmeneti otthonban, hasonló helyeken ellátott gyermekek ügyét.
(17.00)
Itt is családban élő, állami gondoskodásban nem részesülő kiskorúak kapnak ellátást, amelyért a szülők térítési díjat fizetnek. A gyerekek ruházatáról, hétvégi, illetve iskolaszüneti ellátásokról szintén ők gondoskodnak, ezért méltánytalannak tartom, hogy egy jogosult — az egyéb feltételek megléte esetén — emiatt nem veheti igénybe ezt az ellátási formát.
A javaslat szerint nem állapítható meg a gyermeknevelési támogatás annak a jogosultnak sem, aki rendszeres pénzellátásban részesül, még akkor sem, ha ez a pénzellátás nem éri el a gyermeknevelési támogatás havi mértékét. Ez hátrányosan érintheti a jogosultak egy részét. A javaslat szerint az ápolási díj esetében ugyanez a helyzet. Indokolt lenne ez utóbbi esetben a támogatás mértékéig kiegészíteni az ellátást.
A törvényjavaslat már egyértelműen családi személyi jövedelem joggyakorlatban előforduló fogalmait is helyrerakja. Most már nincs gond, hogy kinek mi terheli jövedelembevallását. Sok vitát tesz feleslegessé, hogy már a javaslat kimondja: a családi pótlékot, az árvaellátást, a házastársi pótlékot, a házastárs után járó jövedelempótlékot és a tartásdíj címén kapott összeget a jövőben annak a személynek a saját jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt megállapították, illetve fizetik.
A gyermeknevelési támogatás jogosultságát is egyértelműen határozza meg. Nagyon örvendetes, hogy kibővíti a jogosultak körét. Új szabály például az is, hogy halálesetkor azt követően még három hónapig jár a támogatás. Az élet adta körülmény, hogy a munkanélküliség miatt egyre több anya nem jogosult gyesre, gyedre, és így az ő esetükben megoldást jelent az, hogy már a legkisebb gyermek harmadik életévének betöltése előtt gyermeknevelési támogatást kaphatnak.
Összességében megállapítható, hogy ez a törvénymódosítás az egy éve meghozott törvény végrehajtása során jelentkező problémáinak a finomítását végzi, és egyben kedvezőbb lehetőségeket nyújt rászorulóknak és törvényalkalmazóknak. Úgy látjuk, hogy a javaslat — bár még további módosítások várhatók — önkormányzat- és állampolgárpárti. Részletes vitára alkalmasnak tartjuk. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me