KULIN SÁNDOR, DR. a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

KULIN SÁNDOR, DR. a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának vezérszónoka:
KULIN SÁNDOR, DR. a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának vezérszónoka: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának a benyújtott törvényjavaslatról eddig kialakult álláspontját szeretném röviden ismertetni.
Bevezetésként nem árt feleleveníteni, hogy egy elmúlt naptári év utolsó munkanapján elfogadott törvény módosításáról van szó, amelynek alkalmazása ez év során fokozatosan lépett életbe. Tudjuk nagyon jól, hogy számos rendelkezéséhez, intézkedéséhez a törvényt alkalmazó önkormányzatok helyi rendeletalkotása is szükségeltetett, így ezek nem egyszer csak az év során vagy az év közepén készültek el, és azután kezdték az egyes rendelkezéseit alkalmazni.
Képviselőcsoportunk azokkal a fő vonásokkal, amelyek a most benyújtott módosító törvényjavaslatban megfogalmazódtak, egyetért. Egyetért azzal a megszorítással és megkötéssel, hogy semmiképpen nem értelmezi és nem értékeli e törvényjavaslatot a szociális törvénykezés oly értelmű továbbfejlesztésének, mint amire az Országgyűlést az elfogadott határozata kötelezi, nevezetesen, amely folyamatos továbbfejlesztéséről intézkedett. Csak arról van szó, hogy az alkalmazás során felmerült pontatlanságok, jogos lakossági észrevételek, igények és az alkalmazók, tehát az önkormányzatok részéről felmerült jogos észrevételek kerültek megfogalmazásra és törvényesítésre a javaslatban.
Támogatjuk azokat a pontosításokat is, amelyek a nem egészen pontos és precíz megfogalmazásokból adódó eltérő értelmezések nyomán születhettek meg. Ha képviselőtársaim veszik a fáradságot és átnéznek egynéhány olyan önkormányzati rendeletet, amelyek a törvény kapcsán kerültek megfogalmazásra és elfogadásra az egyes önkormányzatoknál, bizony elég eltérő alkalmazásra találnak példát. Remélhetőleg ez pontosítani fogja ezeket, és megszünteti az eltérő értelmezéseket. Feltétlenül pozitívan ítéljük meg a gyermeknevelési támogatás igénybevételénél az előterjesztő miniszter úr által is elmondott módosításokat. Itt két dologról van szó.
Az egyik az, hogyha a meglévő támogatás mellett, tehát a meglévő három gyerek mellett egy negyedik születik vagy kerül örökbefogadás útján a családba, akkor azért, mert a legkisebb gyermek még nincs hároméves, természetesen nem lehet megszüntetni az addig folyósított ellátást. Ez így egyértelmű dolog.
Egy másik módosító javaslat arra vonatkozik, hogy a népjóléti miniszter jogkörébe utalja annak elbírálását, hogy ha három gyermek esetén a legkisebb még nincs hároméves, akkor is megállapíthatja számára a gyermeknevelési támogatást. Megítélésünk szerint a továbbiak során érdemes felvetni azt és gondolkodni azon, hogy ezt a méltányossági elbírálást vagy ennek egy részét nem lehet-e a normatív támogatások körébe áttenni. Tulajdonképpen miről van szó? Arról, hogy párhuzamos ellátásról így sem lehet szó. Tehát nem képzelhető el az, hogy valaki egyidejűleg gyest vagy gyedet kap, és emellett gyermeknevelési támogatást is igénybe vehetne. Ez a kedvezmény — amit a törvényjavaslat felhozott — azokon a családokon kíván segíteni, ahol a megelőző időszakban nem volt annyi munkaviszony, aminek alapján gyedre vagy gyesre lenne jogosult, s a miniszter részéről mégis lehetőség lenne ennek megállapítására. Ha ez nem áll fönn, nyugodtan normatív támogatási körbe utalhatjuk a támogatás megadását, hiszen párhuzamos ellátás így sem fog létrejönni. Azt hiszem, a társadalom jogérzékével találkozni fog mindaz, amit a jövedelempótló támogatások pontosítása terén vezetne be a törvényjavaslat.
Számtalan lakossági fogadóórán, illetve fórumon, találkozón vetődtek fel azok az észrevételek, amelyek a jövedelempótló támogatások — ami pedig igazán nagyon szerény összeg — alkalmazása során felmerült visszaélésekre, lazaságokra utaltak. Így a mostani javaslat az önkormányzatokat is érdekeltté teszi abban, hogy a szociális ellátást és a munkaerő-gazdálkodást egy logikai körbe kapcsolja be, és bizonyos feltételek fennállása esetén — amennyiben az egyébként támogatásra jogosult nem kíván élni a számára felkínált munkalehetőséggel — a támogatási körből 6-tól 12 hónapig terjedő időre kizárható.
(16.30)
Végezetül ugyancsak helyes intézkedésnek látjuk azt, hogy a térítési díjak vonatkozásában, tehát a személyes gondoskodás körébe eső támogatások során a térítési díjak megállapítása elválik a beutalástól. Helyeseljük azt is, hogy a megállapított személyi térítési díj az illető konkrét körülményeinek ismeretében csökkenthető vagy teljesen felfüggeszthető.
Jogérzékünkkel találkozik az is, hogy azokban az esetekben, ahol megfelelő vagyon áll a háttérben, ott a kifizetett támogatás a támogatott halála esetén betáblázható. Természetesen erre vonatkozóan a határozat kiállításakor már intézkedni kell, tehát ezt nem lehet utólag érvényesíteni.
Mindezek figyelembevételével frakciónk a beterjesztett törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja és támogatja. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me