SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt héten elég részletesen foglalkoztam a közjogi összefüggéseivel a mostani helyzetnek.
Bíztam abban, hogy Szabó Iván pénzügyminiszter úr, aki most részt vesz az ülésen, kitér azokra a kérdésekre is, amelyeket ott felvetettem. Most egészen konkrétan két kérdésem lenne a miniszter úrhoz.
Az államháztartási törvény 35. §-a értelmében a Kormány felelős a költségvetési törvényjavaslat elkészítéséért és az Országgyűlés elé terjesztéséért. Mind a két felelőssége fennáll.
A 36. § a) pontja értelmében a Kormány a költségvetési törvényjavaslat benyújtásakor előterjeszti azokat a törvényjavaslatokat is, amelyek a javasolt előirányzatok megalapozásához szükségesek.
Két egyértelműen előírt törvényi kötelezettsége van itt a Kormánynak. Ezzel én a múlt héten részleteiben foglalkoztam, most röviden azt szeretném megkérdezni a miniszter úrtól, hogy a Kormány mint testület miért vállal felelősséget?
Felelősséget vállal-e a 100 milliárd forintos többletbejelentésért, amelyről semmiféle testületileg aláírt előterjesztést az Országgyűlés nem kapott? Ez az egyik kérdésem.
Nem véletlenül kérdem ezt egyébként, hiszen éppen a múlt héten hallottam egy Kormányhoz közeli magas rangú beosztottnak egy olyan nyilatkozatát, amelyben az Országgyűlésre hárította a felelősséget a költségvetés irreális magas bevételi tervezéséért az elmúlt évből, holott a kormánypárti képviselők némi pezsgőbontás kíséretében egyszerűen megszavazták, amit a Kormány eléjük terjesztett.
A második kérdésem pedig az, hogy az államháztartási törvény 36. § a) pontjának megfelelő kötelezettségét a Kormány teljesíti-e?
Mind a két kérdésnél az a közös elem, hogy a Kormány eleget kíván-e tenni az államháztartási törvénynek? (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me