RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)

Full text search

RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)
RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Rövid időn belül már a második csapást kívánják mérni a Vas megyei vasutasságra.
A Szombathelyi Vasútigazgatóság felszámolása után a MÁV átalakulási tervében a szombathelyi Vasjármű Kft. többségi tulajdonát meg kívánja szüntetni, privatizálandó keretbe utalni.
Ezzel a lépéssel az egész Dunántúlon nem maradna egyetlenegy, a MÁV többségi tulajdonát jelentő járműjavító üzem sem. Így a javításra kerülő mozdonyokat, vasúti kocsikat 300-400 km-re kellene javításra szállítani.
A szombathelyi, több mint 100 éves múltra visszatekintő járműjavító üzem jelenlegi méreteiben korszerű, piacképes a fajlagos költségfelhasználásban, a hasonló jellegű üzemek között a legjobbak egyike. Az üzem speciálisan képzett, szakmailag felkészült szakembergárdával rendelkezik, míg a más üzemekbe való átcsoportosítás esetén évekbe telne a megfelelő szakembergárda kiképzése. A vasúti igazgatósághoz hasonló módon itt is az országban az egyik legjobban szervezett és munkával ellátott egység kerülne — mondhatni — felszámolásra. Azért felszámolásra és nem privatizációra, mivel egy vasúti járműjavító vállalat képtelen saját lábán megállni, meghatározó mennyiségű rendelésállományt külföldről megszerezni, hisz a vasúttársaságok a környező országokban is saját vállalataikat részesítik előnyben, ugyanakkor a MÁV is saját, megmaradt öt üzemét dolgoztatná, még ha ezek drágábban is termelnek, mint a szombathelyi üzem.
A fentiek alapján az üzem közel 1000 dolgozója joggal tart attól, hogy hiába dolgozik olcsóbban és gazdaságosabban, a MÁV akkor is a nemzetgazdaságot és saját magát tovább terhelve a költségesebb átszervezés mellett dönt. Mindez olyan módon, hogy még meg sem történt a járműjavító vállalatok gazdasági analízise, a privatizációra történő kiválasztása. Mindez akkor, amikor néhány héttel ezelőtt született meg a vasúti törvény, és közlekedéspolitikai koncepciója nincs még elfogadva a Parlamentnek.
Kérdezem ezért tisztelt miniszter urat:
— Mitől tűnik gazdaságosnak a MÁV és a minisztérium számára, hogy csak az ország keleti felében történik a gördülőpark javítása?
— A feladatok átcsoportosítása a MÁV-nak évi 150-200 millió forint évenkénti folyamatos többletkiadást jelent. Elfogadható-e ez akkor, amikor a súlyosan deficites állami költségvetés támogatja a vasúti szállítást?
— A munkák átcsoportosításával monopol helyzetű nagyüzemek alakulhatnak ki, a belső verseny megszűnik. Megengedheti-e ezt magának a MÁV és a közlekedési tárca?
— Az ország területi integritásának sérelme vagy természeti katasztrófa, egyéb, előre nem várt krízishelyzetben milyen módon oldják meg az egész Dunántúl kocsiparkjának javítását, karbantartását?
— Végezetül: hogyan csökkenthető akkor a járműjavítók száma, amikor a gördülőállomány esedékes nagyjavításai sem történtek még meg?
Tisztelt miniszter úr! Várom a válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me