KOMOR SÁNDOR, a Magyar Demokrata Fórum vezérszónoka:

Full text search

KOMOR SÁNDOR, a Magyar Demokrata Fórum vezérszónoka:
KOMOR SÁNDOR, a Magyar Demokrata Fórum vezérszónoka: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság 1992. évi költségvetésének végrehajtását vizsgálva először az országban zajló gazdasági folyamatok alakulását kell áttekintenünk.
Az értékelés úgy végezhető el, ha összehasonlítjuk a tervezésnél felhasznált adatokat a valóságban lezajlott események tényeivel. A Kormány gazdasági programjában a legfontosabb gazdaságpolitikai célként az infláció további csökkenésének elősegítését, valamint a külső egyensúly megőrzését, s az ország fizetőképességének további megszilárdítását jelölték meg.
A pénzügyminisztériumi prognózis 1992-re azzal számolt, hogy a gazdaság átalakulása már az előző évinél kiegyensúlyozottabb fejlődést alapoz meg. A prognózis feltételezte, hogy a gazdasági tevékenység az év második felében élénkülni kezd, a GDP reálértéke nem csökken az 1991-re várt színvonal alá, sőt azt kismértékben meg is haladja.
Az infláció 1991-ben megindult lassulása tovább folytatódik, a fogyasztói árszínvonal 20-25%-kal, a termelői árszínvonal 16-18%-kal emelkedik. Ezzel összefüggésben a tervezett költségvetési hiány nem éri el a GDP 3%-át, vagyis 69 milliárd forint lesz 1992-ben.
1992-ben a gazdaságban ténylegesen bekövetkezett folyamatok eltértek az előre jelzettektől. Ismertté vált, hogy a GDP 1991. évi színvonala a tervezettnél alacsonyabb lett, főleg az ipari termelés visszaesése miatt. Az ipari termelés 1992. év folyamán az 1991. év végi mélypont körül ingadozott, várt növekedése a második félévben sem kezdődött meg. Emellett a mezőgazdasági termelés is kisebb lett a tervezettnél. Mind a fogyasztás, mind a beruházások számottevően csökkentek 1992-ben.
Az infláció az év első felében erőteljesen tovább mérséklődött, az év második felében némi megtorpanás volt ugyan, de az év egészében a meghatározott sávon belül maradt.
A központi költségvetés hiánya, a bevételek elmaradása, a bevételek alacsony szintje miatt erőteljesen növekedett, elérte a GDP 7%-át. Ez azonban nem fokozta 1992-ben kimutathatóan az inflációs nyomást, és nem eredményezte a folyó fizetési mérleg romlását.
A háztartások megtakarítása ugyanis az 1991. évivel azonos mértékben emelkedett, és jelentős mértékben meghaladta az államháztartás szükségletét.
Nagyon jelentős tényező még emellett a vállalkozói szektor, amely úgyszintén a bankrendszerrel szembeni nettó adósságait csökkentette 1992-ben. Folytatódott mindezek mellett a piacgazdaság kiépülése, a gazdasági környezet piaci jellege intenzívebbé vált, nemcsak új gazdasági törvények léptek hatályba, hanem a gazdaság szereplőinek piaci érzékenysége, azaz ár-, kamat-, jövedelem- és likviditásérzékenysége is fokozódott.
(16.40)
Javult a vállalkozók alkalmazkodási képessége. Gazdasági döntéseiket egyre inkább a pénzügyi feltételek, a jövedelmezőségi szempontok motiválták.
Nagyon lényeges elemként említem, hogy a GDP 40-50%-át már a magánszektor produktumának lehet tekinteni 1992-ben. A belső piacon összességében a versenyző import már nem szorított ki hazai termelést, a bérek, az árak és az import lényegében teljes liberalizáltsága mellett versenyviszonyok érvényesülnek, ezek fejlettsége a néhány évvel ezelőttihez képest minőségileg magasabb szintre emelkedett.
A gazdasági szereplők helyzetét vizsgálva, a lakossági fogyasztás tavaly 2-3%-kal csökkent a tervezett 1/2—1%-hoz képest. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 24-25%-kal emelkedett, ezen belül a vállalkozási szférában egy ennél magasabb, 26-27%-os átlagkereset mutatkozott egy nagyon jelentős szóródás mellett. Ettől eltérő a költségvetési szektor reáljövedelme, amely nem érte el a 20%-ot. A pénzbeli juttatások összege 26-27%-kal emelkedett, erőteljesen nőttek — mintegy 32%-kal — a bérjellegű jövedelmek.
Az ismertetett jövedelmi és fogyasztási viszonyok mellett a lakossági megtakarítások viszont jelentősen nőttek, mintegy 90 milliárd forinttal haladták meg az 1992. évre tervezettet.
A vállalkozások vonatkozásában megemlítendő, hogy világgazdasági áttekintésben a növekedés csupán Észak-Amerikában, földrészünkön a nyugat-európai országok közül egyedül Franciaországban gyorsult, főbb kereskedelmi partnereink vonatkozásában lassulás tapasztalható, úgymint Németország, Olaszország és Ausztria tekintetében. Mindemellett a Nyugat pénzügyi rendszere igen jelentős válságon esett át. Nagyon jelentős korábbi kereskedelmi partnereink, a kelet-európai országok, illetve a szovjet utódállamok gazdasági helyzete nem normalizálódott még 1992-ben.
Természetesen ez összefügg a foglalkoztatással is, hiszen a termelés visszaesése szükségképpen együtt jár azzal, hogy a prognózisban megjelölt, év végére várható 550000 fő munkanélküli-létszám helyett 1992. év végére 660000 fő lett a munkanélküliek száma, így a foglalkoztatási célú kiadásokat a költségvetésben tervezetteknek mintegy két-két és félszeresével meg kellett emelni.
Tisztelt Országgyűlés! A költségvetés fejezeteinek teljes részletes elemzésébe nem kívánok belebocsátkozni. Szeretnék viszont az állami költségvetés egy nagyon lényeges elemére kitérni. Ez pedig az önkormányzatok révén területfejlesztésre és infrastruktúra-fejlesztésre fordítható kiadások köre. Az 1992. évi gazdasági helyzetértékelés mellett nagyon lényeges terület az, amit említettem. Szeretném ráirányítani a tisztelt Országgyűlés figyelmét az ország területén folyó térségi és önkormányzati fejlesztésekre. 1992 volt az az év, amikor ez a tevékenység kibontakozott az országban. Ha megvizsgáljuk az előttünk fekvő zárszámadást, megállapítható, hogy az önkormányzatoknak adott, fejlesztésre fordított közel 100 milliárd forintos támogatás 55,5%-kal magasabb, mint az 1991. évi. Az Országgyűlés hozzásegítette az önkormányzatokat, hogy címzett támogatásként 90%-kal többet költhettek fejlesztésre 1992-ben, mint 1991-ben. Ezen belül a címzett támogatási rendszeren belül számottevő infrastrukturális beruházás, vízgazdálkodási és egészségügyi beruházás valósult meg az országban. A céltámogatások körében közel 3000 beruházási feladathoz nyújtottunk támogatást. Céltámogatás keretében 622 vízellátási, 358 szennyvíz-elhelyezési beruházás, 869 egészségügyi és szociális beruházás, 757 esetben oktatási és kulturális beruházás — tanterem, tornaterem, kollégiumi férőhely — építése valósult meg.
A tavalyi esztendőre tehető a területfejlesztési támogatási rendszer kibontakozása is, amelyen belül a legsikeresebbként megemlítem az elmaradott térségek gázhálózat-fejlesztési programjait. Vidéki képviselőként is ezért csak köszönetet mondhatok az Országgyűlésnek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me