GÖMBÖS FERENC, DR. (MDF)

Full text search

GÖMBÖS FERENC, DR. (MDF)
GÖMBÖS FERENC, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Kedves itt lévő Képviselőtársaim! Örömmel veszem tudomásul, hogy a tisztelt Ház elé került az új honvédelmi törvény, amely többéves munka eredményeként készült el, és amelyet hosszú várakozás előzött meg; hiányt pótol, és olyan törvény helyébe fog lépni, amely már rég elavult, és nem felel meg a mai társadalmi, gazdasági viszonyainknak, politikai berendezkedésünknek. Új, alig pár éves, fiatal demokráciánknak egyik olyan alaptörvénye ez, amely hazánk, népünk egyik legfontosabb vágyát, életének és békés hétköznapjainak garanciáját, a hon védelmét szabályozza törvényi keretek között.
A több évig tartó törvény-előkészítő munka láthatóan szükséges volt. Az érezhetően közeli veszélyek, a nemrég kivívott függetlenségünk és szabadságunk, amely évszázadok óta most először adatott meg, ráébresztették az embereket, a felelős politikai tényezőket, hogy a honvédelem ügye mindannyiunk, egész népünk ügye. Hazánkat, mely körül sok a békétlenség és a viszály, nekünk kell megvédenünk, és ebben magunkra vagyunk utalva. Ezért az emberek gondolkozásában, az elhangzott véleményekben érzékelhetően fontossá vált a honvédelem ügye. A Magyar Honvédséget a lakosság egyre inkább a magáénak érzi, hiszen most már nem idegen, hódító célokat szolgáló, idegen akaratot végrehajtó szövetségi hadsereg, hanem valóban a haza védelmére rendeltetett.
Az új törvény, amely részletesen szabályozza az Országgyűlés, a Kormány, a különböző állami szervek feladatait, kötelezettséget ró a lakosságra, az állampolgárokra, különösen részletesen szabályozottak a hadkötelezettség alatt állók, elsősorban a katonák feladatai és kötelességei. Én erről az utóbbi, számomra legfontosabb tényezőről, a kötelességét teljesítő katonáról és tisztről szeretnék szólni.
A hon védelmében, az arra való felkészülésben a kulcsszerepet a katona játssza, aki akár önként, akár a törvény kényszere alapján, de teljesíti kötelességét, szolgál. Akár így, akár úgy, áldozatot hoz, mert le kell mondania arról a teljes szabadságról, amelyet a bevonulása előtt élvezett, amelyben civil társai élnek és dolgoznak. Szabadságának, cselekvési akaratának korlátozása mellett fokozott fizikai, pszichikai, idegi megterhelésnek van kitéve, amelyet felerősít a szülői háztól, a hozzátartozóktól, a barátoktól való távollét is. Mint ahogyan miniszter úr expozéjában is hangsúlyt kapott, az új honvédelmi törvényt áthatja a humánum, mert ez a törvény mindenekelőtt emberközpontú, az embert szolgálja. És ez így helyes, hiszen érettünk, mindannyiunkért van.
Éppen ezért én különösen fontosnak tartom a hadsereg belső viszonyainak alakulását, a katonáknak egymással, valamint parancsnokaikkal való kapcsolatát. Ezen a téren, ahogy választópolgáraimtól hallom, de a sajtó hasábjain is időnként olvasom, van bőven tennivaló. Olyan viszonyokat kell teremteni — és ehhez az új, most beterjesztett honvédelmi törvény biztosítja a törvényi feltételeket —, hogy a közeg, amelyben a katona és a tiszt él és szolgál, megfeleljen azoknak a normáknak, amelyek az új nemzeti honvédséget kell, hogy jellemezzék. A Magyar Honvédséget hazánk lakossága magáénak érzi, és ezért jogos elvárással is van vele szemben. Itt nemcsak a rendeltetéséből fakadó elvárásokra gondolok, hanem arra, hogy a fiatalok ne az esetleges kitolásoktól és durvaságoktól félve vonuljanak be, a szülőknek ne kelljen attól tartaniuk, hogy fiaikat megalázzák, vagy a szülői házban felnevelkedett gyermekeik olyan szokásokat vegyenek fel, amelyekre ők nem nevelték őket, olyan szemlélet és gondolkodás alakuljon ki bennük, amely idegen attól a családi légkörtől és szellemtől, amelyben ők becsületre, őszinteségre, munkaszeretetre nevelték fiaikat. Tudom, hogy a ma honvédsége már nem ugyanaz, mint pár évvel ezelőtt a Néphadsereg volt, sok változás történt, és látni, hogy jó irányban halad. Köszönet illeti meg ezért a Minisztérium és a Honvédség vezetőit, a parancsnokokat, a tiszteket és mindazokat, akik ebben segítettek.
Az új honvédelmi törvény tükrözi azokat a törekvéseket is, amelyeket a Kormány és a honvédelmi vezetés a hadsereg minőségi átalakulásának irányába akar tenni. Úgy gondolom, ebben minden egészségesen és felelősen gondolkodó állampolgár segítő támogatására is szükség van. Segíthetnek ebben a társadalmi szervezetek, az önkormányzatok és a civil szerveződések is.
Örömmel veszem tudomásul, hogy a magyarországi történelmi egyházak és a honvédelmi vezetés közös szándéka — a hívő emberek igényeit követve — a tábori lelkészi szolgálat újbóli létrehozása.
(19.50)
Lehetővé válik így, hogy a honvédség keretén belül is a hívő katonák gyakorolhassák vallásukat, és lelkészük segítségével hitük szerint élhessenek. Így teljesülhet az egyik alapvető emberi és alkotmányos jog.
A lelkészek jelenléte a honvédségnél a nem hívő katonákra is minden bizonnyal jótékony hatással lesz. Megjelenésükkel, magatartásukkal és már puszta jelenlétükkel kiválthatnak olyan hatásokat, amelyek visszatartják a durvaságra, rossz emberi hajlamokra és magatartásokra fogékony katonákat. Itt természetesen nem arra gondolok, hogy a lelkészek valamiféle fegyelmező gyakorlatot vagy valamiféle presszionálást fejtenének ki, hanem arra, hogy segítséget tudnak nyújtani a hozzájuk fordulóknak. Az igények szerinti istentiszteletek, misék megtartásán túl végezni tudják a katonák lelki gondozását, amely iránt ma a honvédségnél fokozott igény van — és ez nemcsak a hívő katonákra jellemző. Megkeresheti őket bárki, aki úgy érzi, hogy lelki problémájában a lelkész neki segíteni tud. Nem kötelező természetesen senkinek sem a szolgálatot igénybe venni, de meglesz a lehetőség arra, amire eddig nem volt.
A hívő katonák helyzete nem volt könnyű eddig a hadseregben, mely évtizedekig vergődött egy állami ideológiai rangra emelt ateista világnézet szorításában. A hadsereg belső viszonyai sem voltak kedvezőek — és még most sem teljesen kedveznek — a vallásos emberek számára. A hívő, istenfélő katonáknak gyötrelmet jelent az istenkáromlás, a durvaság, a közömbösség. Őket az ilyen közeg riasztja, taszítja. És különösen fájó a szülők és a hozzátartozók számára, ha a fiatalt ilyen hatások érik.
A hamarosan megalakuló lelkészi szolgálat minden bizonnyal jelentős segítséget fog nyújtani az olyan általános emberi, erkölcsi értékek kialakításában, amelyek erősítik a honvédség nemzeti jellegét, és megfelel mindazoknak az elvárásoknak, amelyeket hazánk lakossága a hadsereggel szemben támaszt, melyeket tükröznek azok a követelmények, amelyek az új honvédelmi törvényben megfogalmazást kaptak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me