KAPITÁNY FERENC (kisgazda)

Full text search

KAPITÁNY FERENC (kisgazda)
KAPITÁNY FERENC (Kisgazda) Élek a lehetőséggel. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Törvénymódosító javaslatommal egy olyan kérdést kívánok helyretenni, amely joggal keltett visszásságokat az 1993. évi II. számú, a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvény végrehajtása során. Ugyanis a törvény nem ad egyértelmű utasítást arra, hogy mi történjen a szövetkezetek használatában lévő, egy hektárnál kisebb belterületi ingatlanokkal. Játékos adminisztrációs húzás során nagy általánosságban ezeket az ingatlanokat nem sorolták sem a részarány-tulajdonosi, sem a kárpótlási földalapba.
Erre azért volt lehetőségük, mert a törvény szövege aranykorona-értékkel bíró termőföldre vonatkozik, ezek az egy hektárnál kisebb belterületi ingatlanok viszont a nómenklatúra szerint nem minősülnek annak, hiszen nulla aranykorona-értékben szerepelnek a tulajdoni lapokon művelési ág megnevezése nélkül. Ez a — mondhatnám — joghézag különböző értelmezéseket kapott. Így azok sem juthattak belterületi ingatlanhoz, akik belterületen szenvedték el kárukat, és most kárpótlásra jogosultak akár tulajdonosi részarány, akár kárpótlási jegy formájában.
Ezeket a földeket 1991 óta tartják művelési ág megjelölése nélkül nyilván. Nem úgy az egy hektárt meghaladó mezőgazdasági műveléssel hasznosított földeket, amelyeket viszont már a tényleges művelési ág szerint tartalmaz az ingatlan-nyilvántartás.
Az általam érintett terület például Tolna megyében a belterületi ingatlanok mintegy 60%-át jelenti. Nagy horderejű kérdésről, nagy értékű ingatlanokról van szó.
Az utóbbi időben gyakran lehetett találkozni olyan esetekkel, hogy a szövetkezetek a fentebb jelzett belterületi földeket árverés útján vagy egyéb módon kívánják értékesíteni. A részaránytulajdon nevesítése során a belterületi bevitt részaránytulajdonnal rendelkező tulajdonosok sérelmezik, hogy a szövetkezetek a belterületi földeket a részarányföldalapból a már részletezettek miatt kihagyták, ugyanakkor ezeket a földeket magas áron értékesíteni kívánják.
Ugyanezt joggal felróhatják a kárpótlási jeggyel rendelkezők is, mert ezek a területek valóban értékesek, például házhely gyanánt, és ilyen címen a kárpótlási jeggyel rendelkezők is értelmes célra nagy öszszegű kárpótlási jegyet tudnának felhasználni.
Törvénymódosítási javaslatom lehetővé teszi ezek orvoslását. Ugyanakkor lehetőséget nyújt a valamilyen oknál fogva elmaradt, erre vonatkozó igény benyújtására is. Azt a hányadot, amely földalapokban nem kerül felhasználásra, a szövetkezet tagjai között kell szétosztani. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me