HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének az előadója:

Full text search

HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének az előadója:
HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének az előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Salamon László elnök úr említette, hogy az alkotmányügyi bizottság áprilisban, amikor először tárgyalta az interpellációt, úgy döntött, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján további ismeretekre szeretne szert tenni, és ezért felállított egy háromtagú albizottságot.
Ebben az albizottságban Horváth József MDF-es képviselő, Balás István MDF-es képviselő és magam voltam delegálva a bizottság részéről.
Ahogy Salamon elnök úr is említette, Balás Istvánnak a bizottságból való visszavonása, illetve kilépése után az albizottság egy ideig nem tudta a munkáját végezni. Ezt követően Horváth Balázst delegálta az MDF az albizottságba.
Miniszter úr volt szíves az albizottság részére több kilónyi iratanyagot eljuttatni. Ezeket az iratanyagokat az albizottság eredetileg megválasztott tagjai — tehát Balás István, Horváth József és jómagam — áttanulmányozták. Horváth Balázs azt ígérte, hogy ezt meg fogja tenni.
Amikor az albizottság újabb ülését össze szerettük volna hívni, arra végül is nem került sor, mert Horváth Balázs a bizottság ülésén azt mondta, hogy ő áttanulmányozta az iratokat és nem látja indokát az albizottság munkájának, és nem látja az indokát annak, hogy az alkotmányügyi bizottság tovább foglalkozzon ezzel az üggyel.
Az én megítélésem szerint — aki az iratokat áttanulmányoztam — lett volna indoka az albizottság jelentését elkészíteni. Ez az albizottsági jelentés megalapozottabb lett volna, mint az alkotmányügyi bizottság és a szociális bizottság többségének az álláspontja, hiszen ezekből az iratokból kiderült volna az, hogy mit tett a minisztérium és mit nem tett a minisztérium.
Én sajnálom, hogy erre nem nyílt lehetőség. Sajnálom, hogy a többség megváltoztatta az álláspontját, és végül is ugyanazokra a tényekre alapozta 1993 szeptemberében a döntést, amely tények már 1993 áprilisában is a rendelkezésre álltak volna. Nem használta ki azt a lehetőséget, hogy az ügyben érdemben ellenőrizze a végrehajtó hatalom munkáját, ezért én szeretném a tisztelt Ház figyelmét felhívni arra, hogy az alkotmányügyi bizottság jelentése csak azokra az iratokra támaszkodik, arra az egyetlen oldalnyi iratra, amit a tisztelt képviselőtársaim is megkaptak, ami egy fegyelmi eljárásról tanúsít, de amelyből semmi nem derül ki. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me