PALOTÁS JÁNOS (független)

Full text search

PALOTÁS JÁNOS (független)
PALOTÁS JÁNOS (független) Hát hogy alkotmányosan aggályos vagy sem, azt gondolom, a törvényi hely elfogadása esetén majd az Alkotmánybíróság eldönti.
Az államtitkár úr levezetése egy irányvonal, az enyém — aki az üzleti életben szerepelek — egy kicsit más. Én azt gondolom, hogy az állam nem kockáztat, lévén hogy semmit nem termel, kizárólag elvon. Tehát igazi kockázata — ha már kockázatokat hasonlítunk össze, akkor — nyilván annak a vállalkozásnak van, amely termelt, munkát fektetett be, anyagot vásárolt és szállított. Tehát szállított, és a szállításának nem kapta meg az ellenértékét. A kockázata tehát lényegesen nagyobb, mint annak, aki az üzleti életből, ha van üzlet, részesedik, ha nincs üzlet, nem részesedik. Az állam befektetése a konkrét üzletkötéseknél: nulla. Tehát mindössze azt határozza meg, hogy a képződő eredményből hány százalék az övé. A veszteségből soha semennyi nem az övé, csak a képződő eredményből. Ez az eredményosztozkodás. Én azt gondolom, hogy az a vállalkozás, amely szállított, anyagot vásárolt, munkát fektetett be, és természetesen egy eredmény reményében vállalta a kockázatot, ha az ő számlája nem kerül kiegyenlítésre, ő nemcsak az eredménytöbbletet veszíti el, hanem a teljes befektetését.
Lehet ezt nem érteni, de hát ez nem az a gazdasági modell, amelynek irányában én gondolom — nyilván ez csak az én gondolatom — az elkövetkező időszakban haladunk. De szeretném hozzátenni, hogy a meggyőződésem szerint alkotmányosan igenis aggályos, hiszen ha ahhoz kötünk kizárólag büntetőszankciót, hogy a csődbe menetel előtt egy cég kinek fizet és kinek nem, akkor ez arra ösztönzi a nyilvánvalóan csőd előtt álló vállalatot, hogy még tegyen eleget a köztartozásainak, ám még általános szinten se tegyen eleget, még átlagos szinten se tegyen eleget a neki szállító, felé bizalommal befektetett cégnek. Ez a fajta ösztönzés — meggyőződésem szerint — nincs összhangban az Alkotmánnyal. Majd ha a rendeletet a kormánytöbbség elfogadta, a döntés nyilván az Alkotmánybíróságé lesz. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me