GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP)

Full text search

GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP)
GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP) Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Egyrészt a miniszter úrtól én nem vontam meg ezt a jogát, hogy 30 nappal később válaszoljon, másrészt ennek az interpellációnak azért van előtörténete. Ugyanezt az interpellációt — vagy legalábbis hasonló témában — én már tavasszal is beadtam, és arra is voltam kíváncsi, hogy változott-e azóta a miniszter úr álláspontja ebben a kérdésben, másrészt pedig a felvezető szöveg eltérése — gondolom — belefér a Házszabályba. Itt a kérdésekről van szó, valóban a kérdéseknél, a megfogalmazásnál voltak eltérések, de voltaképpen ugyanarra a kérdésre kérdeztem rá három mondatban, és mind a három akörül mozgott, hogy az átalakult szövetkezetekhez mi a kormányzat viszonya, másrészt mi a viszonya azokhoz a kistermelőkhöz, kistulajdonosokhoz, akik a szétesett szövetkezetek helyén magukban vannak, hogy ezek újra valamilyen integrátort találjanak, és egyáltalán elinduljanak valami felé, mert legtöbbjüknek eszközük sincsen arra, hogy a földjüket megműveljék. Hogyan támogatja tehát a kormányzat ezeknek az embereknek az összefogását — és nem is akarom kimondani — a szövetkezését, mert most nagyon sokféle más társulás, integráció is elképzelhető.
Én azt gondolom, hogy miniszter úrnak módjában volt válaszolni, ezt meg is tette. A szövetkezeteknek a problémája olyannyira közismert, és olyannyira itt van előttünk, hogy itt a kérdéseknek az abszolút egyformasága nem hiszem, hogy feltétel lenne egy tartalmi válasz adásához.
A másik, amit szeretnék mondani, hogy a termelő típusú szövetkezetekhez való viszonynál kettős félreértés volt a miniszter úr és a kormányzat részéről, legalábbis tavasz óta ezt lehet tapasztalni. Egyrészt ezeket az átalakult szövetkezeteket termelő típusú szövetkezeteknek tartják, holott ha megnéznénk, ezek tevékenységének a döntő többsége már szolgáltatás és valamilyen közvetítő munka. Azt hiszem, az lenne az egyik feladata a kormányzatnak, hogy nem azt mondani ezeknek a szövetkezeteknek, hogy egyébként nektek nincsen jövőtök, hanem erősíteni azt a tendenciát, hogy ezek a szövetkezetek valóban korszerű, szolgáltató típusú szövetkezetekké váljanak.
A miniszter úr tavasszal megüzente, hogy ezeknek a szövetkezeteknek nincs jövője, és azt hiszem, ha egy miniszter ilyent mond, az beláthatatlan hatással jár kint a társadalomban.
Mivelhogy a szövetkezetek jelentős részénél a bejegyzés még mindig nem történt meg, ezért esélyegyenlőségről azért sem lehet beszélni, mert ezek a szövetkezetek egyszerűen lebegnek.
Végül pedig azzal fejezném be, engem már voltaképpen — bevallom őszintén — nem is annyira az átalakult szövetkezetek sorsa érdekel — bár természetesen az is nagyon érdekel —, de úgy látom, hogy ezek a folyamatok már visszafordíthatatlanok, és ezeknek a szövetkezeteknek a nagyobbik része néhány éven belül ilyen állami hozzáállás mellett fel fog bomlani. Engem már az érdekel, hogy milyen új típusú integrációval lehetne azt a sok kistulajdonost segíteni abban, hogy elinduljon a gazdálkodásban, és itt a döntő kérdés már az, hogy ez hogyan hat majd a falura, hiszen ha ezeknek az embereknek nem lesz ott egzisztenciájuk, akkor bizony foghatják a vándorbotjukat.
Mindezekre tekintettel engem a miniszter úr válasza ebben a kérdésben nem elégített ki, és ezért a válaszát nem tudom elfogadni. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me