HORVÁTH VILMOS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója:

Full text search

HORVÁTH VILMOS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója:
HORVÁTH VILMOS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés emberi jogi, vallásügyi, kisebbségi bizottsága múlt heti ülésén megtárgyalta a Kormány által 8955-ös számon benyújtott, egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatot.
A bizottság 8 nem szavazattal, 5 igen ellenében a javaslatot általános vitára alkalmatlannak tartotta.
Jómagam — amint az imént is elhangzott — most a többségi véleményt szeretném ismertetni.
Tisztelt Ház! Úgy vélem: akkor, amikor a közkeletű nevén III/III-as ügynöktörvénnyel kapcsolatos problémákról beszélünk, elkerülhetetlen e törvényjavaslat hányatott előéletéről beszélni röviden, bár ezt expozéjában miniszter úr is megtette.
Valamennyien tudjuk, hogy a közélet tisztasága, a közéletben részt vevők erkölcsi feddhetetlensége érdekében dr. Hack Péter és dr. Demszky Gábor SZDSZ-es képviselők már több mint három évvel ezelőtt, 1990 nyarán, még az önkormányzati választások előtt törvényjavaslatot nyújtottak be. Ez a javaslat azonban soha nem került tárgyalásra, számomra a mai napig érthetetlen okok miatt, hogy őszintén megmondjam. Bár emlékszem arra is, hogy Boross miniszter úr, aki akkor a nemzetvédelemért volt felelős, egy plenáris vita kapcsán elmondta, hogy úgy felejtsük el az egészet, ahogyan van. Örülök annak, hogy ehhez képest a véleménye mára változott.
Ezt követték, mármint a Demszky—Hack-féle javaslatot, más indítványok is, ahogyan miniszter úr ezt elmondta. Majd idővel, jóval később, '91 májusában végül a Kormány is késztetést érzett ez ügyben, és benyújtotta saját tervezetét.
E tervezetnek az elsietettségét, átgondolatlanságát, szakmai gyengeségét jelezte, hogy több mint 100 módosító indítvány érkezett hozzá. Ennek fényében már nem is meglepő, hogy a beterjesztő visszavonta javaslatát átdolgozás céljából.
Közben az idő telt, múlt, s 1993. február 4-i keltezéssel megszületett a legújabb, átdolgozott, javított, bővített kiadás. Miért, miért nem, a Kormány nem talált más időpontot saját javaslata megtárgyalására, mint a múlt évi költségvetési zárszámadásoknak, a jövő évi költségvetés megvitatásának időpontját. Mindenesetre furcsa, gyanús véletlennek tűnik az időzítés.
E tények ismeretében, az előzmények tükrében az előttünk fekvő javaslatról elmondható, hogy az átdolgozásra szánt idő fordítottan arányos a beterjesztett javaslat átgondoltságával.
Az emberi jogi bizottság többségi véleménye szerint a javaslat alkalmatlanságának legfőbb eredője, hogy az átdolgozás időszakában nem történt semmiféle egyeztetés. Természetesen a Kormányt nem kötelezi semmiféle előírás a kompromisszum keresése érdekében. Megítélésünk szerint ebben a hallatlanul fontos ügyben illő lett volna mégis a megegyezés keresése.
Az előttünk lévő javaslat leggyengébb láncszeme s egyben a törvény lelke a jogszabály 5. §-a, amely a fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzését az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke által együttesen kijelölt, három bíróból álló ellenőrző bizottságra bízza. Véleményünk szerint eme új elem beemelése a törvénybe messze nem biztosítja az eljárás azon garanciáit, amelyek nélkülözhetetlenek az eljárás tisztasága szempontjából. Vajon komolyan gondolja-e — tisztelt képviselőtársaim — bárki is, hogy három bíró képes lesz ezzel a feladattal megbirkózni?
S meg kell említeni itt azt is, hogy az Alkotmánybíróság elnökére s a Legfelsőbb Bíróság elnökére egy olyan új feladat hárul, amelyről semmiféle jogszabály, valamint az Alkotmány sem rendelkezik. A jelenlegi, törvényen kívüli, exlex állapotból pedig már jól ismerjük a miniszterelnök úr kisgazdákkal és MIÉP-frakcióval folytatott borítékossorsjegy-akcióját.
Tisztelt Ház! Tisztelt képviselőtársaim! Egy törvény annyit ér, amennyi megvalósítható belőle. Garanciák, biztosítékok nélkül a legjobb szándék mellett sem érhető el a kívánt eredmény, a közélet megtisztulása.
(10.10)
Ma, amikor a közvélemény naponta szembesül a korrupcióval, a hivatali visszaélésekkel, a legelemibb erkölcsi normák felrúgásával, különösen fontos lenne a demokratikus államélet tisztaságát megteremteni. Végtelenül sajnálom, hogy az ez irányban tett erőfeszítések ez idáig eredménytelenek maradtak.
A jelenlegi tervezet a már említett szempontok, valamint időbeli elkésettsége miatt nem elégíti ki a társadalom valós igazságérzetét, nem szolgálja azt az erkölcsi megújulást a közéletben, amelynek a politikai rendszerváltás alapjának kellene lennie. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me