DEUTSCH TAMÁS, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

DEUTSCH TAMÁS, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:
DEUTSCH TAMÁS, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt jelen lévő érdeklődők! Mindenkinek joga van az életre, a szabadságra és a boldogság keresésére — mondta Thomas Jefferson. Ez a klasszikus gondolat nyugodtan tekinthető a liberális jogállam ars poeticájának: az állam tevékenysége által teremtse meg az élethez való jog, a vagyonbiztonsághoz való jog és az emberi szabadsághoz való jog harmóniájának feltételeit.
Különös a törvényalkotó felelőssége, amikor e három elv harmóniájának szempontjait kell érvényesítenie a jogalkotás során. Fokozott figyelemmel kell eljárni az olyan törvények vitájában, mint például a rendőrségi törvény, amelynek megalkotásakor minden eszközzel arra kell törekednünk, hogy a polgárok élethez, valamint vagyonbiztonsághoz való jogának érvényesítésekor semmilyen körülmények között se korlátozzuk a szükséges mértéknél jobban az alapvető szabadságjogokat.
A Fiatal Demokraták Szövetsége számára az előbb elmondottakon kívül elvi kiindulópont, hogy a modern társadalmakban minden polgárt egyformán megillető jog a közbiztonsághoz való jog. Magyarországon az elmúlt évtizedben riasztó mértékben nőtt a bűnözés. Mára, azt hiszem, jól ismertek mind a bűncselekmények számára, mind azok összetételére vonatkozó adatok. A bűnözés nagyságrendjének ijesztő növekedése nyilvánvalóan sok tényezővel magyarázható. Szerepet játszottak ebben azok a negatív társadalmi folyamatok, amelyek széles rétegek anyagi, egzisztenciális helyzetének romlását idézték elő, s természetesen nem hagyható figyelmen kívül a rendszerváltásnak mint nagy társadalmi átalakulásnak a kriminológiai hatása sem.
A magyarországi bűnözés dinamikus növekedése következtében az elmúlt években a polgárok közbiztonságérzete — vagy, hogy egy lassan feledésbe merülő, régi kifejezést idézzek: a polgárok közbátorsága — jelentős mértékben csökkent. A klasszikus felfogás szerint a liberális jogállam tevékenysége a jogbiztonságot — beleértve ebbe a közbiztonságot — fenyegető veszély elhárítására irányul. Tovább nem halogatható kötelessége az Országgyűlésnek a rendőrségről szóló törvény megalkotása, hiszen a közbiztonságot fenyegető veszélyek elhárításában kiemelkedő szerepe van ennek a testületnek.
A Fiatal Demokraták Szövetsége parlamenti képviselőcsoportja nevében kijelentem, frakciónk mély elkötelezettséget vállal az ország közbiztonsági helyzetének megszilárdításában: minden eszközzel hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy a magyar állam garantálja polgárai közbiztonsághoz való jogát; törvényalkotóként pedig arra törekszünk, hogy a rendőrségi törvény megalkotása során is megteremtsük az élethez, a vagyonbiztonsághoz és a szabadsághoz való jogok harmóniáját.
(11.10)
A FIDESZ célja tehát nem más, mint a polgárok közbátorságának növelése.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és uraim! Úgy tűnik, az Antall-kormány a klasszikus tétellel ellentétben képes többször is ugyanabba a folyóba lépni. Az ellenzéki képviselők több kétharmados törvény parlamenti vitájának kezdetekor joggal vetették a Kormány szemére a tényleges egyeztetés elmulasztását a javaslatok előkészítése során. A Kormány részéről megmagyarázhatatlan és súlyosan felelőtlen politikai magatartás volt a rendőrségről szóló törvényjavaslat előkészítése során az ellenzékkel történő egyeztetés elmulasztása.
Végképp tanácstalan az ember akkor, amikor tapasztalja, hogy a honvédelemről szóló törvényjavaslat parlamenti vitáját megelőzően a Kormány képes és hajlandó volt hosszú egyeztető tárgyalásokat folytatni az ellenzéki pártokkal, aminek — amint erről tegnap hallhattunk — meg is lett az eredménye.
Bízom benne, hogy a rendőrségről szóló törvényjavaslat parlamenti vitája alatt a Kormány bizonyítja, hogy e javaslat során a honvédelmi törvényhez hasonlóan kompromisszumkész magatartást tanúsít. Remélem, a rendőrségi törvény parlamenti vitája nem az ügyészségről szóló törvényjavaslat vitája során érzékelhető, parlamenti színielőadáshoz lesz hasonlítható, amelyben a Kormány felelőtlenül, az általa benyújtott javaslat biztos leszavazására számított.
Az újabb parlamenti színjáték elkerülése, valamint a törvény mielőbbi megszületése érdekében a FIDESZ a Kormány és a rendőrség képviselőinek bevonásával, hatpárti szakértői egyeztetést kezdeményez.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és uraim! A magyar rendőrség a rendszerváltást komolyabb belső megrázkódtatás nélkül élte át. A rendőrség, a rendvédelmi szervek nemzetközi gyakorlatából ismert átalakulásaihoz hasonlóan gyorsan tudott alkalmazkodni a működése szempontjából kedvezőbb módon megváltozott helyzethez. A demokratikus intézményrendszer kialakulása érvényesülni engedte a rendőri hivatás természetes belső törvényszerűségeit. A magyar rendőrség végre megszabadult a külső politikai elvárásoknak való megfelelés kényszerétől, amelyet a pártállami rendszer erőltetett a testületre.
A rendőrség gyors alkalmazkodóképessége találkozott a kormányzat rendőrséget stabilizálni szándékozó elképzeléseivel, amely egyrészt megnyilvánult a rendőrök egzisztenciális nyugalmának biztosítására vonatkozó kormányzati törekvésekben, az ország anyagi teherbíró képességéhez mért fejlesztési elképzelésekben, valamint az erkölcsi elismerés fokozódásában.
A rendőri tevékenység hatékonyságának növelésére rendelkezésre álló, előbb említett extenzív fejlesztési lehetőségek azonban végesek. Nem halogatható tovább a rendőrségre vonatkozó normatív szabályozás megalkotása, és a kormányzatnak — eddigi súlyos mulasztását pótolva — ki kell dolgoznia az ország közbiztonsági stratégiáját, amely a rendőrség tényleges modernizációjának, korszerűsítésének alapja lehet.
A FIDESZ által javasolt közbiztonsági stratégiának alapeleme, hogy a rendőrség korszerűsítését a közigazgatás modernizációjával összhangban kell végrehajtani. A rendőrségi törvénynek illeszkednie kell a rendészeti jogba, kapcsolódnia kell a büntető joganyag modernizációjához.
Ezzel párhuzamosan haladéktalanul fel kell mérni, hogy a költségvetésnek milyen eszközöket kell biztosítania a közbiztonság javítása érdekében.
A rendőrségről szóló törvényjavaslat elemzése során hozzászólásom további részében három kérdéssel kívánok foglalkozni. Egyrészt a rendőrség alkotmányos helyzetére vonatkozó szabályokkal, másrészt a rendőrség és a települési önkormányzatok viszonyát érintő kérdésekkel, végül az egyes rendőri intézkedések, kényszerítőeszközök, a titkos információgyűjtés és az adatkezelés törvényi szabályozásának egyes garanciális hiányosságaival.
Először: a Magyar Köztársaság Alkotmányának 35. § (1) bekezdés h) pontjában foglalt feladat teljesítéséből fakadó kormányzati felelősség maradéktalan érvényesítése érdekében a FIDESZ egyetért a rendőrség irányítása alkotmányos helyzetének megváltoztatásával. A rendőrséggel kapcsolatos kormányzati irányítási jogosultságok megváltoztatásának leglényegesebb eleme, hogy a törvényjavaslat megteremti a Kormány egy tagjának, jelesül a belügyminiszternek a közvetlen utasítási jogát.
A FIDESZ közjogi elgondolásai szerint a miniszter utasításadási jogának társulnia kell a miniszter Parlament előtti felelősségének a mostaninál hangsúlyosabb intézményeivel. A jelenlegi alkotmányos helyzetben — ennek hiányában —, a tényleges miniszteri felelősség hiányában tehát az utasítási jog biztosítása csak meghatározott garanciák egyidejű érvényesítése mellett képzelhető el.
A garanciák kialakítására több, egymást nem kizáró megoldási mód kínálkozik. Az egyik lehetséges megoldási irány annak törvénybe iktatása, hogy a belügyminiszter a Kormány számára az Alkotmányban előírt feladat megvalósítása érdekében akkor adhat az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjének utasítást, ha a közrend, illetve a közbiztonság súlyos sérelme ezt indokolja, s az ORFK vezetője a feladatot saját hatáskörében nem tudja megoldani.
A belügyminiszter az utasítást mind a jogszerűség szempontjából, mind szakmailag indokolni köteles. A garanciák kiépítésének másik lehetséges iránya az, hogy a Kormány által benyújtott, az ügyészségről szóló törvényben az igazságügy-miniszter számára a legfőbb ügyésszel kapcsolatban meghatározott utasítási jogot analógiának tekintve, ültetjük át az ott leírt megoldásokat a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány között fennálló viszonyrendszerre.
A FIDESZ az előbb vázolt megoldási irányok mellett más lehetőségeket sem kíván kizárni, azonban még egyszer, határozottan leszögezzük, hogy a Kormány egy tagjának rendőrséggel kapcsolatban meghatározott utasításadási jogát csak e jogosultsággal összekapcsolt garanciákkal együtt tudjuk támogatni.
A rendőrséggel kapcsolatos kormányzati irányítási feladatok hatékonyabb végrehajtása szempontjából a FIDESZ szükségesnek tartja a kormányzati struktúra jövőbeni átalakítását. Véleményünk szerint a rendészeti szervekkel kapcsolatos kormányzati igazgatási feladatokhoz képest a civil közigazgatás irányításával kapcsolatos tevékenység igazgatási szempontból is annyira eltérő módszereket tesz szükségessé, amely indokolja egy önálló közigazgatási minisztérium létrehozását.
A rendőrség alkotmányos státusának szabályozásával kapcsolatban engedjenek meg még egy további észrevételt. A rendőrség megítélésünk szerint fegyveres, közszolgáltatást nyújtó államigazgatási szerv. Mint ilyen, magától értetődően jogszerűen alkalmazhat kényszerítőeszközöket. Mindezek figyelembevételével, a rendőrség vonatkozásában is különösen fontos a különböző fegyveres testületekkel kapcsolatos civil ellenőrzés intézményeinek megteremtése. A törvényjavaslat ebből a szempontból rendkívül szegényes, különösen az szembetűnő, hogy a Parlament közvetlen ellenőrző szerepéről semmit nem mond.
Másodszor: a FIDESZ egyetért a rendőrség centrális szervezeti felépítésének koncepciójával. A rendszerváltást követően mind szakmai, mind politikai körökben felmerült az önkormányzati rendőrség kiépítésének gondolata.
A magunk részéről elméletileg nem vetjük el az önkormányzati rendőrség koncepcióját, amelynek fokozatos kiépítési lehetőségeit a rendőrség szervezeti modernizációjára vonatkozó, hosszú távú elképzelések kidolgozásakor végig kell gondolni.
Az önkormányzati rendőrség mostani bevezetésével kapcsolatos ellenérvek közül említést érdemel, hogy a települési önkormányzatok eddigi működése során tapasztalt, az önállóság abszolutizálására vonatkozó törekvések veszélyeztethetik a hatékony rendőri működést.
A mai körülmények között véleményünk szerint az önkormányzati rendőrség kisebb garanciát jelenthet a rendőrségnek mint testületnek pártpolitika-semleges működését illetően.
Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az önkormányzatok jelenlegi, rendkívül súlyos gazdasági helyzetükben valószínűleg nem lennének képesek színvonalas rendőri szervezet fenntartására.
Az előbb említettekből következik, hogy a törvénynek a centrális szervezeti felépítésű rendőrség és a települési önkormányzatok viszonyát kell szabályoznia.
A javaslat idevonatkozó részeit hiányosnak, felszínesnek és összességében elfogadhatatlannak tartjuk. A javaslat az egyes rendőri vezetők kinevezésével kapcsolatos, önkormányzati egyetértési jogot ennél sokkal gyengébb véleményezési jogosultsággá kívánja változtatni. Javasoljuk, hogy a véleményezési jog helyett a törvény az önkormányzat kifogásemelési jogának intézményét vezesse be.
Az önkormányzati kifogásemelési jog gyakorlásának jogkövetkezménye az, hogy a döntéshozó — meghatározott határidőn belül — ismételten köteles megfontolni döntését, és amennyiben fenntartja azt, köteles döntését szakmailag részletesen indokolni.
Fontosnak tartjuk továbbá törvényben rögzíteni, hogy a rendőri szerv vezetőjét az önkormányzati testület irányában tájékoztatási kötelezettség terheli, a testület meghatározott időszakonként beszámolót kérhet az illetékességi területén működő rendőri szerv tevékenységéről. A testület a beszámolóval kapcsolatban állást foglalhat, a beszámoló elutasítása esetén a felettes rendőri szervhez fordulhat.
A polgárok személyi és vagyonbiztonságának védelme, a közrend és a közbiztonság fenntartása kötelező állami feladat. E feladat ellátásához szükséges személyi, tárgyi és egyéb anyagi, infrastrukturális feltételek biztosítása ugyancsak az államot terheli. Ehhez képest számunkra elfogadhatatlan, hogy a törvényjavaslat — ugyan burkolt formában — részben az önkormányzatokra kívánja áthárítani a rendőrség működésével kapcsolatos feltételek biztosítását.
Engedjenek meg két megjegyzést a rendőrségről szóló törvényjavaslatnak a rendőrök szolgálati viszonyával foglalkozó részeit illetően. Először is úgy ítéljük meg, hogy nem tekinthetünk el attól, hogy a jogalkotási törvényben megfogalmazott, a kormányzatot terhelő kötelességnek megfelelően, egy ilyen fontos jogszabályban mint kiutaló jogszabályban megemlített, a rendőrök szolgálati viszonyáról szóló törvényjavaslat jelenlegi tervezetét a tárgyalás során tájékoztatás céljából a Kormány benyújtsa a Parlament elé.
(11.20)
Úgy ítéljük meg, hogy a szolgálatitörvény-javaslat ismeretében lehet azt megítélni, hogy a szolgálati viszonyt szabályozó jogi normák közül melyek azok, amelyeket a kétharmados rendőrségi törvénybe kell belefoglalni, és melyek azok, amelyeknek a szabályozására a feles szolgálati viszonyról szóló jogszabály elegendő.
Ugyancsak fontosnak érzem annak az aláhúzását, hogy számunkra teljességgel elfogadhatatlan a rendőrségről szóló törvényjavaslatnak azon rendelkezése, amely a belügyminiszternek olyan diszkrecionális jogkört állapít meg, amely szerint a rendőrségnél foglalkoztatott köztisztviselők, közalkalmazottak és rendőri szolgálati jogviszony hatálya alá tartozó rendőrök munkajogi jogviszonyát szabadon változtathatja meg.
Mi úgy ítéljük meg, hogy a rendőrök felelős, szabad magyar polgárok, olyan polgárok, akik a fegyveres szolgálattal együtt járó pluszkötelezettségeket a testületbe való belépéskor vállalják. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy akár a fegyveres szolgálatot teljesítő rendőrök is szabadon vezényelhető janicsárok lennének, akikkel kapcsolatban a belügyminiszter saját maga hatáskörében önállóan dönthet arról, hogy köztisztviselői munkajogi jogviszonyt mikor minősít át közalkalmazottivá, rendőri szolgálati jogviszonyt mikor tesz köztisztviselőivé és fordítva.
Harmadszor: ahogy említettem, a beszédemben mindenképpen foglalkozni szeretnék az egyes rendőri intézkedések, a kényszerítőeszközök, a titkos információgyűjtés és az adatkezeléssel kapcsolatos néhány garanciális hiányossággal.
A magunk részéről is úgy ítéljük meg, hogy a rendőrségi törvényjavaslat korábban ismert, és egy változatban már a Parlament elé benyújtott tervezetéhez képest a most tárgyalás alatt lévő törvényjavaslat sokat változott — előnyére.
Úgy ítéljük meg, hogy ezen tényleges rendőrszakmai kérdéseket rendező fejezetek komoly tárgyalási alapot képeznek.
A bevezetőmben említett emberi jogi megközelítésből azonban, amelyet hogy még egyszer idézzek: a rendőrségi törvénynek mindenképpen azt a célt kell szolgálnia és annak a feltételnek kell megfelelnie, hogy a polgárok élethez és vagyonbiztonsághoz való jogának a garantálása mellett a szükséges mértékhez képest semmilyen körülmények között se korlátozzuk jobban a Magyar Köztársaság polgárainak a szabadságjogát. E nagyon fontos emberi jogi megközelítés szempontjából a törvényjavaslat előbb idézett részei garanciális hiányosságokat tartalmaznak. Hogy csak néhány példát hozzak:
Nem világos például, hogy a törvényjavaslatnak a titkos információgyűjtésre vonatkozó részeiben szabályozott lehetőségek szerint a rendőrség milyen esetekben alkalmazhat titkos információgyűjtési eszközt. Magyarul: nem világos az, hogy csak abban az esetben nyúlhat-e ezekhez a nagyon fontos eszközökhöz, amennyiben a nyílt információgyűjtési lehetőségei immár kimerültek, vagy egyből, önmagában az általa ismert eljárásban vagy az általa folytatott eljárásban a titkos információgyűjtés eszközeihez nyúlhat.
A FIDESZ részéről határozottan ki szeretném jelenteni, hogy a titkos információgyűjtés eszközeinek az engedélyezésével kapcsolatban a bírósági engedélyezési eljárást támogatjuk.
Ugyancsak fontosnak érzem, hogy a rendőrségitörvény-javaslat mielőbbi és a rendőrség hatékony működése szempontjából kedvező változat elfogadása érdekében nélkülözhetetlennek tűnik, hogy a Parlament megismerhesse a Kormány nemzetbiztonságról szóló törvényjavaslatának az állapotát. Tudniillik ismernünk kell, hogy azok az állami szervek, amelyek a titkos információgyűjtés eszközeivel élhetnek — és ezek ugyebár egyrészről a rendőrség, másrészt pedig a nemzetbiztonsági szolgálatok —, ezen állami szervezeteknek és testületeknek egymáshoz viszonyítva hol húzódik meg a feladat- és hatásköre. Csak akkor lehet optimálisan meghatározni a rendőrség titkos információszerzési lehetőségeit, amennyiben ismertek, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok ezen a téren milyen alkotmányos keretek között folytathatnak tevékenységet.
Ugyancsak fontosnak érzem megemlíteni, hogy például olyan, általunk támogatott új intézmények, mint amilyen például a bűnmegelőzési ellenőrzés törvényi szabályozása, igen sok garanciális hiányossággal bír. Nem világos, bár nehezen ugyan kihámozható a törvényből, hogy melyik az az állami szerv, amelyik határozatban elrendeli ezt az ellenőrzést. Nem világos, hogy el lehet-e rendelni ezt az ellenőrzést a törvényjavaslatban szereplő egy évnél rövidebb időre is. Nem világos például, hogy meg lehet-e hosszabbítani ezt a bűnmegelőzési ellenőrzést az egy év letelte után. Nem világos, hogy a határozatban megállapított idő leteltét megelőzően van-e más lehetőség arra, hogy az elrendelt bűnmegelőzési ellenőrzést megszüntessük.
Összefoglalva tehát azt kívánom elmondani, hogy a FIDESZ parlamenti frakciója az általános vita során még részletesen kíván foglalkozni azokkal a garanciális hiányosságokkal, amelyek véleményünk szerint egyelőre még összességükben nem teszik elfogadhatóvá a rendőrségitörvény-javaslatnak a rendőri intézkedésekre, kényszerítőeszközökre, titkos információgyűjtésre, illetve az adatkezelésre vonatkozó részeit. Mindazonáltal úgy ítéljük meg, hogy a törvényjavaslat olyan tárgyalási alap, amelyből kölcsönös, kompromisszumkereső magatartást tanúsítva egy, a rendőrség hatékony működési feltételeit biztosító törvényjavaslatot lehet elfogadni.
Befejezésül engedjenek meg két gondolatot.
Az egyik a törvényjavaslatnak a jogorvoslattal kapcsolatos részeit illeti. Úgy tűnik, hogy a törvénynek ez a része minden aggályos kritikai észrevételnek megfelel, hisz lényegében általánosan a bírói jogorvoslati út lehetőségét teremti meg. Ezzel kapcsolatban azonban szeretném megjegyezni, hogy közel sem ilyen egyértelmű a helyzet. Tudniillik abban az esetben világos, hogy amennyiben rendőri intézkedésre vagy kényszerítőeszköz alkalmazására büntetőeljárás vagy államigazgatási eljárás keretében kerül sor, akkor ezen eljárásokban hozott határozatok a büntetőeljárás, illetve az államigazgatási eljárás szabályai szerint bíróság előtt megtámadhatók. Azonban abban az esetben, amennyiben eljáráson kívüli rendőri intézkedésre kerül sor, akkor a sérelmet szenvedett, vagy vélt sérelmet szenvedett állampolgár kizárólag a panasz intézményével élhet, és a panaszelbírálással kapcsolatos rendőri döntéssel kapcsolatban nem lehet bírósághoz fordulni.
Végül a hatálybaléptetéssel kapcsolatban. Én úgy ítélem meg, hogy nagyon sok, a vezérszónoklatok során eddig elhangzott felszólalást készítő nem olvasta el a törvényjavaslatnak a hatálybaléptetésére vonatkozó rendelkezéseit. Tudniillik ez a rendelkezés úgy fogalmaz, hogy a törvényjavaslat a kihirdetés hónapját követő hatodik hónap első napján lép hatályba. Egy nagyon gyors parlamenti vita esetén is én azt gondolom, hogy a Parlament kétharmados többsége által elfogadott rendőrségitörvény-javaslat kihirdetésére november végén, december elején kerülhet sor. Az ezt követő hatodik hónap pedig már jó esetben is a választásokat megelőző néhány hetet jelenti, vagy éppenséggel a választások utánról van szó.
Magyarul tehát én úgy gondolom, hogy ezt a törvényjavaslatot — nagyon helyesen — ez a Kormány nem magának csinálja. Mindez azonban fokozottabb politikai felelősséget ró a Kormányra, még fokozottabb az előzetes egyeztetés elmulasztását érintő kritikának a súlya, mert azt gondolom, hogy a kormányzatnak kötelessége egy olyan törvényjavaslat kapcsán a parlamenti ellenzékkel a lehetséges kompromisszumok kialakítására törekedni, amely törvényjavaslat tényleges érvényesülése és hatályosulása minden bizonnyal az új választások, s a választások eredményeként megtörténő kormányváltás után fog bekövetkezni.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és uraim! Mi, fiatal demokrata képviselők, nem értünk egyet azzal a véleménnyel, amely szerint a szabadság és a demokrácia szükségszerű velejárója a közbiztonság romlása, a bűnözés emelkedése. A szabadság fogalma magába foglalja a rettegéstől való megszabadulás jogát is, ezt pedig az államnak kell biztosítania. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me