WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Igen, Elnök Úr, én figyeltem az órát, azonnal befejezem.
Arról már beszéltem, hogy a rendőrség és az állampolgár viszonya az a terület, ahol ugyan sok észrevételünk lesz, de úgy gondolom, hogy itt viszonylag gyorsan meg tudunk állapodni az előterjesztővel, úgyhogy erről részletesebben nem szólok, annál is inkább, mert más felszólalók külön foglalkoznak ezzel.
Még egy témakör röviden, amely a rendőrség személyi állományát érinti. A tervezet beszél rendőrről, beszél köztisztviselőről és beszél közalkalmazottról egyszer. Utána már csak rendőrről beszél. Nem világos számunkra, hogy a rendőrség kötelékében dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak helyzete ez után a rendőrségi törvény után hogyan alakul. Azt gondolom, erre is magyarázatot kellene kapnunk, illetve tisztáznunk kellene ezt a viszonyt.
Beszél a tervezet arról, hogy a rendőrség politikamentesen tevékenykedjen, és beszél arról, hogy a rendőr nem vállalhat vezető tisztséget politikai pártban. Viszont azt mondja, hogy választásokon indulhat és választható. Hát nem világos akkor számomra, hogyha választható, akkor mi történik, hogyha megválasztják mondjuk egy helyi képviselő-testületbe egy bizonyos pártlistáról, akkor politikamentesen tevékenykedik a rendőr vagy sem, vagy mi ennek a következménye. Kicsit egyszerűbbnek tűnik a dolog a Parlament esetében, mert akkor logikusnak tűnik a lemondás, de ez sem egyértelmű a törvényjavaslat értelmében. Tehát azt gondolom, hogy ez a politikamentesség nincs egyértelműsítve.
Amit zárómondatként el szeretnék mondani, az az, hogy, sajnos, ez a rendőrségi törvény nem fogja megoldani a rendőrség egyéb gondjait. A működési feltételeit biztosítani fogja, de az anyagi feltételeit nem rendezi, nem rendezi a közrendőröknek — már idézőjelbe téve a közrendőröknek — a bérét, nem rendezi a technikai eszközök hasznosíthatóságát, nem rendezi az épületek leromlott állapotát, és nagyon sok kérdést nem rendez. Én szeretném jelezni, hogy a költségvetések tárgyalásakor az SZDSZ a korábbi években is mindig támogatta azokat az előterjesztéseket, amelyek a rendőrség létszámának növelését, másrészt a rendőrség technikai eszközeinek fejlesztését szolgálta, és ezt szeretnénk tenni a jövőben is.
Az utolsó mondat pedig az, hogy a magunk részéről szívesen veszünk részt azokon a megbeszéléseken, amelyek azt a célt szolgálják, hogy ez a rendőrségi törvény minél előbb megszülessen. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me