MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr, a szót! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint bizonyára értesült róla, hogy a Gávavencsellő és Vidéke Takarékszövetkezet az Ybl Bankkal egy időben csődbe jutott. Az ügynek a tanulságai messzire mutatnak, s rengeteg — a bankrendszer egészét ért — káros hatásán túlmenően számos hasznos tapasztalatot is szolgáltatott. Ugyanakkor egészen sajnálatos módon míg a többi pénzintézet esetében a kisbetétesek teljes körét kielégítették, aközben a gávavencsellői takarékszövetkezetnél az államilag garantált takarékbetéteket — mintegy 227 millió forint értékben — kifizették, de a hozzávetőlegesen 20—26 milliós nagyságú értékjegyállomány betéteseit nem.
Tudni kell azonban azt, hogy ezen értékjegyállomány tulajdonosainak száma mintegy 120 fő körül van. Sajnálatos módon a betétesek az értékjegyet — néha a takarékszövetkezet dolgozóinak megtévesztő információi alapján — államilag garantált értékpapírnak hitték.
Tekintettel arra, hogy az értékjegy-tulajdonosok zöme rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, sokan közülük nyugdíjasok vagy munkanélküliek, s tudva arról, hogy a közbeeső mérleg ismeretében létezik egy humánus, ugyanakkor elvileg is elfogadható koncepció a probléma megoldására, kérdezem: egyrészről először is, hogy egyetért-e államtitkár úr azzal az állítással, hogy ezen betétesek körében kialakult tragikus helyzet rendkívüli mértékben rontja a pénzintézetek egészébe vetett bizalmat?
Másodsorban kérdezem: elfogadható megoldásnak tartja-e azt, hogy az úgynevezett közbeeső mérleg kimutatása során összegyűlt mintegy 61 millió forintból a Pénzügyminisztérium az értékjegy-tulajdonosok javára lemondjon a szükséges 20—26 millió forintról?
Harmadrészben kérdezem, hogy amennyiben a második kérdésben megjelölt megoldást nem tudja elfogadni, akkor tud-e valamilyen megnyugtató és kielégítő módot biztosítani ezen szerencsétlen emberek számára, hogy hozzájussanak a pénzükhöz.
Ezen emberek nevében is, bízva a humánus megoldásban, várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me