SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:
SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A 11339-es számú határozati javaslat alapján arra kérem önöket, hogy a korábbi években a Finommechanikai Vállalatnak adott, jelenleg a HM Radar Rádiótechnikai Részvénytársaságot terhelő 230 millió forint haditechnikai műszaki fejlesztésre adott juttatások visszafizetésének elengedéséről határozzanak.
Az 1952-ben alapított Finommechanikai Vállalat az elmúlt 40 évben a hazai katonai híradástechnika meghatározó vállalatává vált. Sajnos, 1989-től a vállalat termékei és szolgáltatásai iránti csökkenő kereslet — a honvédségi igények elapadása — miatt a cég elveszítette piacainak több mint 80%-át. Ezért 1992-ben kénytelen volt öncsődöt jelenteni.
A csődeljárás 1992. november 11-én csődegyezséggel befejeződött. A vállalat a csődeljárás alatt már kidolgozta reorganizációs tervét, melyben szétválasztásra került a katonai és polgári tevékenységek köre.
A katonai tevékenységi kör továbbfolytatására a Kormány 3210/1993-as határozata alapján alakult meg a HM Radar Rádiótechnikai Részvénytársaság megfelelő tárgyi és törvényi feltételekkel.
A hadiipari részvénytársaság megalapítása elengedhetetlenül szükséges volt, mivel ez az ország egyetlen olyan gyártó és javító bázisa, amely szakszerűen alkalmas híradóeszközök, rádióelektronikai harcrendszerek egyes eszközeinek felújítására, gyártására, valamint a lokátorok nagyjavítására.
Ezért további működtetéséről a Magyar Honvédség harckészültségének és hadrafoghatóságának fenntartása miatt nem mondhatunk le. Elengedhetetlen a vállalat területén kialakított, békében is működtetett rendkívüli időszaki rögzített kapacitások megőrzése, fenntartása.
A korábbi években felhalmozott haditechnikai fejlesztésekre adott 230 millió forint olyan termékek fejlesztésére került felhasználásra, ahol időközben megszűnt a fizetőképes kereslet, vagy a kifizetett termékek gyártásbeindítása a megrendelői igények átütemezése miatt nem ralizálható.
A visszafizetésnek az elengedését azért kérjük, hogy az időközben 1993. július 23-án a Cégbíróság által már bejegyzett részvénytársaság működőképességét és pénzügyi stabilitását megőrizhessük.
A leírás elmaradása esetén a részvénytársaságot terhelő 230 millió forint, valamint az átütemezett költségek együttes visszafizetése olyan megterhelést jelentene az egyébként is indulási nehézségekkel küzdő vállalkozásnak, amely rövid időn belül a csődhöz vezetne. Ezért a védelmi és nemzetgazdasági érdekekre hivatkozva arra kérem a tisztelt Házat, hogy a HM Radartechnikai Részvénytársaságot terhelő haditechnikai műszaki fejlesztésekre adott juttatások visszafizetésének az elengedéséről szóló 11339-es számú országgyűlési határozati javaslatot szíveskedjék elfogadni. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me