BÖRÖCZ ISTVÁN, DR. a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának a vezetője:

Full text search

BÖRÖCZ ISTVÁN, DR. a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának a vezetője:
BÖRÖCZ ISTVÁN, DR. a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának a vezetője: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt szeretnék reagálni Katona Béla igen tisztelt képviselőtársam rendkívül erőteljes megfogalmazására, miszerint alkotmányellenesség húzódna meg a javaslat mögött, illetve ilyenfajta szándék és törekvés lenne egyenlő a javaslattal.
Szeretném megnyugtatni, hogy semmilyen körülmények között nem fogunk olyan törvényi megoldást megszavazni, amelyik alkotmányellenes — ezt mindenképpen el fogjuk kerülni. Semmiképpen nem akarunk olyan megoldást elfogadni, amelyik az általa vázolt módon igazságtalannak minősíthető.
Rátérve a felszólalásomra, mindenekelőtt én magam is, és gondolom, a frakcióm is szeretnénk nagyra értékelni Horváth Bélának azt a gyors reagálását, melyet még tavasszal a törvényjavaslat első változatának a benyújtásával produkált az Alkotmánybíróság márciusi határozatát követően. Teszem ezt azért, mert némiképpen hiányoltuk, hogy a törvény eredeti előterjesztője nem terjesztett elő javaslatot, és bár — ahogy az előbb hallottuk — bizottsági üléseken elhangzottak kormány-állásfoglalások, azért igazából összefüggően még mi sem ismerjük valójában a Kormány tényleges állásfoglalását a javaslattal kapcsolatban.
Az általunk felvázolható és az Alkotmánybíróság határozatából kitűnő probléma kettős. Egyrészt az Alkotmánybíróság — ahogy itt a mai felszólalásokból is kitűnt — egyik oldalról a földkárpótoltak és a nem földkárpótoltak között az utalvány miatt, diszkriminációra hivatkozva, alkotmányellenességet állapított meg; a másik oldalról — és erről talán itt kevesebb szó hangzott el ma — az utalvány felhasználása esetén földvásárlásnál alkotmányellenesnek minősítette a vételi jogot az Alkotmánybíróság, azaz a földárverésen történő utalványnyal való részvétel, hasonlóan a kárpótlási jegyhez, annak szabályai és módszerei szerint azon az áron — ez alkotmányellenes az Alkotmánybíróság megállapítása szerint.
Mi arra törekszünk, hogy egyrészt kiküszöböljük az alkotmányellenességet, másrészt pedig — és ezt nem rejthetjük véka alá — semmiképpen nem szeretnénk feladni azt a megoldást, hogy a földkárpótoltak az 1 millió forintig terjedő értékhatárig ne szerezhessenek földtulajdont.
Akkor rátérnénk Horváth Béla javaslatára, amely javaslat a felmerült alkotmányossági problémáknak legalábbis egy részét megpróbálja kezelni, de úgy véljük, hogy nem teljes körűen, s amely az alkotmányossági kifogás egy bizonyos részére álláspontunk szerint nem vagy nem kielégítő megoldást talál.
Úgy tűnik, hogy a diszkrimináció problémáját kezeli valamilyen módon ez a törvényjavaslat, tehát a földkárpótoltak és a nem földkárpótoltak között az utalványosi rendszer kiterjesztésével elvileg megszünteti a diszkriminációt.
(11.10)
Ezzel a megoldási csomaggal kapcsolatban is lesznek majd esetleg a részletekbe menő észrevételeink, de, mondjuk globálisan, ez egy elfogadható megoldás.
Nem derül ki ugyanakkor egyértelműen és világosan az előttünk fekvő törvényjavaslatból, Horváth Béla törvényjavaslatából — illetve csak bizonyos, áttételesen megfogalmazott utalások vannak erre vonatkozóan —, hogy az általa megfogalmazott, úgynevezett kárpótlási utalvány földvásárlásra, a földárverésen való részvételre, a kárpótlási jegyhez hasonló módon, felhasználható-e vagy sem. Természetesen ez egyértelművé tehető a törvényjavaslatban: egy módosító indítvánnyal — vagy több módosító indítvánnyal — meg lehet világosan és egyértelműen fogalmazni.
A gondot ott érezzük, hogy ha világosan és egyértelműen meg is fogalmazzuk, hogy a Horváth Béla-féle kárpótlási utalvány alkalmas kvázi kárpótlási jegyként földvásárlásra, termőföldvásárlásra, földárverésen való részvételre, és kárpótlási jegyként működik ez a kárpótlási utalvány, nem vagyunk benne biztosak, hogy itt bizonyos alkotmányossági kifogások nem merülhetnek-e fel a jövőben.
Egészen egyértelművé szeretnénk tenni: mindenképpen el akarjuk kerülni, hogy esetleg egy elfogadott törvényjavaslatot követően, néhány hónap múlva az Alkotmánybíróság újra alkotmányellenesnek minősítse valamelyik megoldást, amit esetleg elfogadnánk ebben a törvényben. Teljes mértékben meg szeretnénk tehát győződni arról — és ez irányban konzultációkat folytattunk és folytatunk —, hogy a Horváth Béla-féle indítvány, amennyiben ez a bizonyos kárpótlási utalvány, kvázi kárpótlási jegyként működve, földvásárlásra is alkalmas — azaz vételi joggal is párosul —, akkor biztos nem szabad, hogy ez alkotmányellenes legyen. És hogyha ezzel kapcsolatban a kételyeink, aggályaink nem oszlathatók el, akkor egyértelműen más megoldást kell keresni.
Úgy gondoljuk, ebben az esetben nem az utalványosi, formális módszer lehet az igazán kivezető út, hanem a kárpótlás mértékének — méghozzá a degressziómentes sávnak — a megemelése. Természetesen ebben az esetben módosítani kell a degressziós sávokat: adott esetben a sávok számát csökkenteni lehet; illetve hozzá lehet nyúlni a százalékokhoz is.
Úgy gondoljuk, hogy egyrészt az a nagyságrend, amit Fekete Gyula képviselőtársunk említett a Horváth Béla-féle indítvány kapcsán felmerülő többletutalvány összmennyiségét illetően, az egy alábecsült mennyiség, másrészt a Horváth Béla-féle indítvány többletutalvány-mennyisége is egy lényegesen nagyobb mennyiség. Ugyanakkor, ha a degressziómentes sáv megemelése mellett döntünk, és ilyen módon próbáljuk kiiktatni az utalványt, számításaink szerint igazából komoly nagyságrendi eltérés a Horváth Béla-féle indítványban szereplő kárpótlási utalvány többlet-összmennyisége és a degressziómentes sáv megemeléséből adódó többlet kárpótlási jegy összmennyisége között nincs. Nincs tehát nagyságrendi különbség, legfeljebb egy 5-10-15%-os arányú különbségről lehet csak szó.
A degressziómentes sáv határát — hangsúlyozom: amennyiben a kárpótlási utalvány az alkotmányosság próbáját nem bírná ki — megközelítően abban az arányban vagy abban a mértékben szeretnénk megfogalmazni, amely mértéket Horváth Béla a kárpótlási utalvány felső határaként megjelöl.
Összességében úgy gondoljuk, hogy mindenképpen — újra hangsúlyozom — feltétlenül alkotmányos megoldást kell találni, olyan alkotmányos megoldást, amely — és most itt a mi szempontjainkat, a harminchatos frakció szempontjait hangsúlyozom, de úgy gondolom, ezek sokkal áttételesebb szempontok is — a földkárpótoltak esetén az egymillió forintig terjedő földvásárlási lehetőséget továbbra is fenn tudja tartani a törvényben. Köszönöm a meghallgatást. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me